Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

katastrofa budowlana w Katowicach

Recommended Posts

głosna muzyka ... i podwyższona temperatura wewnątrz... równiez mogła i prawdopodobnie miała jakiś /byc moze minimalny ale ... /wpływ na katastrofe ... zgadzam sie

a gołebie ... na Ślasku i Zagłebiu ... sa traktowane ... jak domownicy ...

dawny bazar na Gołonogu oblegali hodowcy gołebi ...

pyk, pyk, pyk z fajeczki

duś, duś, duś gołąbeczki ...

fajeczka, gołąbeczek, ławeczka, ogródeczek

i w kadłubku kos ... to starzyka los ...

• Odpowiedzi 171
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

tydzień temu Głowny Urząd Nadzoru Budowlanego wydał komunikat o usuwaniu sniegu z dachów

jeszcze nie nastapiła odwilz - snieg dopiero zaczynał przybierac na wadze ...

trudno jednoznacznie okreslic przyczyne ... bo mogło sie nałozyc jednoczesnie kilka czynników ... taka hala powinna byc szczególnie obliczona na tego typu obciazenia jak obciązenie sniegiem ...

mogły byc błedy wykonawcze, mogła byc słaba jakosć materiału ...

w Szczecinie ... w katastrofie hipermarketu Carrefour - zawalił się strop drugiej kondygnacji ...

skazano projektantów ...

Skazano projektantów bo nie było dowodów na inwestora - fakt zaś taiki,iż inwestor wymógł pospizeszne zmiany - podpisali się projektanci to poszli oni ## jak zwykle - znam przynajmniej kilka katastrof gdzie inwestor naciskał na projektantów aby zmnijszyli przekroje w,wsółczynniki a o współczynniku konsekwencji zniszczenia to nawet nie chcieli słyszeć.

Skazano projektantów bo nie było dowodów na inwestora ...

Zgadzam sie z Tobą Geno ... w wypadku hipermarketu projektanci posłuzyli za kozłów ofiarnych ...

na szczescie teraz dziennikarze juz tak łatwo nie odpuszczają ... nawet ministrom

w radio Zet padła przed momentem opinia ze minister nie powinien prosic .... o zrzucenie sniegu z dachu ...

on powinien wydac rozporzadzenie ...

Na dachu było 1,5m śniegu....administracja zawaliła sprawe, konstrukcje nie sa liczone na takie obciazenia śniegiem.Wszyscy trąbią ODŚNIEŻAĆ DACHY HAL ...ale komu by sie chciało

Tragedia straszna...wiem co czuja konstruktorzy

Współczucie dla rodzin ofiar...

quote="Mały"]Pozostaje nam miec nadzieje ,że ofiar będzie jak najmniej.

Co do hali - to pewnie była budowana na zasadzie "ci są tańsi to ich wezmę..."i efekty widać...

Ludzie!!Dlaczego wydajecie wyroki przed poznaniem wszystkich faktów!

Tragedia straszna ale nie czas szukać winnych na oślep.Jeszcze pozostaje nadzieja że mogą być żywi pod zwałami.Co bylo przyczyna czas pokaże,teraz miejmy wiarę że będą jeszcze żywi lub bilans ofiar sie zakończył.

straszna tragedia, bardzo współczuję

przykro mi ale wydam wyrok - cięcia cięcia i jeszcze raz cięcia w kasie , liczy sie tylko kasa kasa, najtańszy, nieprzemyślany materiał, najtańszy podwykonawca, przykro mi ale spotykam się z tym na codzień, bardzo to przykre, że doszło do takiego nieszczęscia...

straszna tragedia, bardzo współczuję

przykro mi ale wydam wyrok - cięcia cięcia i jeszcze raz cięcia w kasie , liczy sie tylko kasa kasa, najtańszy, nieprzemyślany materiał, najtańszy podwykonawca, przykro mi ale spotykam się z tym na codzień, bardzo to przykre, że doszło do takiego nieszczęscia...

Popieram Cię Xeno .

