Świerzak 28.01.2006 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 .. Mam w projekcie dom podpart na rogach filarami http://nowydom.onet.pl/3492,projekt.html nie jestem pewien jak sie je robi? czy podczas robienia fundamentów? połączyć razem zbrojenia czy może filar osobno z wypuszczonym zbrojeniem a potem połaczyć z podstawą i zalać? poradzono mi (na forum ) żeby pod słupem nie robić fundamentu łaczonego z domem ale z doświadczenia wiem że taki słup solo nawet na 1,2 m w ziemi będzie w zimie pracował^.. a na nim bedzie.. cały dach!! proszę o pomoc i rady jak wykonać? ci co mieli taki problem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 28.01.2006 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 .. Mam w projekcie dom podpart na rogach filarami http://nowydom.onet.pl/3492,projekt.html nie jestem pewien jak sie je robi? czy podczas robienia fundamentów? połączyć razem zbrojenia czy może filar osobno z wypuszczonym zbrojeniem a potem połaczyć z podstawą i zalać? poradzono mi (na forum ) żeby pod słupem nie robić fundamentu łaczonego z domem ale z doświadczenia wiem że taki słup solo nawet na 1,2 m w ziemi będzie w zimie pracował^.. a na nim bedzie.. cały dach!! proszę o pomoc i rady jak wykonać? ci co mieli taki problem.. Zależy z czego te filary - moga być murowane np. z cegły klinkierowej lub zwykłej, mogą być być z żelbetu z szalunkiem traconym np. okrągłe lub pełne - prostakatne ,kawadratowe czy wreszcie drewniane - sposób zamocowania na fundamencie zależy od rodzaj mat. m.in. więc określ co masz. Nie wiem skąd pogląd ,iz stopa miała by "pracować" zimą - nic się nie będzie działo pod warunkiem prawidłowego wykonania i wymiarów - stopy mam w halach np. gdzie obciążenia sią znacznie większe (stopy oczywiście też ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 28.01.2006 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 filar z żelbetu zbrojony... a twierdze że bedzie pracował ponieważ mój znajomy ma wolno stojący kawałek muru ok 1m dł gr50cm wys 2m; w ziemi zalany beton na 1,20 i to wszystko poszło w górę ok 1cm ( nie zamyka sie bramka) u mnie gdyby tak sie stało poszło by na dach:( problem###dlatego sadze ze fundament pod filarem powinien byc połaczony z fundamentami domujesli sie myle prosze o fachowa poradę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 28.01.2006 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Pod filar niezbędna jest stopa. U mnie na 6 filarach oparty jest dość duży i b.ciężki strop. To hala produkcyjna. Stopy mają wymiary 1,2x1,2 i grubość 0,4m.Nic nie podniesie, jeżeli spód stopy będzie poniżej przemarzania gruntu i będzie wylana zgodnie ze sztuką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Świerzak 29.01.2006 07:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 ... a jaka jest technologia wykonania filara?.. kolejność prac... czy najpierw robi się filar we formie a potem umieszcza sie go w ziemii?? ktoś wie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 29.01.2006 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Możesz robić bezpośrednio w ziemi,głębokość stopy= głebokość fundamenu głównegoNajpierw stopa zazbrojona(u mnie o przek.0,70cm na 0,70cm) zbrojenie stopy połącz ze zbrojeniem pionowym filara.Osobno możesz wylać do wys. gruntu i dalej reszte lub od razu cały.Myśle że okrągłe lepiej sie prezentują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 29.01.2006 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Pod filar niezbędna jest stopa. U mnie na 6 filarach oparty jest dość duży i b.ciężki strop. To hala produkcyjna. Stopy mają wymiary 1,2x1,2 i grubość 0,4m. Nic nie podniesie, jeżeli spód stopy będzie poniżej przemarzania gruntu i będzie wylana zgodnie ze sztuką. Nie podniesie oczywiście. Ale cała reszta domu jako cięższa pójdzie bardziej w dół niż ta część która jest pod kolumny. I nie chodzi tu o ruchy związane z przemarzaniem ziemi ale ze zwiększonym naciskiem na ziemię. Ja fundamenty/stopy kolumn mam połączone (w tym połączone zbrojeniem) z resztą domu. Kolumny dźwigają ganek. Zobaczymy jak to się będzie sprawować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 29.01.2006 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 A nawet milimietrowe różnice powinienem wychwycić, bo betonowa płyta ganku nachodzi na warstwę osłonową (mam ściany 3W). Ale to nie było zamierzone. Teraz pewnie bym nie nadlewał nad ścianę osłonową. W każdym razie ten fragment płyty powinien mi pękać jeżeli ganek (połączony z fundamentem głównym) będzie jednak próbował osiadać wolniej.Na razie nic nie pęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sonal 03.02.2006 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 mam taki filar o jakim pisze Świerzak. Kolejność była następująca: wpierw fundamenty pod budynek, murowanie, strop, przy okazji zalewania stropu wykopano dół pod fundament filaru i zalano go wstawiając zbrojenie poziome fundamentu i pionowe w postaci belki która wystawała ponad grunt na okolo 2 m. Parę tygodni później zrobiono drewniane rusztowanie pod filar i zalano je betonem uprzednio wstawiając zbrojenie jak w projekcie. Fundament filaru nie jest połaczony z tym od ścian domu, choć początkowo także o tym myśleliśmy. Na razie słup stoi pionowo (tj. bez zauważalnych przechyłów ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts