Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

CO - zapowietrzanie się

michkas

Recommended Posts

Witam,

może ktoś doświadczył podobnego zjawiska.

Otóż co około tydzień czasu moja instalacja CO wymaga odpowietrzenia (ine grzeją całą powierzchnią 2 grzejniki w jednym pionie - grzeje około 1,3 ilości żeberek).

Instalacja co około 2-3 tygodnie wymaga lekkiego dopuszczeina wody.

Nie widać żadnych przecieków lub nieszczelności.

Poniżej kilka informacji na temat mojej instalacji - może ułatwią Wam w odpowiedzi.

- piec żeliwny polski 1-funkc. około 15 letni ze sterownikiem pokojowym Euroster

- instalacja zamknięta

- zainstalowana pompa CO na zasilaniu

- dom 240 m kw.

- rury stalowe + grzejniki żeliwne (jedynie te dwa z którymi jest problem są nowe aluminiowe)

- reglex 18 litrów przy kotle na powrocie

- zawór bezpieczeństwa tuż przed reflexem

Dodam iż przed instalacją tych 2 nowych grzejników efekt był ten sam lecz objawiał się rzadziej, jak podejrzewam z przyczyny kilkukrotnie większej pojemności tych grzejników.

Będę wdziećzny za wszelkie informacje.

P.S. Jedna z pionów idzie pod podłogą w salonie, który ine jest podpiwniczony (reszta domu jest) a znajduje się na około 1 metrze ponad

opwierzchnią gruntu. Jest to jedyny odcinek rur, ktory jest niewidoczny aczkolwiek jak się domyślam nieszczelność powinna się jakoś objawiać, ze względu na ciśnienie (myślę iż byłby problem z tym właśnie pionem a jest problem z pionem praktycznie w lini prostej nad kotłem)

Dzięki

Michał