Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom do remontu - RUSZAMY powoli

Frater

Recommended Posts

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na robactwo po poszukiwaniach dalem HYLOTOX PLUS. Pedzel i miejscami z rozpylacza mimo, ze nie zalecaja nanosic natryskowo z powodu latwopalnosci.

Wpompowalem okolo 45L w okolo 50mb belek o przekroju 24*24. W wielu miejscach lalem w belke ze wzgledu na geubosc wieksze ilosci. Nawiercac nie trzeba bylo, such i chlona plyn jak gabka.

Szukalem metody oczyszczenia. Po wielu testach najlepiej zdaje egzamin szczotka druciana "fi" 25cm na wiertarce okolo 4500obr/min.

Lekko przykladam, ale rece bola po 2-3 belkach. Czyszczenie wzdluz lini sloi.

Impregnatu szukalem chyba ze 4 miesiace. Od olejowania wystraszyla mnie cena.

Pamietalem, jak dawno temu czyscilismy drewniany dom babci ze starych farb. Potem malowalismy go pokostem. Drewno zrobilo sie piekne.

Zrobilem tak na poczatek 1 belke. Wyszlo OK.

Daje to mozliwosc zrobienia z nimi za jakis czas czegos innego i zachowuje ich starosc. Czesc belek ma okolo 140 lat a czesc jest powojenna. Najstarsze te "kanciaste" z samego srodka pnia. Jak wycinalem kawalki wystajace za sciane to z lancucha pily szedl dym i iskry. Nie bylo gwozdzi. Stare drewno.

Te zaokraglone to robota powojenna. Troszke inne, ale ladne sloje maja :-)

Narazie zrobilem sypialke, teraz wiekszy pokoj czeka...

Kuchnia i korytarz zostaja w tynku. Moze kiedys wywale deskowanie.

Polepa gliniana to okolo 15-20 ton mieszanki gliny i odchodow szczurow.

Zapaszek byl tragiczny.

Teraz do belek laty, do lat od spodu plyta GK, na gore decha 18mm i welna.

Bedzie chiba OK.

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Frater widze ze grzejesz do przodu :)

Sebo8877

Staramy się :-)

Niestety szykuje się konflikt z budowlańcami.

Mieli zacząć w weekend majowy i zakonczyc namkoniec czerwca.

Wlasciwie jeszcze nie skonczyli i maja pretensje, ze nie chce calej kwoty zaplacic.

Prosby o umowe nie daly rezultatu, prosby o terminaz prac nie zostaly spelnione a notatka z okresleniem nie dokonczonych prac i terminem zakonczenia zostala odrzucona i nie podpisana...

Podobno ide w konflikt.

Jesli macie jakis pomysl jak rozwiazac impas prosze o rady.

Czy powinienem zaplacic wszystka kase przed zakonczniem prac?

Wykonawca dostal 2/3 kwoty.

Obiecal pokryc koszty najmu mieszkania z powodu terminow teraz zaprzecza i grozi mi sadem.

Gdzie mozna szukac wytycznych co zawiera np. gladz gipsowa i jak powinna wygladac na koniec?

Pomocy

Frater , jak dla mnie to idz w konflikt :wink: Jezeli uwazasz ze prace na ktore sie umawiales i za ktore miales zaplacic tyle i tyle nie zostaly wykonane, to wykonawcy nie nalezy sie pelna suma.

I nawet nie mysl o placeniu wszystkiego do konca, bo nie bedziesz mial nigdy dokonczone !!

Skontaktuj sie z wykonawca, daj mu termin na dokonczenie prac i powiedz ze jezeli nie dotrzyma terminu, to za te pieniadze ktore mialy byc dla niego wezmiesz kogos innego do wykonczenia.

Przeciez kurna nie bedziesz placil za nie wykonana robote i drugi raz za dokonczenie.

Witam,

Chyba bedzie sad.

Wykonawca nie poczuwa sie, zazuca mi ze go unikam i nie chce placic.

Nawt dokumentu z odbioru nie ma.

Jest lista brakow i cala masa nie dokonczonych prac.

Co do wienca.

Dach mial stolce. Chcialem je wyeliminowc i dach trzeba wtedy zrobic jetkowy, oparty na wiencu.

Oparcie go na samej scianie byloby zbyt niebezpieczne.

Witam,

Chyba bedzie sad.

Wykonawca nie poczuwa sie, zazuca mi ze go unikam i nie chce placic.

Nawt dokumentu z odbioru nie ma.

Jest lista brakow i cala masa nie dokonczonych prac.

Co do wienca.

Dach mial stolce. Chcialem je wyeliminowc i dach trzeba wtedy zrobic jetkowy, oparty na wiencu.

Oparcie go na samej scianie byloby zbyt niebezpieczne.

Sąd sądem a sprawiedliwośc i tak jest po Twojej stonie -tylko cięzko będzie to udowodnić - bo Twoje słowo przeciw jego słowu.

Nie masz rzadnego papierka tak więc zrówno jak i on stoją zarówno na wygranej jak i na przgranej pozycji. W tej sytuacji wszystko sie może zdarzyć.

