Gagata 07.04.2006 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 JackD - jaki ładny-świetna bryła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JackD 07.04.2006 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2006 JackD - jaki ładny-świetna bryła! Gagata mnie też się podoba.... szukałem 3 lata, oczywiście z przerwami.... ale jak zobaczyłem 1 x to powiedziałem albo ten, albo rezygnuję.... i mimo wielu przeciwności formalno-prawnych.../no gehenna/ dopiąłem swego... i teraz usilnie remontuje.... za m-c kończe w środku.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 08.04.2006 04:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2006 No i OCZYWIŚCIE że ŻADNEJ GŁADZI! Jak to usłyszał mój wykonawca orzekł, że "..chce to mieć na piśmie.." ! Znajomi dziwenie patrza jak o tym mowie... Wieniec aby sie nie rozjechal i aby sciany zabezpieczyc. Obecnie murlata lezy bezposrednio na cegle... Dla mojego spkoju i spokoju na kolejne 100 lat wolalbym spiac calosc wiencem. Piekny dom, bardzo. Dzisiaj lub juto bede u znajomego budowlanca aby przy uzyciu Normy wycenic cene danego zakresu prac. Bedzie porownanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 10.04.2006 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2006 Myślę że każda wycena będzie dla nas tutaj doświadzeniem i może pomóc rozmawiać z naszymi fachmanami! Ja niebawem coś będe miała od "moich".. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 25.04.2006 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2006 No to jade z wycena: Dach czyli remont poniemiecki Zdjecie wiezby Zdjecie 2-3 warstw cegly 150 Wykoanie wienca (zbrojenie, obmurowanie, przygotowanie kotew itp.) Wzmocnienie sciank kolankowych. Zdjecie czesci komina i postawienie nowego z klinkieru Montaz nowej wiezby Pokrycie dachowka Braas Obrobka komina, wylazu, 3 okien 78*118 (wylaz w cenie robocizny) Mocowanie rynien Lawka kominiarska i jej montaz (lawka w cenie robocizny) Jesli o czyms zapomnialem to dopisze. Upraszczajac: kompletne zdjecie dachu, zrobienie wienca i montaz nowego. Robocizna 15 500 Pokrycie plus akcesoria (dachowka Braas,gasiory, rynny, 3 okna...)13 000 Materialy (stal, cement, piach, cegla...) okolo 3000 Wiezba 8m3 okolo 6344 Niezla sumka... 37844 Powierzchnia dachu okolo 230m2 Zakres prac: zdjecie starej dachowki zdjecie starej wiezby wykonanie wienca wzmocnienie scian szczytowych (zdjecie czesci starej cegly...) zdjecie czesci komina wymorowanie nowj czesci komina wykonanie wiezby pokrycie folia pokrycie dachowka Celtycka montaz 3 okien 78*118, wylazu, lawki kominiarskiej montaz rynien Ide sie uspakajac. Mam najladniejszy dach na wsi Ps: Ekipa polecona przez Sebastiana... Cala robota to 10 dni. Nie wymagaja pilnowania. W sierpniu wchodza na kolejny dach na wsi. Zima robia strychy. Polecam, sluze namaiarami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 10.05.2006 04:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Maja 2006 Wyceny ciag dalszy... Po wielkich poszukiwaniach, wyliczeniach itp. koszt remontu mieszkalnego z 55-60 kzl spadl do okolo 30 kzl. Uczciwa ekipa, solidna. Problemy z czasem oczywiscie sa mam nadzieje, ze po zakonczeniu bede mogl napisac, ze wszystko OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 13.07.2006 06:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2006 A mam takie pytanie - oni chcą zrobić, bodajże, wieniec(?) betonowy (wyjąć 2,3 rzędy cegieł i wlać w to miejsce beton), co by się chałupa właśnie "nie rozjechała". Ale na razie nic się nie rozjeżdża! i dom stoi ze sto latek.. Czy to konieczne i sensowne posunięcie?? Liczymy każdą stówkę!! Zalecane. U mnie sciany kolankowe nabieralu juz lekko beczkowatych ksztaltow. Srodkiem domu bylu nieco szerzej niz na krancach. Dlugosc domu 14m. Wieniec umozliwil mi jeszcze jedno: zrobienie dachu jetkowego, czyli bez zadnych podpor/stolcow na calym poddaszu. Wczesniejszy typ konstrukcji znacznie ograniczal mozliwosc