Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Widzialam kiedys te domek gdzies pod Poznaniem, prezentowal sie jakos tak bardzo niepozornie. Ale co do ukladu wnetrza -dol uwazam za calkiem ladny, a gora- te pokoje jakies takie maciupkie. Nie widze pomieszczenia gospodaczego na dole.

Mysle ze koszty budowy jak na taka mala powierzchnie uzytkową nie beda zbyt niskie niestety

• 6 months później...

polecam. ale nie zaskakuje wielkością. na górze raczej będzie skromnie z powierzchnią. piętro jest mniejsze i to nie tylko ze wzgledu na skosy. jeśli masz projekt to zauważ jak idą słupki tzw. pośrednie więźby. z powierzchnią na poddaszu garażu też raczej kiepsko. ciężko tam coś wciągnąć no i nisko. zewnętrznie super tylko nie kombinuj ze ściankami kolankowymi. kominek wolnostojący, którym sie kiedyś zachwycałem jest jenak mniej praktyczny. no i jeżeli masz dużo gratów to od razu proś architekta o zgodę na zmiany. tarasy super ale zajmuje sporo miejsca na działce.

pozdrawiam

aresior

Ano...

Jak się nie chce być więźniem własnego domu, to ten jest w sam raz. Mało powierzchni do sprzątania, mało zakamarków i wszystko jakby skoncentrowane. W sam raz dla małej rodziny. A na "graty" jest i stryszek, i wokół poddasza schowki, i altana na działce.

Szczególnie cenne okazuje się zimą przejście z garażu do kuchni, podwójny garaż z miejscem na stół warsztatowy, oraz wyjście na zadaszony taras będący zimą składowiskiem drewna do kominka.

W przyszłości możliwe też będzie postawienie ścianki i wstawienie drzwi zamiast okna, i uzyskanie samodzielnego wejścia na poddasze. Do "kawalerki".

Generalnie, to dom nie jest dla dzieci a dla nas. Osobne wejście to tak jakby co... 8)

Projekt jest przemyślany, ale zmiany możliwe... Byle nie ścianka kolankowa, bo szlag trafi wygląd i proporcje.

witaj wlowik,

nie ukrywam, że w znacznym stopniu to Ty nas zainspirowałeś. dopiero gdy zobaczyłem projekt zrealizowany nabrałem przekonania. wcześniej piecuszek konkurował z "Niewielkim" i "Niewielkim - wariant 1" z kolekcji muratora. jednak zobaczyliśmy Was domek. do tego doszły opinie o cenie dachu w "niewielkim", która wcale niewielka nie była i zdecydowaliśmy. na szczęście w sukurs mojemu sumieniu (czy aby podjęliśmy trafną decyzję ... ???) przyszedł zbieg okoliczności. na jednej z licytowanych działek pewien ludzik stawia niewielkiego. poznałem od razu na etapie pierwszej warstwy pustaków. teraz gdy idziemy łeb w łeb nie mam wyrzutów sumienia. ten nasz garaż i dwa pokoje na dole...

bardzo ciekaw jestem pewnych rozwiązań w Waszym Piecuszku. Szkoda, że teraz mniej zamieszczasz w swoim dzienniku zdjęć domku. Twój dziennik stał się przez to bardziej dziennikiem - albumem rodzinnym. Może to i dobrze. Jednak mnie brakuje troszkę zdjęć realizacji. Jesteśmy na etapie ścianki kolankowej. czy chciałbyś nam o "czymś" powiedzieć, zwrócić uwagę na jakąś istotną kwestię. alternatywnych źródel energii niestety nie zastosujemy w naszym domku - solary zbyt drogie jak dla nas a do komnka z płaszem to mam pewne wątpliwości - jak on się zmieści przy tym kominie w slonie. żartowałem, że jak go postawimy to drzwi od wiatrołapu się nie otworzą.

a dla wszystkich planujących budowę

- budujcie piecuszka - sliczny, z gigantycznym garażem

- przedyskutujcie ewentualne zmiany z architektem - dobrym

- uwaga na ewentualne podszepty budowlańców by coś "przesunąć" lub "poszerzyć" - strop w salonie jest "na maxa" tj. belki 7,2. jeśli nie daj Boże coś zapragniecie zmieniać musicie zastosować wyższe pustaki - zmniejszy się powierzchnia na poddaszu itd. dzięki bogu "poszliśmy" najściślej wg projektu i wszystko się udało

