zygmor 24.09.2008 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Mamy wreszcie okna dachowe i ten ciemny pokój nad garażem nareszcie zrobił się jasny.Obecnie skupiam się na budowie drewutni, bo drewna jest troszkę i warto go uporządkować, tylko ta pogoda, od tygodnia pada i nie mogę kontynuować pracy, bo na deszczu to żadna robota w drewnie.Od piątku ma przestać padać, więc mam nadzieję na kontynuowanie budowy, chwilowo konstrukcji i dachu a później trzeba to będzie obić ażurowo deskami wq celu przewiewu, aby drewno dosychałoAle sporo okrąglaków muszę jeszcze rozmienić na drobne, więc pracy nie zabraknie mi do zimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 26.10.2015 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2015 Okna fajna rzecz, ale odkryłem wilgoć na połaciach dachu nad częścią mieszkalną. To taki trójkątny stryszek, gdzie w najwyższym miejscu ma 1,2 m.Muszę coś z tym zrobić, bo wełna mineralna na strychu jest wilgotna. Trzeba pozbyć się tej wilgoci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 28.10.2015 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2015 Jak będzie cieplejszy dzień to zamierzam wejść na dach i ocenić zakres prac bo muszę się dostać do szczytu dachu. Bo tam trzeba interweniować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 29.10.2015 07:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 Teraz myślę co zrobić jak się znajdę na dachu, warto wdrapać się na szczyt dachu i spróbować zajrzeć pod gąsiory papowe na szczycie.Tam spotykają się dwie płaszczyzny dachu, pod nimi jest papa podkładowa i tu może być problem. Jak nie sprawdzę to nie będę wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 01.11.2015 19:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 No i wymyśliłem, ponieważ na szczycie pod gąsiorkami z papy są dwie warstwy papy na zakładkę, więc trzeba je będzie przeciąć i tędy wypuścić wilgoć jak z gwizdka szybkowaru.Niestety wilgoć jest głupia i nie wyjdzie dowolną dziurą czy kominkiem o ile nie jest w najwyższym punkcie dachu. Dodatkowo lubi łączyć się z ciepłym powietrzem, a ono dąży ku górze i zatrzymuje się pod szczytem i tam wytraca swoją energię w kontakcie z zimnymi powierzchniami.Jeżeli nie ma ujścia szczelinami w dachu, pod gąsiorami, powoduje wykraplanie się wilgoci na płaszczyznach połaci dachowej. Sam musiałem do tego przemyślenia dojść, gdyż mało kto poruszał ten temat, i o ile mi wiadomo mało kto kładąc papę podkładową pod gont bitumiczny wie, że należy zostawić tu na szczycie dachu szczelinę wentylacyjną. Teraz myślę jak to zrobić u mnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 03.11.2015 07:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2015 Rozcięta podwójna papa na szczycie może po dłuższym czasie ograniczyć przepływ powietrza, więc wymyśliłem wsunąć w tę szczelinę złożony na kilka razy pasek siatki do ociepleń. Tak wypełniona szczelina zawsze będzie drożna i się nie zaciśnie.Teraz trzeba tylko znaleźć dogodny moment do pracy na dachu, przy suchej i ciepłej pogodzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 08.11.2015 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2015 Teraz wynikły ważniejsze sprawy, kończymy naszą instalację ogrzewania domu. Dotychczas mieliśmy DGP z kominka, to bardzo fajny sposób ogrzewania, wszędzie ciepło. Ale jeśli chodzi o cwu, to już gorzej, bo terma przepływowa 19kW.Na gaz nie możemy liczyć, bo za wiele z tym kłopotu, a opłaty takie, że odrzucają i jeszcze zgoda 30 sąsiadów konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 09.11.2015 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2015 Z tym gazem to naprawdę nieporozumienie, magistralę trzeba prowadzić przez działki sąsiadów i przez to wymają zgody wszystkich udziałowców bez wyjątku, a to będzie prawie 30 podpisów, bo tylu jest właścicieli działek po podziale pola po PGRze.Dlatego skłaniamy się do innej alternatywy, o czym niedługo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 13.11.2015 21:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Chwilowo zbieram oferty na inną kotłownię i najprawdopodobniej będzie to pompa ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 14.11.2015 22:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Ceny które mam w ofertach to pomiędzy 30 a 40 tysięcy, ale trzeba się na coś zdecydować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 20.11.2015 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2015 Wybraliśmy jedną z tańszych, szwedzka pompa Zirius M2 7 KW i zbiornik w zbiorniku, możliwość produkcji cwu i co, oraz 3 pętle po 75 m w ogrodzie.Zbiornik z dwiema wężownicami jeden zbiornik 300 l X 80 l. 300 l będzie dla co, a 80 l dla cuw.Ciekawe kiedy rozpoczną się prace, bo idzie zima. Podobno pprzy kilkustopniowym mrozie wykonują prace ziemne. Mają małą kopareczkę Kubota. Czekamy na dalsze szczegóły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 23.11.2015 11:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2015 No to zanim będzie kotłownia trzeba w garażu przygotować miejsce, czyli zlikwidować dwie szafy i ich zawartość, to będzie trudne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 26.11.2015 19:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Szaf już nie ma, a w garażu bajzel większy niż dotychczas, ale w narożniku garażu mamy ułożonych 20 płytek i zafugowanych. Teraz montaż można prowadzić, jeszcze pomaluję ściany a może i sufit w tym narożniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 28.11.2015 23:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Więc kupiliśmy więcej płytek i dopóki firma się nie zjawi układam płytki w garażu.Na podłodze będzie porządnie i łatwiej będzie utrzymać porządek.Bo dotychczasowy beton ścierał się bez końca i ciągle było brudno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 30.11.2015 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 W ten weekend pracowałem , aby ułożyć jak najwięcej gresu na podłodze garażu.Ułożyłem 4 paczki czyli ponad 40 płytek.Już gotowa jest środkowa połowa garażu.Gdy żona wjeżdżała do środka, aby zmieścić się wewnątrz musiała wjechać na jedną warstwę płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 30.11.2015 20:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Dziś dzień poprawek, ponieważ samochód wjeżdżając wczoraj do garażu musiał wjechać na świeżo ułożone płytki, dlatego dziś musiałem je zerwać i starą zaprawę użyć w innym miejscu jako wypełniacz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 01.12.2015 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Teraz układanie płytek uzależniam od samochodu, który po prostu przeszkadza. Dziś miała się poprawić pogoda, a tu wieje i wieje. No cóż działka leśna więc poczekamy aż ucichnie z wystawieniem.byt dużo gałęzi spada z drzew aby ryzykować.Dlatego zdecydowałem się na układanie płytek przy schodach do piwnicy.Tu robotnikom wyszło zagłębienie na krawędzi podłogi i trzeba było go najpierw zapełnić zaprawą, a później na tym wgłębieniu ułożyć paski płytek z odzysku.Niestety te dołożone płytki będą jaśniejsze od tych na podłodze, ale to nie pałac.Wczoraj tę krawędź częściowo wypełniłem zaprawą, a dziś na niej układałem te wąskie płytki.Ciekawe czy ta zaprawa do układania płytek będzie wystarczająco sztywna i wytrzymała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 13.12.2015 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Wreszcie się udało płytki ułożone aż do bramy. Trochę trwało regulowanie bramy garażowej, bo podłoga pod bramą podniesiona, ale udało się.Teraz muszę policzyć ile płytek jest do ułożenia pod regałami, tę pracę planuję wykonać w czasie późniejszym.Węzeł działa, podłogówka również, nasze zadowolenie jest całkowite. Jak nie zapalimy w kominku, to uruchomią się grzejniki na piętrze.Tu regulację zapewniają termostaty na grzejnikach. I to jest to! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 07.01.2016 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2016 Niedługo zacznę kontynuować prace w garażu, bo pomysłów mam kilka, tylko chwilowo mam problem z prawą stopą.na wysokości kostki paprze mi się rana i zmarnowałem przez to Święta i Sylwestra.Wygląda na to, że ma się już ku dobremu, ale, że dostałem skierowanie do chirurga naczyniowego, to zamierzam z niego skorzystać.Wizyta prawdopodobnie jest dziś, czekam na potwierdzenie.Od tej wizyty uzależnione jest dalsze działanie w garażu, albo krótka przerwa.Poczekamy zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts