Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STIUK WENECKI - nakładanie, ceny, producenci, czym zastapić?

marcy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

W przypadku farb, efekt w porownaniu z wiekszoscia technik stiuku daleki jest do podobnego :D . Podobnie rzecz ma sie z jakoscia a i ceny nie sa az takie wygorowane. Biorac pod uwage, ze takie techniki zaklada sie zazwyczaj na kilku, kilkunastu metrach kw. to nie warto moim zdaniem bawic sie w takie pseudo rozwiazania.

Owszem takie efekty jak madreperlato, marmorino, anticco, stucco cemento czy ottocento oprocz materialow wymagaja jeszcze umiejetnosci i narzedzi ale juz np. tamponato, spatolato czy rustico zrobi srednio zdolny majsterkowicz po przeczytaniu krotkiej instrukcji. Koszt tych technik nie jest wyzszy/lub niewiele/ niz lauzrowych , strukturalnych farb udajacych stiuki.No i efekt koncowy :D .

Ten efekt na zdjeciu przypomina bardzo spatolato, koszt polozenia metra w tej technice (material + robocizna od ok. 30-45 zl/m2), mysle , ze nie warto eksperymentowac z przecieraniem , rozcienczaniem farb tym bardziej ze niektore z nich i tak wymagaja umiejestnosci kladzenia stiuku i wprawy oraz znajomosci technik specjalnych. :lol:

Wspomniany powyzej Benjamin BM nie ma z tymi efektami nic wspolnego :lol: :lol: Takie "cuda" ze znajomosicia technik malarskich mozna zrobic w Tikurili, Beckersie , Nobiles Wloclawek i niemal kazdej innej emulsji na bazie akrylu.Produkty BM nie maja wcale specjalnych wlasciwosci do tego celu :lol: .Ot, niezla firma farbiarska i nic poza tym.

Chyba lepiej/tak mi sie wydaje/ zajrzec do Keima , Sto czy Oikosa i miec w pelni sprawdzony system stiuku w roznych wariantach cenowych,technicznych i jakosciowych.

nie zaprzeczam :) , wszystkie firmy które wymieniłeś rzeczywiscie maja w swoim "repertuarze" wyroby którymi mozna uzyskac podobny efekt. Jasne tez że stiuk to stiuk. Zasugerowałam tylko możliwość. Sama malowałam sciane dekoracyjnie i wykańczłam ją bejcą Fox Dekorator, efekt całkiem całkiem, zalezy co kto lubi. O BM napisałam dla przykładu, bo akurat tak mi sie przypomniał. Będąc w salonie sprzedaży widziałam wiele próbek-efektów które naprawdę były odlotowe. Niestety moja sciana juz była pomalowana...... :D Ale i tak mi sie podoba.

Wrzuc moze jakies swoje zdjecia, to moze byc bardzo puczajace i inspirujace, zwlaszcza jesli ktos lubi zmiany, robi wnetrze tymczasowe , lub chce sie wyżyć tworczo na scianie . "Dyspersja akrylowa"/hihi/ daje niesamowite mozliwosci.

serdecznie pozdrawiam :lol:

wojtek

PS kiedys /za PRL-owskiej szarzyzny sklepowej/ sam bawilem sie w takie rzeczy :lol: :lol: , wiec jestem tez ciekaw jak to wychodzi innym.

dobra wkleje i zrobię. Ściana powstała z braku funduszy na cos lepszego, zresztą całą chałupę malowałam sama, więc malowania wystarczy mi na najbliższe 100 lat, tak mam dosyć. Ale w tym sęk że lubie zmiany, więc pewnie za 2 lata znowu sie na nią rzucę, hihi. Ściany malowane mają tą zaletę że łatwo zmienić jak sie opatrzy, nie?

Zuzowamamo, dziekuję za namiar na farby. Nawet nie wiedziałam , że są takie farby, nawet do podłóg@ Po co mi jakieś gresy, pomaluję sobie podłogi :wink: Zdjęcia i ja chętnie zobaczę.

Wojtek, marmorino... tamponato... spatolato :o Popytam fachowców u mnie na wsi. Juz widzę ich miny, gdy im rzucę parę nazw :lol: Może w mieście wojewódzkim Lublinie kogoś znajdę, albo sama zrobię. Przeczytałam instrukcję, nic trudnego :wink:

ps. Zuzowamamo, Zuzia to śliczna, silna i radosna dziewczynka. Dacie razem radę, nie wątpcie w to nigdy.

Wojtek, marmorino... tamponato... spatolato :o Popytam fachowców u mnie na wsi. Juz widzę ich miny, gdy im rzucę parę nazw :lol: Może w mieście wojewódzkim Lublinie kogoś znajdę, albo sama zrobię. .

W watku hamerykanskim jest wlasnie c.d.n tego tematu :lol: , wrzucilem tak kilka zdjec z mojej wsi :p

• 3 months później...
  • 2 months później...