Raven 29.01.2006 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Witam Szykuję się do kapitalnego remontu kuchni. Problem: chcę zrobić z kafli fartuch na ścianach narożnika pomieszczenia w którym zainstalowana jest kuchenka gazowa. Rozmiary pomieszczenia wykluczają odsunięcie kuchenki od ściany - stoi ona "na styk". Ciepło z palników rozgrzewa ścianę, wewnątrz której znajduje się pion wentylacyjny. Pytanie 1: czy zwykłe kafle klejone na gotowe mieszanki klejowe dobrze zniosą podgrzewanie niemal otwartym płomieniem? Czy nie grozi mi pękanie kafli? Czy są jakieś specjalne gatunki kafli i zapraw klejowych do takich zastosowań? Pytanie 2: czym zabezpieczyć fugi by nie wypiekła ich temperatura a tłuszcz pryskający podczas smażenia dawał się w miarę bezproblemowo usunąć? (na forum spotkałem się z niepochlebną opinią dot. impregnatu "Delfin", ale opiniodawca ograniczył się do stwierdzenia "badziewie" i nie raczył pomimo mojej prośby uzasadnić opinii Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47344-kuchenka-gazowa-kontra-kafle/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts