Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek

web21

Recommended Posts

Ktoś już na forum miał ten sam problem.Ja znam dwa modele francuski i włoski.Odpowiednio 4i7tys.

Poszukaj dobrej firmy wykonującej c.o. z wykorzystaniem kominka,

doradzą i pokażą schematy podłączeń.Jeśli jesteś ze Śląska to mogę Ci dać dwa namiary.

• 2 weeks później...

Jaką grubość wełny i jaką (typ, rodzaj) dać do izolacji całej komory w obudowie kominka. Słyszałem o jakiejś z folią aluminiową. Aha jeszcze jedno jak ją przymocować do wewnętrznych ścian komory (obudowa z cegły i płyty regips)

Grzegorz.

Jak chcesz mieć ciepłe powietrze to musisz jednak palić w kominku. A to się równa małej kotłowni. Identycznie postępuje się przy kominkach z płaszczem wodnym, z tym, że go podczepiasz do istniejącej sieci C.O np. gazwego lub olejowego. Majka

On 2002-02-14 17:16, Majka wrote:

Identycznie postępuje się przy kominkach z płaszczem wodnym, z tym, że go podczepiasz do istniejącej sieci C.O np. gazwego lub olejowego. Majka

A czy mozna plaszcz wodny uzyc do podgrzewania wody w bojlerze?

Po co mieszac CO z kominkiem? To nie wydaje sie racjonalne.

Właśnie połączenie z C.O ma sens. Jak palisz w kominku nie zużywasz gazu/który sporo kosztuje/. Są kominki które maja też wężownicę do grzania C.W.U i mogą grzać wodę w zasobniku. Nie wiem nic na temat grzania w bojlerze / znam tylko elektryczne/.

On 2002-02-14 17:38, Majka wrote:

Właśnie połączenie z C.O ma sens. Jak palisz w kominku nie zużywasz gazu/który sporo kosztuje/.

W przypadku, gdy juz jest gaz/olej to rozumiem. Ale jezeli jeszcze nie to po co sie pakowac w ogrzewanie wodne. Powietrzne jest tansze z kominkiem...

Są kominki które maja też wężownicę do grzania C.W.U i mogą grzać wodę w zasobniku.

Cos na zasadzie kotla jednofunkcyjnego (kominek z wezownica) z zasobnikiem na ciepla wode uzytkowa (bojler).

Nie wiem nic na temat grzania w bojlerze / znam tylko elektryczne/.

Ja tez nie slyszalem o innych, ale moze wlasnie bojler elektryczny moglby spelniac role zasobnika na ciepla wode z wezownicy przy kominku. Energia elektryczna bylaby uzywana wtedy rzadziej.

Mój ojciec ma takowy bojler sprzed x lat, gdzie x chyba jest równe 28. Z kotła c.o. na węgiel woda przechodzi wężownicą w bojlerze (ok.150l) c.w.u. Oprócz tego włożone są tam grzałki (to chyba samoróbka ojca) podpięte pod 2 taryfę + przełącznik jak się chciało z 1 taryfy. Jak się kąpaliśmy (2+3) to musiało się palić w piecu i były odstępy. W lecie odstępy były większe.