zabudowy a i drewno bylo niesamowicie zjedzone przez korniki. Dach generalnie rozchodzil sie na boki domu. Murlaty juz od lat nie lezaly pozimo tylko byly przekrecone. Wycena remontu. powierzchnia okolo 84m2: 1. Wykonanie sufitów 2 386,56 zł. 2. Wykonanie nowej instalacji elektrycznej 5 270,00 zł. 3. Wykonanie nowej instalacji grzewczej 6 350,00 zł. 4. Malowanie farbą emulsyjną białą 420,77 zł. 5. Malowanie farbą emulsyjną kolorową 1 662,50 zł. 6. Obróbki tynkarskie wokół okien 723,00 zł. 7. Wykonanie posadzek 3 240,00 zł. 8. Murowanie 420,00 zł. 9. Wykonanieremonyu tynkow, gk w lazience 1 764,00 zł. 10. montaż okna oraz drzwi 770,00 zł. Razem: 23 006,83 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 19.07.2006 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 sebo8877 - ależ super-fajny ten Wasz domek!! Coś pięknego! Naoglądałam się różnych domów na wsi w zeszłe wakacje zanim znalazłam ten dla siebie, ale Wasz baaardzo mi się podoba! Dziekiję serdecznie za miłe słowa - mam nadzieję zę za niedługo pojawią się nowe fotki na mojej stronie - cholewcia nie mam czasu na nowe zdjecia. Ale pojawiło się juz c.o, woda, teraz POS no i za niedługo tynkowanie !!! Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebo8877 19.07.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lipca 2006 A mam takie pytanie - oni chcą zrobić, bodajże, wieniec(?) betonowy (wyjąć 2,3 rzędy cegieł i wlać w to miejsce beton), co by się chałupa właśnie "nie rozjechała". Ale na razie nic się nie rozjeżdża! i dom stoi ze sto latek.. Czy to konieczne i sensowne posunięcie?? Liczymy każdą stówkę!! Zalecane. U mnie sciany kolankowe nabieralu juz lekko beczkowatych ksztaltow. Srodkiem domu bylu nieco szerzej niz na krancach. Dlugosc domu 14m. Wieniec umozliwil mi jeszcze jedno: zrobienie dachu jetkowego, czyli bez zadnych podpor/stolcow na calym poddaszu. Wczesniejszy typ konstrukcji znacznie ograniczal mozliwosc zabudowy a i drewno bylo niesamowicie zjedzone przez korniki. Dach generalnie rozchodzil sie na boki domu. Murlaty juz od lat nie lezaly pozimo tylko byly przekrecone. Wycena remontu. powierzchnia okolo 84m2: 1. Wykonanie sufitów 2 386,56 zł. 2. Wykonanie nowej instalacji elektrycznej 5 270,00 zł. 3. Wykonanie nowej instalacji grzewczej 6 350,00 zł. 4. Malowanie farbą emulsyjną białą 420,77 zł. 5. Malowanie farbą emulsyjną kolorową 1 662,50 zł. 6. Obróbki tynkarskie wokół okien 723,00 zł. 7. Wykonanie posadzek 3 240,00 zł. 8. Murowanie 420,00 zł. 9. Wykonanieremonyu tynkow, gk w lazience 1 764,00 zł. 10. montaż okna oraz drzwi 770,00 zł. Razem: 23 006,83 zł. Podejrzana jest dla mnie cane 6350 za instalacje grzewacz - czym grzejesz jkie grzejniki i rury?? Mało mi się wydaje - trochę metrów ta chałupa ma . Z koleji malowanie straszne kwoty. Montaz okna i drzwi ja za 11 okien i drzwi wejściowe zapłaciłem 850 zł Sebo8877 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 21.07.2006 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2006 Instalacja miedziana, grzejniki Kermi. Liczba grzejnikow 5 plus drabinka w lazience. Kuchnia i lazienka - podlogowe. Cena obejmuje grzejniki, rury, instalacje tych rur w scianach, wykite bruzby, otulina, tynkowanie. Okna sa w scianie 75cm. obrobka polega na skuciu obecnych szpaletow i zrobieniu nowych pod koatem aby sie w pelni otwieraly okna. Powierzchnia domu po obrysie to 126.Grubosc scian to 75cm, kilka wewnetrznych rowniez ma taka grubosc.Powierzchnia wenetrzna to okolo 96m2, jednak z pomiaru pokoi wychodzi znacznie mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 30.07.2006 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Frarter nie wiem na jakim etapie remontu jestes, ale tak sobie czytam co chcesz zrobić w swoim domku to wiedz, że adaptacja strychu na pomieszczenia użytkowe wymaga pozowlenia na budowę. Jeżeli masz strych nieuzytkowy bez okien, tylko przestrzeń i nic więcej, aby w nim zamieszkać, tzn zrobić pokoje - musisz mieć pozowlenie na budowę. I zacznij od gminy od decyzji o warunkach zabudowy lub miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego jeżeli taki jest na działkę, na której stoi dom. Jak cie zmartwiłam to przepraszam. Jestem architektem więc znam się trosiu na tym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 30.07.2006 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Lipca 2006 Strych to wlasciwie bylo poddasz... okna w szczytach, dawniej pokoje z cegly. Jeden nawet byl zachowany.Sciana kolankowa wysoka, gruba i mocna.Podloga to belki 24=24, deskowanie od spodu, trzcina i tynk. Na polowie deskowanie, polepa gliniana i deskowanie na gorze... Zglaszjac remont wpisalem adaptacje poddasza na cele mieszkalne i starostwo zatwierdzilo. Najwiecej problemow to bylo z konserwacja zabytkow... same warunki, wymogi i zadnego wsparcia. Ostatnio czyscilem belki.Piaskowanie ze wzgledu na sprzet i skomplikowanie postanowilem sprawdzac jako ostatnie.Ostatecznie czyscilem szczotkoa druciana na wiertarce, w odpowiednim ubraniu bo sypalo mocno...Belki sa rustykalne, odzyskaly rys sloi, seki, dziury po szkodnikach. Odpadlo miekkie i zostalo zywe drewno.Cudo. Nawet dziury po szkodnikach daja im uroku. NIe znam metody wstawiania fotek na tym "forumie".Jak sie podszkole to wpakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 01.08.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 a chcesz wstawić okna w dachu?? jak tak to też musisz mieć pozwolenie, bo wchodzisz w konstrukcje budynku, a poza tym zmienia się elewacja, a to też wymaga pozwolenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 01.08.2006 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 a chcesz wstawić okna w dachu?? jak tak to też musisz mieć pozwolenie, bo wchodzisz w konstrukcje budynku, a poza tym zmienia się elewacja, a to też wymaga pozwolenia Moje starostwo jest innego zdania Zglaszjac remont bardzo dokladnie opisalem zakres prac dodajac opinie konserwatora i rysunki. Najwieksze kontrowrsje budzila instalacja el. Zle opisalem. Napisalem "wykonanie nowej" a powinno byc "wymiana starej instalacji el...". Na wszystkie prace mam kwit ze starostwa. Jestem nowy w oklicy i nie zaryzykuje problemow. Do okien dachowych nawet konserwtor nir miall zastrzezen pod warunkiem zachowania bryly dachu. Np. lukarny nie wchodzily w gre. Bardziej mnie martwi remont starego kamiennego bruku, bo to cos o pozwolenie zalatuje. Ach, trzeba bylo dom 200 km od ludzi kupic. Nikt nie zauwazylby, ze powiekszyl sie o 200m2 i taniej by bylo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 01.08.2006 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2006 Bardziej mnie martwi remont starego kamiennego bruku, bo to cos o pozwolenie zalatuje. że niby bruk wymaga pozwolenia?? pierwsza słyszę. przez bruk rozumiem nawierzchnie na zewnątrz budynku. chyba że to słowo umknęło w moim słowniku wiesz co, aż z ciekawości zapytam się jutro mamy (pracuje w starostwie właśnie przy wydawaniu pozwoleń na budowę), bo chyba to mi nie da dziś spać. a skąd wiesz że wymiana bruku zalatuje na pozwolenie?? tak Ci powiedzieli w starostwie?? jak tak, to macie tam dziwne starostwo, bno chyba że daltego że konserwator na tym siedzi... all jest możliwe ale że nie trzeba powolenia na okna w dachu?? to to jest dopiero dziwne. ale dla Ciebie to lepiej, bo będziesz miał więcej mamonki, bo na projekcik musiałbyś wydać jakies 2 tysiaki a tak to zostaną w kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 02.08.2006 04:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2006 ale dla Ciebie to lepiej, bo będziesz miał więcej mamonki, bo na projekcik musiałbyś wydać jakies 2 tysiaki a tak to zostaną w kieszeni Wiem. Starostwo mowilo cos o "trwalym utwardzeniu terenu" co podobno ma cos wspolnego z woda opadowa i mozliwosciami zalan. Jeden z pracownikow straszyl mnie, ze do brukowani placu czy poworka trzeba projekt narysowac aby byc pewnym, ze woda