- ze względu na bryłę - skądinąd śliczną - nie słuchajcie, iż jest to dom tani w budowie. i nie chodzi mi teraz o ilość/cenę bloczków czy pustaków.

przykłady??? proszę bardzo. wszyscy planujący budowę piecuszka liczcie się z zakupem około 1600 kg stali (te belki są piękne a u nas jeden kilogram żebra to około 2,7 PLN) i masy betonu (na sam strop poszło około 18 m3 B20 a gdzie lawy i wylewka na gruncie, podjazd i tarasy).

wlowik! jeśli masz jakieś sugestie to bardzo proszę o porady na forum lub podam adres prywatny

[email protected]

pozdrawiam serdecznie

aresior

Co tu radzić ?

W podpisie jest adres do zdjęć od początku budowy do teraz. Niewiele się zmienia, bo i nie ma kiedy. 2-3 godziny dziennie, i to nie zawsze, na jakiekolwiek dobawki to ciut za mało. A mieszkać gdzieś trzeba.

Z takich ostatnio zaobserwowanych dylematów, to schody... Jeszcze ich nie ma, i pewnie będą inne niż miały być. Bardziej strome ( 52* ), to więcej miejsca zostanie, i mniej kasy wyjdzie... Do spiżarki drzwi rozsuwane, w garażu zlewozmywak z ciepłą wodą, kocie drzwiczki do garażu i na dwór... A kominek obuduję płytami GK i jakimś "mexikanem" dla wyglądu, tak by grzał czopuchem powietrze dla poddasza.

To na razie pomysły, wiele czasu w tym i ubiegłym roku poświęciłem na piwniczkę i podjazd do garażu... Poza tym, to jak jest pogoda, to nie chce się "robić" w domu... 8)

• 1 year później...

WITAM!

Czy ktoś buduje dom w/g projektu WM-05-PIECUSZEK z Muratora?

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=307&IdKolekcji=

Jestem na etapie wyboru projektu-czekam na WZ i odpowiada mi ten projekt.Proszę o kontakt.

Pozdrawiam,Natalia.

no cóż, widzę że wybierasz projekt mały, czyli kasa ma tu jakies znaczenie przy budowie - dlaczego więc chcesz wydać tak duzo kasy na garaż dla dwóch samochodów?? garaż masz większy niz salon, czyli budujesz dom dla samochodów :D

Poza tym domek fajny, dodałabym tylko okno na elewacji wejściowej. a już taras w "L" to mój ulubiony :D

WITAM!

Wybrałam taki projekt bo część garażu chcę przeznaczyć na pomieszczenia gospodarcze,których w domu brak.W projekcie domu podoba mi się rozkład i funkcja pomieszczeń,zadaszone podcienie i taras.Dom mały bo dla dwóch osób,dla mnie i dla męża.Jeśli chodzi o okna to w ramach adaptacji projektu chcę przenieść to z sypialni na front budynku oraz zrobić w garażu/pomieszczeniu gospodarczym/naprzeciw łazienkowego.

Pozdrawiam,Natalia

• 4 weeks później...
  • 7 years później...
Proszę pomóżcie ocenić projekt

http://projekty.muratordom.pl/projekt_piecuszek-etap-ii,234,0,0.htm

Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam.

Bardzo nie podoba mi się to przejście z garażu do kuchni - może i funkcjonalne, gdy ma się zakupy(nie zawsze się je ma), ale bardzo niehigieniczne i kłopotliwe przez cały rok - obuwie, odzież wierzchnia.

Myślałem o ewentualnym wydzieleniu pomieszczenia z kawałka garażu tzn. zostawić garaż 5x5. Dzięki za opinie CityMatic. Pozdrawiam.

Tak naprawdę to nie wiem co to miało by zmienić.

Można oczywiście coś pokombinować - likwidując drzwi do spiżarni tylko nie będzie wejścia z garażu do domu - to też pewna niewygoda ale ..... unikniecie tym samym kolejnych drzwi wejściowych które muszą być na tyle wytrzymałe(te do garażu z tarasu) by nie stanowiły łatwego dostępu dla amatora cudzej własności.

Może ktoś wymyśli coś innego?