Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dzienniczek Ewy i Zygmora

Recommended Posts

• Odpowiedzi 178
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Od paru dni mamy ocieplony budynek.

Teraz przyszła kolej na salon i kuchnię i przedpokój, a w nich ściany i sufit.

Przygotowywane już od jakiegoś czasu doczekały się ostatecznego szlifu zagruntowania i malowania.

Dziś niektóre zostały zagruntowane i pomalowane. Zaczyna to nareszcie wyglądać.

Problem się robi z wilgocią, bo na zewnątrz deszcz. W środku dogrzewamy parter piecykiem, ale dzięki temu wilgoci w powietrzu przybywa. Odsysana wilgoć z wc i pom gospodarczego pomimo wydajnego wentylatora może nie wystarczyć.

Zastanawiam się nad inną metodą osuszania powietrza, ale napiszę o tym jak będą pozytywne efekty.

Przyszedł czas na porządki w instalacji wodnej. Hydraulicy rozprowadzili wodę po budynku, a teraz trzeba to spiąć z hydroforem i układem podlewania ogrodu, a jest tych rurek troszkę i to w kilku technologiach dlatego muszę troszkę poglówkować, aby szybko nie trzeba było wprowadzać poprawek. Ten układ musi popracować przez następnych kilka lat.

Wilgotność się zmniejsza ale powoli. Z tego widać, że wyciąganie wilgoci ze ścian to proces długotrwały.

No i mamy problem. Przy ociepleniu styropianem zakończono go na wysokości ścianki kolankowej i doszczelniono pianką poliuretanową do płyty osb na której leży dach. I to był błąd. Po ostatnim ochłodzeniu na płycie dachowej osb od wewnątrz poddasza zaczęła wykraplać się woda. Uprzedzałem ekipę, że powinna tu pozostać tu szczelina wentylacyjna, ale spojrzano na mnie jak na idiotę, który poucza fachowców i co........

Teraz trzeba te szczeliny zrobić ponownie i wietrzyć i wietrzyć i póki nie osuszymy tych płyt nie ma mowy o układaniu ocieplenia, które zawilgło by i przestało ocieplać, a osuszenie wilgotnej wełny w tym miejscu była by niemożliwa.

Więc suszymy i suszymy poddasze a później zobaczymy.

Dziś umyłem wodą z mydłem te wszystkie nieciekawe miejsca na podaszu i po kilku godzinach opryskałem zielonym preparatem do impregnacji drewna. Troszkę to trudne było bo płyty osb są pokryte woskiem, ale zrobiłem na ile mogłem dokładnie.

Teraz dopiero będzie można kontynuować prace na poddaszu.

Zaczniemy od wylewki samopoziomującej w korytarzu, obok klatki schodowej, a w drugiej kolejności dopasujemy do niego wszystkie pomieszczenia, aby uzyskać jeden poziom.

• 2 weeks później...

Szybka reakcja na poddaszu pomogła po kilku dniach sprawdzałem stan płyt OSB i wszystko wydaje się być w należytym porządku.

A fachowcy byli wielce ździwieni, gdy zwróciłem im uwagę, że pomiędzy ociepleniem ścian a deskowaniem dachu powinna zostać szpara wentylacyjna, ja wiedziałem ale oni nie.

Tych kilka dni przydało się na nadrobienie zaległości. Łazienka na parterze podniesiona wylewką, podobnie jak wiatrołap, drzwi przeciwpożarowe podniesione o 5cm, teraz nie będą sprawiać problemów przy wylewce i terakocie.

Na poddaszu wylewka samopoziomująca na podłodze tak aby można było do czego wyrównać wylewki w pokojach. Poszły trzy worki wylewki, ale na drugi dzień wygląda, że jeszcze dwa worki trzeba będzie dodać bo są jeszcze miejscowe nierówności choć poziomnica położona w dowolnym miejscu wskazuje prawie dokładnie poziomo. Nowe worki z wylewką już kupione i tylko czas pokaże kiedy to wyleję na poddaszu, bo zaczynają się dyżury w pracy i wolny czas trudny do określenia.

Wykorzystuję czas jak mogę najlepiej i wczoraj będąc po pracy wylałem ostateczną warstwę wylewki samopoziomującej w korytarzu na poddaszu. Teraz będzie można zrobić to samo w innych pokojach. Dziś zamierzam obejrzeć nowość tarnawy kominek o mocy 17kW Comfort, chyba Perfect Comfort, jest do obejrzenia w firmie Panek w Michałowicach, później mam zamiar założyć pierwszy czerpalny kran na parterze w toalecie i może coś jeszcze...

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Troszkę zaniedbałem ten wątek, ale już się poprawiam.

Nie mam obecnie netu więc rzadko, ale będę tu zaglądał.

Co u nas nowego?

Mamy gotowe poddasze, to taki stan surowy, czeka nas malowanie, układanie podług i na koniec założenie grzejników. Parter jest już prawie skończony, choć została nam obudowa kominka i płytki w kuchni pomiędzy szafkami.

Fotek chwilowo nie wklejam bo poczekam aż się troszkę rozluźni i zdejmiemy zabezpieczenia z mebli.

• 1 month później...

Po długich ustaleniach nareszcie mamy firmę, która wykona nam odwodnienie wokół budynku. Ponieważ od północy, gdzie mamy wejście teren obniża się ku ścianie, musimy zrobić odprowadzenie gromadzącej się pod ścianą wody.

Ponieważ ze względu na sąsiedztwo wielu drzew zrezygnowaliśmy z rynien cała deszczówka z dwóch ścian zostanie odprowadzona drenażem.

• 4 weeks później...
  • 2 weeks później...

Jedna studnia chłonna po głębszym wkopaniu odbiera wodę podobnie jak i druga, teraz wydaje się, że odwodnienie będzie działać jak należy.

Kończymy układanie płytek tam gdzie ich nie było i teraz to już będzie najprawdopodobniej koniec tych najbrudniejszych prac.

• 3 months później...

Wszystko było by dobrze z tą kanalizacją i rozsączaniem, gdyby ta nasza gleba chłonęła wodę jak piasek, ale ten nasz iłek niezbyt chętnie przepuszcza wodę i z tego powodu przy bardzo obfitych deszczach woda szorowała do garażu.

Koniecznością było odprowadzenie wody swobodnie dzięki spadkowi terenu.

Dopiero teraz już żaden deszcz nam nie straszny.