magda.a 28.01.2006 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Moja stara ziemianka z czerwonej cegły - chyba poniemiecka, zaczyna wilkotnieć. Drzwi są całe oszronione i góra także a na ścianach pojawiło się coś w kolorze rudym, nie wiem czy to jakiś grzyb. W tym roku prawie wszystkie przetwory trzymane w ziemiance pokisły albo podeszły pleśnią, podejrzewam, że ma to związek z wilgocią. Nie wiem co w tym wypadku zrobić, czy wystarczy zamontować nowe drzwi czy...?Proszę o podpowiedź. PS. Po rozstopach trochę ją podmywa, bez gumowców nie mam co do niej wchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 13.02.2006 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 WitamWiele tu na tym forum o ziemiance się nie dowiesz. Ciekawsze rzeczy stawiają i z innych materiałów. Nowe technologie... Masz problem. Coś się zmieniło. Musisz wytypować najstarszego dziadka w okolicy, jeszcze nie tkniętego demencją. Podejdź do niego z flaszencją. Pogadaj o dawnych dobrych czasach , kiedy to jeszcze NIE BYŁO TEGO HIPERMARKETU za płotem.(na przykład).Nie wierzę, że ktoś zadał sobie trud budowania ziemnej piwniczki i to obudowanej w idiotycznym miejscu. To znaczy, że zmieniły się stosunki wodne w okolicy. Pogadaj o studniach w okolicy, czy nie przybyło w nich wody. Jak chcesz ratować to co jest to tylko drenaż opaskowy i odprowadzenie tego, co podchodzi. Ale czy warto?Zbudować nową? Jak? gdzie?Masz problem.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda.a 14.02.2006 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Trudno, myślałam że jeszcze spotkam na necie jakiegoś "wioskowego zapaleńca". Ale niestety - okazuje się, że nowa technologia wygrywa. Szkoda mi trochę tej dziupli, chyba pozostanie jako domek dla nietoperzy...ale co z przetworami, gdzie je przechowywać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.02.2006 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2006 Tak sobie pomyślalem, że może wykopać w rogu jakieś żąpie. Wstawić tam pompę nurkową i odpompowywać co jakiś czas. Powinno pomuc. Można też zdrenować spąg, polepę czy jak wolisz podłogę. Dreny wpuścić do tej studzienki z pompą. Trochę roboty jest. Efekt też będzie. Tylko ściany mogą być bardziej wilgotne niż kiedyś.Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magda.a 15.02.2006 07:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2006 podziękowania za dobre rady, niech skończy się ta paskudna zima i zabieram się do roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts