Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DAGMARA pracownia HORYZONT

Recommended Posts

• 4 weeks później...

witam

ja osobiście też upatrzyłem sobie ten projekt i juz jestem prawie zdecydowany jednak budowa u mnie dopiero za rok , myśle że nieznacznie wprowadze zmiany jeśli jest ktoś kto ma pewne przemyślenia bardzo prosze o porade i najchętniej jakby już ktoś go wybudował chętnie obejrze chociaż zdjęcia

• 3 months później...

mnie też bardzo podoba się ten projekt , może są jakieś nowe opinie na jego temat ???? a moze ktos widział w innej pracowni coś podobnego ?

jak na razie "zwiedziłam" strasznie dużo ston z projektami i wciaż wszystkie projekty oglądam przez pryzmat Dagmary , z drugie strony nasz domek ma w założeniach mieć ok 120 metrów , więc fajnie by było znaleźć coś w podobnm klimacie ale mniejsze - pomóżcie strapionej duuuszy :(:(

• 3 months później...

ja też się już prawie zakochałam

ale:

dom wydaje się dość kosztowny w budowie - aczkolwiek piszę to bez rzetelnego sprawdzenia co i jak. Na pewno nie należy do bardzo energooszczędnych. Dlatego zastanawiam sią poważnie nad nastęującymi zmianami:

- likwidacja pustki nad salonem - zamknięcie tego pomieszczenia od góry powinno zmniejszyć koszty jego ogrzewania. W zamian za to zyskam dodatkowo strych, czyli magazyn rzeczy niepotrzebnych

- podwyższenie dachu nad salonem do wysokości równej z pozostałym dachem. Wtedy będzie tam można zrobić anwet pokój albo coś.

Co o tym myślicie?

• 8 months później...
  • 2 months później...

Witajcie,

Jestem tu nowa, ale cały cas czytam wasze posty. Jestem jak na razie przy zakupie działki ( już po umowie przedwstępnej ) o wymiarach 20x50. Mamy też ustalone z gminy warunki zabudowy, które nie sa najszczęśliwsze dla nas, bo nie kazdy projekt pasuje. Dom do 150 m2, wysokość domu 6.50-7.80, kąt nachylenia dachu 35-45 stopni. Poszukiwaliśmy i w internecie i w katalogach i chyba się zdecydujemy na DAGMARĘ Z HORYZONTU http://www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=118&a=256

Oczywiscie ze zmianami, tak jak bysmy chcieli. Co sadzicie o tym projekcie? A może ktoś z was buduje taki dom????

Pozdrawiam. Asia

Nie powiem ładny domek, ale

po pierwsze primo)

Zobacz powierzchnięzabudowy do powierzchni użytkowej. Dużo tej komunikacji.

po drugie primo)

ten garaż może trochę zajeżdżać, chyba, że dobrze uszczelnicie.

po trzecie primo)

ta pustka na dziennym, czy na pewno ją chcesz? będzie tego jakieś 17 m2 użytkowej. Sypialnia 3 na górze, aż się prosi o sypialnię rodziców, ale jest gościnna. Garderobę masz na dole, chyba że się pomieścisz w dwu małych szafeczkach przy drzwiach.

po czwarte primo)

strasznie dużo połaci dachowych (piękne, ale kosztowne)

po piąte primo)

komin od kominka niebezpiecznie bliskko kosza dachowego (chyba że ze szczegółowego projektu wychodzi inaczej).

Ogólnie

Ładna bryła, ale słabe współczynniki:

powierzchni zabudowy/powierzchni użytkowej,

powierzchni użytkowej/kosztu m2

• 3 months później...

Witam,

Wiem, że juz kiedyś był taki temat, ale chciałlbym do niego znowu zrócić.

Proszę o wpisywanie się wsystkich tych, którzy ten dom budują lub wybudowali albo może taką budowę planują.

Zawsze warto wymienić się opiniami.

Uważam, że projekt jest udany i warto w niego zainwestować.

Pozdrawiam wszystkich budujących

udany jak amerykański Blackbird ;) i w dodatku podobny.

budowa tego domu ma chyba tylko sens, gdy taras skierowany jest na południe.

trochę szkoda, że nad salonem jest pustka. u góry mógłby być dodatkowy pokój, a tak, całe ciepło z i tak dużego salonu będzie uciekało do góry. co nie zmienia faktu, że projekt może być efektowny.

pozdrawiam.

• 2 weeks później...

Dzisiaj ostatni dzień roku. Dobry dzień żeby coć podsumować wyżalić się, że coś nie wyszło, itd.

Nie bawią mnie takie okazyjne podsumowania, dzień dobry jak każdy inny, więc nie przejmując się konwenansami i korzystająć z cennika na 2007 kupiłem sobie projekt Dagmary. Na wiosnę zaczynam budować.

Jeżeli czyta to ktoś kto też buduje ten dom, albo już w nim mieszka, bardzo chętnie wymienię się doświadczeniami. Bardzo pomocne będą też uwagi na temat realizacji, macie przecież więcej dośwadczenia.

Pierwsze pytanie, jak wysoko ustawić sobie "zero" ?

Pozdrawiam

PS. Najlepsze życzenia na Nowy Rok dla wszystkich z Forum

• 2 weeks później...
  • 4 weeks później...