Masz jakiś świdków tych rozmów ?? Jakie były ustalenia, masz jakis kosztorys robót itp.

Napisz jakie mas zpapiry zwiazane z tym Fachofcem

sebo8877

Jeżeli mógł bym was prosić o wycenę poszczególnych prac. Na początku podam wymiary: powierzchnia dumu 100m2 powierzchnia dachu 140m2

1. Zdjecie starego pokrycia i więźby.

2. Zrobienie więca.

3. Wymórowanie częsci komina 2x(dwa kominy, cztery kanały)

4. Postawienie od nowa starej więźby i pokrycie blachodachówką.

5. Trzeba jeszcze doliczyć z 4 krokwie, bo stare są zgnite, i część łat.

6. Oczywiście cała robocizna i materiały :))

7. Jeszcze rynny, mało zapomniałem

Liczę na szybką odpowiedź!!!!

Jeżeli to coś pomoże to Wielkopolska 70km od Poznania.

Drogi sebo8877 ,

Mam kosztorys, mam ustalenia mejlowe, mam niezakonczone prace i zprzadzona liste brakow.

Fachofiec spotykal sie za mna kilka razy "na rozmowe" i raz spotykalismy sie On i moja zona plus ja.

Kompetentne osoby z racju urzedu i wykonyanej pracy wykazaly mi spora liste brakow i bledow w ykonaniu.

Brakuje np. dylatacji wylewek ogrzewanych podlogowo...

Nie moge sie doprosic ustalnie/wykazania czy beton wylany na podlogowe jest zwykly, czy z plastyfikatorem...

Nie dokonczyl prac ktore sie zobowiazal wykonac a zada 100% zaplaty...

Lista jest bogata.

Narazie inne ekipy wykonuja to. co on zaniedbal lub nie wykonal.

Musze jakos mieszkac.

NIe moge zakonczyc wielu prac bo ewentualne naprawy i ekspertyzy mogą zniszczyc wykonczeniowke.

Tak bywa jak sie zbytnio ludziom ufa.

Fraterku kochany - to jak inne ekipy Ci to porawiaja a nie posiadasz ekspertyzy inspektora budowlanego po etapie w jakim prace zakończył wspomniany fachofiec to będzie ciężko cosik mu udowodnić.

Plusem na Twoją korzyść - jak piszesz są juz kosztorysy (tu jest podane jasno i wyraźnie co miało byc a co nie jest) tak więc zasada wzajemnego zaufania została tutaj nadużyta ze strony wykonawcy. Sąd może zlecić wykonanie naprawy i lub dokończenia prac !!! i to moze być wężeł gordyjski bo owe prace zostały kjuz poprawione i wykonane prze innych wykonawców - idąc dalej śladem i tym tokiem rozumowania - sąd nie moze zlecić wypalty odszkodowani za niewykonaną praće - bo kosztorys i umoway zawarte są na "zakres prac do wykonania"

Może jedynie wykluczyć niewykonane robty z kosztorysu i o owe pozycje pomniejszyć należność wykonawcy.

Jest jeszce w robotach bud sprawa następującej treści - sprawy należytego wykonania zlecenia - to nie zostało dotrzymane przez wykonawce -ale by to stwierdzic musi się wypowiedziec ekspert budowlany przedstywaiając odpowiednią ekspertyze. Tak więc widzisz by się sądzić z chamami trzeba mieć od groma cierpliwości i CZASU no i oczywiście papierków.

Tak wiec reasumujac wydaje mi się (ja bym tak zrobił) nie zapłaciłbym gościowi umówionej kwoty zaniżając ją tylko li wyłacznie do uregulowania kosztów materiału (za robotę nie wypłaciłbym mu ani złotówki) i to niech on się ciągnie i smrodzi po sądach - gwarantuję że tego nie zrobi.

Pozdrawiam serdecznie.

sebo8877

Narazie wyslalem pismo z okresleniem stanu na dzisiaj i wezwaniem do dokonczenia prac w okresie 7 dni.

Eksperta musza wyszukac i zaplacic za opis.

Nie wiem gdzie szukac, moze cus znajde.

Dokumentacja jest foto prawie z karzdego dnia.

O wykonaiu prac przez niego nie zrobionych zostal poinformowany.

Uniemozliwoaly one zamieszkanie.

Ufff...

• 3 months później...
No to jade z wycena:

Zakres prac:

zdjecie starej dachowki

zdjecie starej wiezby

wykonanie wienca

wzmocnienie scian szczytowych (zdjecie czesci starej cegly...)

zdjecie czesci komina

wymorowanie nowj czesci komina

wykonanie wiezby

pokrycie folia

pokrycie dachowka Celtycka

montaz 3 okien 78*118, wylazu, lawki kominiarskiej

montaz rynien

Ide sie uspakajac.

Mam najladniejszy dach na wsi :-)

Ps: Ekipa polecona przez Sebastiana... Cala robota to 10 dni. Nie wymagaja pilnowania. W sierpniu wchodza na kolejny dach na wsi. Zima robia strychy. Polecam, sluze namaiarami.

Witam wszystkich. Frater podaj namiary na ekipę. Z góry dziękuje.