Wiem jak to jest na budowach - inwestor (co zupełnie zrozumiałe0 zawsze dąży do odchudzania wydatków na inwestycję - pamietaj o tym Bigmario .Tu nie chodzi o ferowanie wyroków tylko o fakty z dużych budów.

Zreszta nie sądzę żeby sprzeczanie się czyja wina miało tu sens.

Martwmy się raczej jak pomóc ofiarom i ich rodzinom.

Pozostaje nam miec nadzieje ,że ofiar będzie jak najmniej.

Co do hali - to pewnie była budowana na zasadzie "ci są tańsi to ich wezmę..."i efekty widać...

rozpisywanie prztargów, w których najważniejszym kryterium wyboru jest cena... tylko dlatego że potem jakiś dupek z kontroli może ci wytknąć, że wybrałeś droższą ofertę bo ktoś dał ci łapówkę... nasza smutna rzeczywistość :/

... nie mnie roztrząsać o przyczynach i winie (nie jestem specjalistą w tej dziedzinie) .... jedno jednak wiem napewno ... cena jest głównym kryterium w przetargach (i nie tylko przetargach budowlanych, to co lepsze i bezpieczniejsze, a wiec siłą rzeczy trochę droższe jest dość rzadko brane pod uwagę) ... smutne czasy

... wyrazy współczucia rodzinom i bliskim ofiar tej tragedii

pozdrawiam serdecznie

- znam przynajmniej kilka katastrof gdzie inwestor naciskał na projektantów aby zmnijszyli przekroje w,wsółczynniki a o współczynniku konsekwencji zniszczenia to nawet nie chcieli słyszeć.

A oni, biedacy, ci projektanci, zupełnie nie mogli oprzeć się naciskom inwestora, no po prostu MUSIELI to zrobić. Wiesz co, za darmo tego nie zrobili. :evil:

- znam przynajmniej kilka katastrof gdzie inwestor naciskał na projektantów aby zmnijszyli przekroje w,wsółczynniki a o współczynniku konsekwencji zniszczenia to nawet nie chcieli słyszeć.

A oni, biedacy, ci projektanci, zupełnie nie mogli oprzeć się naciskom inwestora, no po prostu MUSIELI to zrobić. Wiesz co, za darmo tego nie zrobili. :evil:

W porównaniu do prawników to za darmo. Widzę,że nie masz pojęcia o środowisku ale to nie Twoja wina - niestety bywa tak,że projektant ulega inwestorowi mając w perspektywie brak zleceń - zreszta daleko nie trzeba szukać wystarczy po tym forum jak wyglądają naciski :wink: i chęc inwestora do własnej interpretacji konstrukcji.

Mamy co nalmniej cztery możliwości :

1. Śniegu było katastrofalnie dużo, na obciążenie którym dach nie był obliczony. Przypadek małoprawdopodobny.

2. Błędne obliczenia konstrukcyjne. Możliwe.

3. Wady wykonawcze. B. możliwe. Zwłaszcza niedpowiednie materiały.

4. Zaniedbania użytkownika (czegoś nie dokręcono, lub coś zdemontowano). Niewykluczone.

Mamy co nalmniej cztery możliwości :

1. Śniegu było katastrofalnie dużo, na obciążenie którym dach nie był obliczony. Przypadek małoprawdopodobny.

2. Błędne obliczenia konstrukcyjne. Możliwe.

3. Wady wykonawcze. B. możliwe. Zwłaszcza niedpowiednie materiały.

4. Zaniedbania użytkownika (czegoś nie dokręcono, lub coś zdemontowano). Niewykluczone.

ad1-najpierw mówią że był sprzątany czemu przeczą zdjęcia z miejsca katastrofy

ad2-błędne? karwa poczytaj wcześniej - cos o tym wiem...

ad3-wady wykonawcze? no jasne przypadkowi ludzie,szybko,szybko,szybko...

ad4-patrz ad3

Szok-ale tak u nas niestety jest oszczędność,kasa i pośpiech.