lastre 28.01.2006 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Po teściach dostałem dom niepodpiwniczony. Na dole był warsztat ślusarski, a na górze mieszkanie. Dół jest zbudowany z piaskowca (grubość ściany 50 cm), góra chyba z pustaka i cegły bo ok36 cm. Co do sposobu wykonania ścian piętra nie jestem pewien. Teściu nie żyje i nie mam się kogo zapytać. dach jest płaski ocieplony styropianem i pokryty papą. Brak jest izolacji poziomej. 3 lata temu wymieniłem okna na plastiki. Tej zimy wyszła wilgoć w rogach mieszkania, która jest w rogach pionowychzewnętrznych i rozciąga się od tych rogów wzdłuż podłogi i sufitu. Stropy są betonowe.1. Czy ocieplenie zewnętrzne wystarczy aby zlikfidować przemarzanie ścian. 2. Czym zlikwidować na chwilę obecną czarne wykwity na ścianach i czy ma to sens. Mam zamiar z warsztaru na dole zrobić mieszkanie. Jak wykonać izolację poziomą , której na pewno nie ma. Odkopywałem wewnątrz i natrafiłem na zasypaną piwnicę zbudowaną wewnątrz budynku z cegły. Od zewnątrz na głęgokości 130 cm poniże gruntu ściana się rzszerza o około 15 cm. więcej nie kopałem izolacji nie było, jak również na tej głębokości nie było wody w tym roku przed zimą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mieczys 06.03.2006 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Przypuszczam że najlepszym sposobem o takich ścian będzie izolacja iniekcyjna, należy zastosować odpowidni preparat iniekcyjny w zależności od stopnia zawilgocenia, ale to tylko pewna część całej bajki związanej z doprowadzeniem do stanu zamieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaga1 20.03.2006 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2006 czy problem z wilgocią pojawił się po wymianie okien jeżeli tak to spowodowane jest to ich szczelnością. w taki wypadku należy pozostawiać okna w pozycji umożliwiające dostawanie się powietrza do środka czyli rozszczelnionej. lub pozostaje 2 wyjście dokonanie otworu napowietrzającego przez ścianę co do pleśni jak najszybciej zasmaruj jąpreparatem grzybobójczym to dla twojego zdrowia co do dołu wszystko zależy od wysokości jaką masz jeżeli masz dość wysoko czyli około 3 m to wysyp tam piasek połóż na to folie ogrodową na nią 20 cm styropianu, póżniej znowu folia i siatka zbrojna a na to beton ni mniej jak 5 cm proponuje tam cna dole ogrzewanie podłogowe i masz problem z głowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lastre 26.03.2006 17:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2006 Dzięki za podpowiedzi. Może polecicie mi jakiś środek na tą pleśń bo wreszcie idzie wiosna i trzeba zrobić porządek ze ścianami. Co do wilgoci to pojawiła się po wymianie okien-trzy lata temu. Słyszałem o otworach pod oknem, ale jakiej średnicy. Teraz o izolacji poziomej.Dowiadywałem się o różnych metodach i tak:1. Firma HWIZOLAN robi wbijanie blach za 814 zł za m22. Firma Baumann-dekam robi cięcie i wkładanie izolacji z tworzywa za 600-800 zł za m23. Iniekcja krystaliczna metodą Dr inż. W. Nawrota kosztuje mnie 104 zł za mb przy murze 50 cm.Czy możecie polecić mi inną metodę iniekcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiaga1 27.03.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2006 czy posiadasz okna z mikro wentylacją jeśli tak to wystarczy je ustawić w pozycji rozszczelnienia jeśli nie to przewietrz mieszkanie przynajmniej 2 razy dziennie. co do śroka kup najlepiej cośfirmy atlas drogie ale dobre, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts