Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odremontować starą ziemiankę czy stawiać nową?

magda.a

Recommended Posts

Moja stara ziemianka z czerwonej cegły - chyba poniemiecka, zaczyna wilkotnieć. Drzwi są całe oszronione i góra także a na ścianach pojawiło się coś w kolorze rudym, nie wiem czy to jakiś grzyb. W tym roku prawie wszystkie przetwory trzymane w ziemiance pokisły albo podeszły pleśnią, podejrzewam, że ma to związek z wilgocią. Nie wiem co w tym wypadku zrobić, czy wystarczy zamontować nowe drzwi czy...?Proszę o podpowiedź. PS. Po rozstopach trochę ją podmywa, bez gumowców nie mam co do niej wchodzić.

• 3 weeks później...

Witam

Wiele tu na tym forum o ziemiance się nie dowiesz. Ciekawsze rzeczy stawiają i z innych materiałów. Nowe technologie...

Masz problem. Coś się zmieniło. Musisz wytypować najstarszego dziadka w okolicy, jeszcze nie tkniętego demencją. Podejdź do niego z flaszencją. Pogadaj o dawnych dobrych czasach , kiedy to jeszcze NIE BYŁO TEGO HIPERMARKETU za płotem.(na przykład).

Nie wierzę, że ktoś zadał sobie trud budowania ziemnej piwniczki i to obudowanej w idiotycznym miejscu. To znaczy, że zmieniły się stosunki wodne w okolicy. Pogadaj o studniach w okolicy, czy nie przybyło w nich wody. Jak chcesz ratować to co jest to tylko drenaż opaskowy i odprowadzenie tego, co podchodzi. Ale czy warto?

Zbudować nową? Jak? gdzie?

Masz problem.

Pozdrawiam Adam M.

Trudno, myślałam że jeszcze spotkam na necie jakiegoś "wioskowego zapaleńca". Ale niestety - okazuje się, że nowa technologia wygrywa. Szkoda mi trochę tej dziupli, chyba pozostanie jako domek dla nietoperzy...ale co z przetworami, gdzie je przechowywać? :(

Tak sobie pomyślalem, że może wykopać w rogu jakieś żąpie. Wstawić tam pompę nurkową i odpompowywać co jakiś czas. Powinno pomuc. Można też zdrenować spąg, polepę czy jak wolisz podłogę. Dreny wpuścić do tej studzienki z pompą. Trochę roboty jest. Efekt też będzie. Tylko ściany mogą być bardziej wilgotne niż kiedyś.

Pozdrawiam Adam M.