nikogo nie zleje ...??? To dopiero przyszly rok w planach. Bede dokladnie sprawdzal na wiosne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aga81 04.08.2006 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 no więc zapytałąm z ciekawości i moja mama też się zdziwiła, że bruk na pozwolenie. a jeszcze bardziej się zdzwiła, że nie trzeba Ci pozolenia na wstawienie okien w dach i zamianę strychu na poddasze użytkowe No, ale cóż - inny urząd inne interpretacje przepisów pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 04.08.2006 15:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 inny urząd inne interpretacje przepisów pozdrawiam ... i to mnie w Polsce przeraza. Co rusz ten sam artykol ma inne zastosowanie. Tragedia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 04.08.2006 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2006 Frater ale tak logicznie myslac, moze jest cos w tych przepisac.... jako ze niektore obszery naokolo Wroclawia sa strefa wybijajacych niskich wod gruntowych, do czego dodajac zagrozenie powodziowe moze byc niebezpiecznie. Jezeli bruk ukladany byl przez "Niemca" jako zabezpieczenie tego stanu, to mozna przyjac ze bedzie potrzebna zgoda na ruszenie tego. A co do przepisow i ich interpretacji, to u mnie w gminie jest tez potrzebna zgoda na przekladanie bruku na niektorych drogach i w niektorych obejsciach. Jak to w starym "poniemieckim" zaglebiu granitowym bywalo, granitem w kawalkach (czarnym granitem) wylozone sa glowne ulice a takze niektore podworka na posesjach itp I wlasnie te "budowle" drogowe podchodza pod konserwatora.... bardzo uciezliwe jest to dla ludnosci ale za to wszelkie pozwolenia na przebudowy, dobudowy, przerobki sa zalatwiane prawie od reki bez zbednej papierkologi. U mnie adaptacja garazu i pomieszczen gospodarczych, ktore znajduja sie na parterze jak to w kostkach bywa, na uzytkowe z podpisaniem ze nie bede zmieniac ukladu pomieszczen czyli burzyc czy przestawiac scian odbyla sie na miejscu i na miejscu zostalo zrobione nowe naliczenie podatku metrazowego od nieruchomosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frater 06.08.2006 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2006 Masz racje. Czasami jak widze co sie z domami dzieje to mnie ciarki przechodza. U mnie poprzednik spieprz... okna. Inne rozmiar, zbyt nisko oprawione itp. Narazie nic nie poradze. W starostwie juz sie wytlumaczylem. Tymczasem moze uda mi sie zapodac zdjecia renowacji, choc to moze szumne slowo, belek stropowych. Wczesniej byly zakryte dechami (tynk, trzcina, decha, lata. decha, glina, decha - schemat stropu ) Najpierw ~50L Hylotox Plus a potem szlif i impregnacja. Obecnie sa juz jasniejsze. Impregnat wysechl. Przed: nierowne, miekkie miejscami, po sczurach i kornikach. http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1154872984_przed0722141.jpg http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1154873051_przed0722140.jpg Po czyszceniu: twarde drewno, odkryly sie sloje, odpadly luzne kawalki http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1154873141_szlif0722149.jpg http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1154873184_szlif0722150.jpg http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1154873258_szlif0722154.jpg Po impregnacji (i chyba tak zostanie, obecnie po wyschnieciu kilka tonow jascniejsze) gleboki kolor mimo, ze bezbarwny. http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1154873298_po0730011.jpg http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1154873409_po0730017.jpg http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1154873412_po0730021.jpg http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1154874022_po0730022.jpg Tak to wyglda. Oczywiscie budowlancy musieli je ubabrac. Mialem szpachlowac nierownosci i dziury po kornikach, jednak postanowilismy je zostawic. Cecha starych belek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts