Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Iza Dorota i Paweł w Kwirynowie

Recommended Posts

Tyle tylko, że poeta pisząc "A to Polska właśnie", zupełnie co innego miał na myśli. Sie narobiło ....

jak czytam ostatnio, co dzieje się w naszej polityce, to mnie krew zalewa. jak słyszę, co dzieje się na budowach, to mnie krew zalewa. jak słyszę o włamaniach, kradzieżach, dewastacji domów, to mnie krew zalewa...

nie pomnę w takich chwilach, co poeta miał na myśli.....

Witam sąsiadów ponownie!

Mam komfort: siadam sobie w oknie i patrzę, jak się teraz inni męczą. :wink: :lol: Powodzenia!

Pan F jest trochę "niezdecydowany", ale w końcu działkę sprzedał. Będzie was pewnie odwiedzał. Jeżdzi często na rowerku i czasami w czymś pomoże, a zna dobrze okolicę. Nam załatwił dość tanio piach do obsypania domu (mieliśmy dołek).

Złodziejstwo niestety kwitnie. Dosięgło również jednego z założycieli Grupy Babickiej, mimo że buduje w dość już zaludnionym miejscu. I to bardzo dokuczliwie. Otóż chce on sobie zrobić "dom inteligentny", zainstalował pod tynkiem różne kable, a te sk*** poucinali mu końce. Teraz trzeba wszystko rozkuć i ciągnąć na nowo. Nogi z ***** powyrywać. :evil:

Jak juz pewnei zauwalzyles nam sie wlamali do baraku...tylko nie rozumiem po co ???? - przeciez tam nic nei ma oprocz jakiegos starego rozwlajacegos ei krzesla ktore probowali wyciagnac...

Wczoraj bylem na dzialce - wykopalem dwie glebokie dziury zeby obadac jaki grunt - nie wyglada to zbyt zle - myslsz ze mona zaczac budowac- czy jest jednak na naszej "ziemi" jeszcze za mokro ???

To jest piaszczysty, ale mokry grunt. Na wierzchu szybko wsiąka, nie ma błota, ale na ok 2 metrach są iły i glina nieprzepuszczające wody. Podejrzewam, że z 50 cm poniżej poziomu gruntu już jest woda. Dwa lata temu 1 kwietnia było chyba metr, ale wtedy śniegi stopniały w końcu lutego. A i tak wodę mieliśmy ze "studni" zrobionej z beczki wkopanej nieco w ziemię w niższym miejscu. Na pewno trzeba jeszcze poczekać. Nie ma sensu lać betonu w wodę.

Bardzo fajne miejsce. Będziecie prawie sąsiadami moich rodziców, którzy w czerwcu 2005 zamieszkali na ulicy Bukowej tj. jakieś 200 m w kierunku Łosiowych Błot.

Często tam jezdżę więc będę sobie spoglądał na postepy na budowie.

Ja na szczęście budowę mam już za sobą. Teraz to tylko ogród, trochę wyposażenia i poprawek do zrobienia zostało.

• 3 weeks później...

Paweł,

nie wiemy, czy jeszcze tu zaglądacie, ale chcieliśmy spytać o wasz garaż. O ile wyciągnęliście go do przodu względem oryginalnego projektu i jaki miało to wpływ na konstrukcję dachu / ścian? Czy obyło się bez przeróbek głównej części dachu i zmiany dotyczyły tylko tej części nad garażem?

Dzisiaj dokonaliśmy kolejnej analizy i wyszło nam, że garaż jest tak o 50 cm zbyt krótki w środku (tylko 5,75m, co oznacza, że przy aucie o długości ok. 4,5-4,8m zostanie bardzo mało miejsca w środku przed dziobem auta i za autem...). Dlatego myślimy o małej modyfikacji. Jak zareagowała na taki pomysł p. architekt?

Pozdrawiamy,

EiM

Jezeli chodzi o modyfikacje to naprwde nie ma najmniejszego problemu. Wydluzenie garazu nie wplywa zasadniczo na konstrukcje samego dachu (dodaje sie tylko pare krokwi wiecej i juz). Jak juz bedziecie dokonywali modyfikacji, zdecydujecie sie na wydluzenie garazu warto pomyslec o opuszczeniu sufitu - zyskujecie dotatkowo duzo nowej przestrzeni na tzw strychu - warto jednakze pamietac o tym zeby przeprojektowac przy okazji (niestety oryginalny projekt ma ten feler) troszke wiezbe i usunac 2 slupki podtrzymujace ktore stoja sobie na samy srodku strychu. Ponoc zmiana nie jest skomplikowana i bedziemy to juz robic na budowie - ale dobrze by bylo zeby archgitekt to wyrysowal - wywalic slupki i wzmocnic wiezbe jkaimis platwiami albo kleszczami.

Pozdrawiam

Pawel N

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...

Przejeżdzałem wczoraj koło twojej budowy, zresztą jak bym sie mocniej wychylił to pewnie zobaczyłbym ją z balkonu. Widze ze poszedłeś micno w dół. Z za ziemi tylko jakieś głowy wystawały.

Powodzenia, ja tez juz niedługo zaczynam.

A co do dziennika to szkoda że juz nie aktualizujecie.