Frater 28.01.2006 17:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Witam, Stalismy sie posiadaczami domu do czesciowego remontu. Wreszcie. Szukalismy ponad 6 miesiecy. Czasami bezczelnosc ludzi nas zalamywala, ale to inna opowiesc. Dom 'poniemiecki' w stanie calkiem OK. Wilgoc nie wlazi, czesciowo wyremontowany. Caly czas eksplatowany. Teraz nasza kolej (jesli ktos woli to TKM ) Lazienka CO Instalacja el. Podlogi ( wybranie do gruntu...) Adaptacja poddasza Remont/wymiana pokrycia Nowa elewacja ... Czy musze miec pozwolenia na budowe, czy jedynie zglosic remont? Dopiero zaczynam... Pytan masa i w glowie metlik. Mam nadzieje, ze troszke to usystematyzuje w glowie. Narazie wolanie POMOCY! Ps. Jeszcze jedno: czy zwrot Vat dziala na remonty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redd 29.01.2006 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Zakres wymienionych tu prac można zaliczyć do tych objętych procedurą zgłoszenia robót niewymagających wydania decyzji o pozwoleniu na budowę. Jedynie do punktu „nowa elewacja” można mieć wątpliwości, po pod takim sformułowaniem może kryć się szeroki zakres robót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jag_24 30.01.2006 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 z tego co wymieniłeś: zgłoszeniupodlega: -Remont instalacji gazowych w lokalach mieszkalnych oraz remont instalacji gazu płynnego w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych, -Przebudowa i remont przyłączy do budynku: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych, -Docieplenie ścian budynków o wysokości do 12 m, -Utwardzenie powierzchni gruntu na działkach budowlanych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 06.02.2006 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2006 Dzieki wielkie. Moje watpliwosci rozwiewaja sie po troszke Elewacja to zbicie starego tynku (odpada) i polozenie nowego. Czy ocieplenie? Jeszcze nie wiem. Sciana ma okolo 60cm i jest z cegly. Musze sprawdzic co w niej znajde... CO raczej olejowe. Utwardzenia raczej nie bedzie, tylko "naprawa" obecnego bruku z plaskiego piaskowca. Trzeba go zerwac w czesci, podsypac, wyrownac itp. Elektryka jest nowo wprowadzona do budynku i czesciowo rozprowadzona. Mam ochote rozebrac dziwny "garaz" przyklejony do budynku. Nie gra z bryla i zajmuje potrzebny kawalek placu. Jest on na mapce... Ciekawe czy pozwoli go starostwo rozebrac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 07.02.2006 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2006 remont i wymiana pokrycia - zgloszenie. Rozebranie pseudogarażu - zgłoś, zobaczysz co odpowiedzą / jeżeli to zabytek to nici/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 16.02.2006 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2006 Teraz ma dokladna liste tematow.Jeszcze raz prosze o interpretacje co pozwoleniem a co zgloszeniem. 1. Adaptacja istniejacej izby gospodarczaj na lazienke.2. Instalacja CO.3. Wymiana pokrycia dachu.4. Wymiana tynku elewacji.5. Wymiana podlog.6. Wymiana wewnetrznej instalacji elektrycznej.7. Dokonczenie rozpoczetej przez poprzedniego wlasciciela wymiany okien.8. Gladzie i malowanie pomieszczen.9. Ocieplenie poddasza/adaptacja na uzytkowe.10. Wykonanie drenazu budynku. Chcialbym uniknac kwesti pozwolen na budowe. Casochlonne i koszty projektow itp. Czy ktores z zadan bedzie tego wymagalo? mam nadzieje, ze nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapark 18.02.2006 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2006 robie cały czas podobny remont i gdyby nie warunki przy braniu kredytu to wcale bym nawet nie zgłaszał takiego remontu. gdy zgłaszałem w gminie to mi napisali że odmawiają bo wymienione prace nie należą do jakiegoś katologu prac. Załatwiłem więc ten katalog i przepisałem słowo w słow te czynnosci które miałem wykonać. Znów mnie odesłali bo się okazało że dom leży na terenie objętym opieką konserwatora i on tez musi się zgodzić na ten remont. Załatwiam więc tę zgode we Wrocławiu... a remont trwa Pozdrawiam Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 20.02.2006 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 To czeka mnie kolejne biuro. Nasz dom podlego konserwatorowi.Wiec zaczne droge od starostwa do konserwarora.Musze poszukac tego dla Powiatu Strzelin. Pieknie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman 20.02.2006 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Witam serdecznie mam podobny dom do remontu tzn. 1. Sciany murowane z cegły 60cm. Myślę o dociepleniu i tynku 2. Wymianie częsci konstrukcji dachu i nowe pokrycie na całości, jednak nie będę zmieniał kształtu dachu i konstrukcji. Czy wtedy jest potrzebne zgłoszenie czy pozwolenie? 3. Wymiana okien Zdjecia mojego domu są na stronie adp.org.pl/pogoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapark 20.02.2006 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Jak konserwator sie opiekuje tym domkiem to potrzebna bedzie ci jego opinia. Jak napiszesz że wymieniasz kawałeczek konstrukcji to już potrzebujesz projekt, pozwolenie i bedziesz ugotowany. Prace pozostałe, ktore wymieniłeś nie wymagają pozwolenia a jedynie zgłoszenia. Ale z drugiej strony ja zrobiłem nową wiezbe, wience, pokrycie - wszystko wygląda pięknie ale nie mam projektu i po ostatniej katastrofie w katowicach to mam lęki że to się zawali. Oczywiscie wykonawca zapewnia mnie że jest super ale....... boję się i chyba sciągnę konstruktora i niech to policzy. Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fireman 20.02.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Ten dom nie ma konserwatora, co do obliczeń to masz racje lepiej spac spokojnie ja byłem tam na hali w katowicach w 20 min po zawaleniu i faktycznie to była masakra. Ja zrobie sobie ekspertyzy tego domu gdyż on jest po spaleniu i rok stał pusty jest zalany i musze wiedzieć jaki jest ogólny stan tego budynku. Podaj jakie są u Was koszty zrobienia projektu, inwentaryzacji ekspertyz itp. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapark 20.02.2006 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Ja swoj dom kupiłem praktycznie sam, rodzina powiedziała że to studnia bez dna i że nie warto. Zatrudniłem goscia z autogieldy (kierownika budowy) za 100zł. Zabrałem na wies i on mnie podtrzymał na duchu. Ale i tak były niespodzianki. Np: miałem nadzieje że nie bede ruszał wiezby ale musiałem ją wymienic. Zaryzykowałem. i jestem szczesliwy !!! Seba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 06.03.2006 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Seba czy wszystkie Sebastany remontuja ??? - ja tez walcze z tym że po drugej stronie Polski Pozdrawiam i wytrwalości z niespodziankami Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebapark 06.03.2006 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 cieszę się że są tacy zapaleńcy jak my. Jestem pod wrażeniem Twojej posiadłości. Ja jeszcze nie mieszkam w remontowanym domku i ciężko o niego zadbać. Pod koniec lata 2006 zamierzamy się wprowadzić do częsci remontowanego domku i mam nadzieje że dalej już szybko wszystko bedzie się działo Serdecznie pozdrawiam,Sebastian Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 07.03.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2006 sebapark pozwooliłem sobie dopisac cos od siebie w Twoich komentarzach. Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 16.03.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 sebo8877 - ależ super-fajny ten Wasz domek!! Coś pięknego! Naoglądałam się różnych domów na wsi w zeszłe wakacje zanim znalazłam ten dla siebie, ale Wasz baaardzo mi się podoba! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 04.04.2006 18:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 RUSZAMY Narzie zakupione, oplacone itp i juz kilka klockow mniej na remont. Mam do zrobienia w 4 pomieszczeniach taki remont: -wybranie tego co pod podloga-izolacja pozioma podlog-wylewki z legarami -odnowienie tynku i zadnej gladzi. Nie przystoi domowi okolo 100lat-zerwanie sufitow na trzcinie i podwieszenie plyt GK - tu poddaje sie z tynkiem -zerwanie czegos na ksztalt luku z pokoju i wykonanie w nim od podstaw lazienki-nowa kompletna instalacjaelektryczna-instalacja pod CO bez armatury-nowa instalacja wodna i kanalizacyjna-wstawienie w jedna sciane sruby zabezpieczajacej przed rozjechaniem sie scian powierzchnie to 15 + 16 + 15 + 13 m2 SUMA 59-60 m2 Ekipa, ktora obecnie wycenia swe zamiary mowii o 65kPLN z materialami...Czy to aby nie zbyt wiele? Doprowadzenie wlasciwie do stanu przed plytkami, malowaniem... Doradzcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 06.04.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 No, Frater - niebawem podam wycenę moich facowców (i opiszę jakie prace) to sobie porównamy;-) Właśnie nam wyceniają..... A mam takie pytanie - oni chcą zrobić, bodajże, wieniec(?) betonowy (wyjąć 2,3 rzędy cegieł i wlać w to miejsce beton), co by się chałupa właśnie "nie rozjechała". Ale na razie nic się nie rozjeżdża! i dom stoi ze sto latek.. Czy to konieczne i sensowne posunięcie?? Liczymy każdą stówkę!! No i OCZYWIŚCIE że ŻADNEJ GŁADZI! Jak to usłyszał mój wykonawca orzekł, że "..chce to mieć na piśmie.." ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 06.04.2006 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 ja też walczę z remontem domu zakupionego kolka lat temu....http://img101.imageshack.us/img101/5574/00000335tj.th.jpghttp://img114.imageshack.us/img114/2270/00000605es.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 06.04.2006 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 http://img101.imageshack.us/img101/5574/00000335tj.th.jpgteraz lepiej będzie widać ..sorry, ale dopiero wklejam pierwsze zdjęcia.... trza się uczyć całe życie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts