Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzienniczek Ewy i Zygmora

Recommended Posts

Będzie tu mowa o rozbudowie istniejącego letniego domku 8X4, na 12X10

No nareszcie widać w naszej sprawie światełko w tunelu...

Kilka lat z rzędu zamierzaliśmy to zrobić, ale dwa lata temu złożyliśmy wreszcie o WZ i po dwóch latach są!

Pierwsze WZ poszły do kosza, bo były istotne błędy na mapce.

Istniejący od ponad 20lat domek letni był naniesiony na mapce z błędem w obu wymiarach, a to na działce rolno leśnej i to sporej bo 4400 miało zasadnicze znaczenie. WZ zmuszały nas do stawiania nowego domku pod bramą POMIMO TAK DUŻEJ DZIAŁKI.

Najciekawsze, że od lat trzydziestu gmina i lasy państwowe dzielą sobie naszą działkę wirtualnymi liniami lasu w różnych kierunkach. Wyprostowanie tego wszystkiego nie jest proste. Ostatnio dowiedziałem się ż niedługo cała moja działka będzie już leśna i ja nie mam nic do gadania, mogę tylko płacić podatki.

Te drugie WZ to to co chcieliśmy na początku, (szkoda tylko tych dwóch lat), teraz tylko inwentaryzacja 100 drzew, jakie mamy na działce tworzona przez geodetę i składamy papiery do Lasów Państwowych o odlesienie terenu budowy. Dopiero posiadając tą zgodę możemy kupować projekt i szukać architekta do adaptacji.

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dziś wybrałem się do Lasów Państwowych w sprawie, jak powinna wyglądać mapka z tzw bilansem powierzchni, którą niedługo w wieloma innymi dokumentami powinenem złożyć za kilka dni w tej Dyrecji Rejonowej.

Ten bilans powierzchni wykonuje najczęściej architekt dołączając taką mapkę jako jeden z dokumentów o pozwolenie na budowę. Obecnie nawet nie zdecydowaliśmy się jescze na konkretny projekt. A tu na miesiąc lub dwa przed wizytą u architekta muszę to wykonać sam i się nie pomylić. Przewidzieć "wszystko" na zapas, bo nie uwzględnienie jakiegoś fragmentu budowy może skutkować potrzebą ponownego odlesiania podczas odbioru domu., albo niemożliwością odbioru budynku.

SYTUACJA DO NIEPOZAZDROSZCZENIA.

Ale muszę jej sprostać, bo bez tego się nie da pójść dalej ze sprawą.

Już architekt nie będzie mógł za bardzo rozwinąć skrzydeł projektując nasz dom i jego otoczenie, wszystko dziś muszę postanowić za niego sam.

• 2 weeks później...

Wczoraj nareszcie złożyłem wszystkie wymagane papiery w rejonowej dyrekcji lasów państwowych i mam nadzieję na pozytywne rozpatrzenie mojej sprawy. Kosztowało mnie to trochę czasu i pieniędzy.

mapki -118zł

inwentaryzacja działki - 500zł

pismo od leśnika ze starostwa - 700zł (powiedział, że to za pieczątkę)

Teraz zostało mi tylko czekać.

Dziś po telefonie do gminy dowiedziałem się, że nasze WZ uprawomocnią się dopiero po 20 lutym i wtedy trzeba tam pojechać z oryginałem i postęplować, że uprawomocnione.

Kupiłem książkę Szkoła Budowania, poradnik Muratora. Dla mnie bardzo cenna, bo choć widzę tu fotki znane z miesięcznika, to wszystko jest usytematyzowane. Napisane bardzo przystępnie, będzie z niej pożytek podczas budowy...

Czuję wewnętrzny niepokój.

Nie mogę się doczekać decyzji o odlesieniu i jeszcze trochę poczekam.

Choć chwilowo jescze leży śnieg, to ja się palę do roboty.

Chociaż oriętuję się, że nie ja będę budował ten dom tylko ekipa budowlana, to już mnie energia zaczyna rozpierać.

Nie wiadomo co bym akurat chciał robić, bo tak patrząc realnie to można tylko odśnieżać, a to zajęcie nie związane z budowaniem, chyba że IGLOO.

Przeglądam bez końca Forum, żeby znaleźć coś co pomoże nam ustrzec się błędów, ale to tak na wyrost to chyba niemożliwe.

Pozdrawiam wszystkich jak ja, którzy pod skórą czują ten wewnętrzny niepokój i potrzebę zrealizowania się, a przede wszystkim na polu budowania własnego domu.

Chociaż oriętuję się, że nie ja będę budował ten dom tylko ekipa budowlana, to już mnie energia zaczyna rozpierać.

Nie wiadomo co bym akurat chciał robić, bo tak patrząc realnie to można tylko odśnieżać, a to zajęcie nie związane z budowaniem, chyba że IGLOO.

Przeglądam bez końca Forum, żeby znaleźć coś co pomoże nam ustrzec się błędów, ale to tak na wyrost to chyba niemożliwe.

Pozdrawiam wszystkich jak ja, którzy pod skórą czują ten wewnętrzny niepokój i potrzebę zrealizowania się, a przede wszystkim na polu budowania własnego domu.javascript:emoticon(':o')javascript:emoticon(':o')javascript:emoticon(':o')

Pozdrawiam wszystkich jak ja, którzy pod skórą czują ten wewnętrzny niepokój i potrzebę zrealizowania się, a przede wszystkim na polu budowania własnego domu.

No nareszcie (wydane 21 grudnia 2005) WZ można było postęplować, bo się wreszcie uprawomocniły. To pierwszy okument, który mamy już gotowy i niepodlegający odwołaniu. Teraz czekamy na odlesienie fragmentu lasu pod budowę. Można by też załatwić odrolnienie, bo na tą decyzję czeka się około miesiąca, nawet jeżeli jest bezprzedmiotowa, chyba tak będzie i u nas, bo ziemia jest klasy V i VI. Słyszałem, że bilans terenu pod inwestycję, zwykle wykonuje architekt, który robi adaptację projektu.

Od kilku dni przyglądamy się projektowi Z1, firmy (Projekty Gotowe.pl) i zastanawiamy się nad wersją z garażem po lewej stronie. Niewiele byśmy tu zmienili, ale dodali byśmy małą piwniczkę, zlikwidowali pomieszczenie gospodarcze i w tym miejscu umieścili byśmy WC. Powiększając tym samym salon przenosząc schody do nieco większego przedpokoju.

Jutro Spotkanie na Kamionkowskiej.

Wybieramy się tam z żoną ciekawe jak to będzie.

Konfrontacja tych rozmownych, czasem łajających słowem, forumowiczów, których wielu znam z licznych dyskusji.

Jezier napisał kto zgłosił chęć przyjazdu

Na spotkaniu pojawią się:

Annato

Teska

katja

Trini

tomek1950

Aga J.G

kasia64

Jagna

tola

Maluszek

Mały

abromba

SławekD-żonka

Agacka

Ew-ka

Joasia

ppp.j

bodzio_g

Zeljka

andre59

magi

maksiu

RYDZU

Joskul

ckwadrat

nurni

wilcza75

mundzia

zygmor

zielonooka

redrum

Martka

sylvia1

kze

kasztanka

długi

markus_gdynia

Wojty

smutna lidka

jareko

Patos

@nia

KozAnka

Rocky

rafal9

Peterek

Joanna i Janusz

aha26

mik99

fripp

ania k

pchelek

gaga2

Jasiula

Tommco

Ula i Sławek

marcenka

fizyk

Whisper

Luśka Whispera

gosia@

Gryfpc

pattaya

bodzio_g

ostry

mmmad

EFKAkonewka

badi

stary

Jezier

Kasiorek

Ivonesca

Sebastiano

Nefer

Na liscie rezerwowej są:

SylwekW

marcin kaczmarek

Betoniarz

Bardzo jestem ciekaw jak to będzie, z kim się spotkamy, bo będę z żoną.

Po powrocie ze Spotkania napiszę kolejny post.

No i stało się wczoraj to co nie powinno się stać. Po ponad miesiącu oczekiwania i tygodniu zbywania mnie pod byle pretekstem dowiedziałem się że:

Nasze papiery poprostu zaginęły i trzeba wszystko zaczynać od nowa

Załamka totalna, żona rwie włosy z głowy, bo ponad miesiąc w plecy, a zalatwianie potrwa kolejny miesiąc, lub dwa...

Wiwat Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych, oby tak dalej...

A MOGŁO BYĆ TAK PIĘKNIE.

Ale następnego dnia się znalazły i wczoraj odebrałem już decyzję, odlesienia, ale koszt tego odlesienia to 4.900,zł, to tak na dobry początek. Przed nami jeszcze pozwolenie na budowę i ciekawe ile to będzie kosztowało. A zapomniałem o samej budowie, wyposażeniu, odbiorach....

Wygląda, że tanio nie będzie.

No i stało się w tygodniu umówiliśmy się z architektem, który pewnie będzie nam adaptował nasz projekcik. Gość zrobił na nas bardzo dobre wrażenie, jego propozycje i przemyślenia są do przyjęcia. Wszystko rozwija się we właściwym kierunku. Teraz musimy wystosować prośbę do firmy Agrobisp z wypisanymi zmianami z prośbą o ich zaaprobowanie i w drogę do Krakowa po projekt. Ciekawe ile dni to potrwa, bo mamy też zawiezienie odwołania do lasów państwowych, złożyć podanie o odrolnienie i wszystko na wczoraj.

Najbardziej cieszy nas to co zaproponował nam architekt, żeby nie demontować dotychczasowego domku tam gdzie stoi, tylko przetoczyć go kilkanaście metrów w bok, korzystać do ostatniej chwili i na koniec rozebrać nie kolidując z budową. Bardzio nam, się podoba ta propozycja, bo jest w niej wszystko czego szukaliśmy.

Pozdro

Dziś dzwoniłem do Krakowa firma Agrobisp, jej projekt wybraliśmy do realizacji, ale chcemy realizować lustrzane odbicie tego projektu. A tego w pracowni architektonicznej nie mają i tu kłopot trzeba będzie zapłacić architektowi za tą adaptację. Ciekawe ile to może kosztować?

Na szczęście na wszystkie nasze zmiany architekt wyraża zgodę.

Pozdro

Załatwiając odrolnienie okazało się, że trzeba dołączyć mapkę z pieczątkami architekta, lub geodety z naniesionymi elementami budynku i przyległości.. Zadzwoniliśmy do architekta, a on stworzył nam to w ciągu jednego dnia i jutro wszysto składam po raz drugi, chyba przyjmą bez marudzenia, jeszcze napiszę...