Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Antena w zamkni?ciu

Recommended Posts

Cześć.

Chciałbym zapytać się forumowiczów, czy słyszeli o tym, żeby antenę satelitarną można było umiejscowić na poddaszu pod dachówką.

Szczerze mówiąc, gdy usłyszałem o tym po raz pierwszy trochę się zdziwiłem, ale podobno to jest możliwe.

Pytanie więc bezpośrednie: czy ktoś z Was tak może ma?

I jak to jest z programami, czy muszę mieć zwykła antenę, czy z tej satki wszystko ściągnę(wszystko znaczy 1-szy, 2-gi, polsat i ewentualnie tvn.Nie chodzi mi jednak o zestawy typu cyfra , wizja czy jakieś inne przywidzenie:wink:, tylko bezpłatne opcje.

Pzdrw

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Aby mieć zestaw programów TV taki jak wymieniłeś musisz się niestety ale zdecydować na któryś z płatnych pakietów platformy cyfrowej tj. Polsat lub Cyfra (Wizja odeszła już w niebyt). Oczywiście możesz także część programów typu free ściągać z satelity a pozostałe polskie za pomocą anteny analogowej. Jest to rozwiązanie dość kłopotliwe ze względu na konieczność operowania dwoma pilotami czy też nawet w skrajnych przypadkach poprzez przepinanie kabli do gniazd antenowych.

Co do "zamaskowania" talerza pod dachówką to zapomnij o tym pomyśle, nawet zbyt gęsto padający śnieg potrafi osłabić sygnał satelity. Jeżeli nie chcesz przyozdabiać dachu o talerz wątpliwej atrakcyjności anteny to proponuję wybudować gdzieś w ogrodzie wysoki na ok. 70 cm postument, na którym będziesz mógł postawić skierowany na południe talerz anteny. Całkowita długość przewodu antenowego nie powinna być dłuższa niż jakieś 50-70 m. Uważaj tylko na to by sygnału nie blokowały inne budynki czy też drzewa i krzewy.

Pozdrawiam

Witam! Moja sugestia jest taka iż do odbioru jedynki i dwójki TVP zastosuj antenki do odbioru telewizji naziemnej. Dorada mojego poprzednika co do talerza na postumencie w ogrodzie jest jak najbardziej na czasie. Oprócz tego iż "nie ozdabia" dachu to jest dodatkowa cecha, że jeżeli zasypana zostanie śniegiem czasza to można ją łatwo oczyścić. Co do odbioru pragramów satelitarnych (darmowych) to polecam tuner cyfrowy dobrej klasy taki jak HUMAX. Można na nim odbierać z polskich programów tak:TVN, TVN7, POLSAT, POLSAT2, TV POLONIA ,POLONIA 1, TELE 5, PULS, VIVA POLSKA, NIPOKALANÓW 2, EURO NEWS, MANGO 24 i wiele innych zagranicznych programów łącznie około 370 darmowych. HUMAX ma możliwość użycia modułu dostępu warunkowego, co jest konieczne gdy zechcesz odbierać na tym tunerze pakiet nowej CYFRY, lub pakiet POLSATU. Co do telewizji naziemnej w moim przypadku to odbieram: TVP 1, TVP 2, POLSAT, TVN i telewizję Regionalną tele 3 oraz pierwszy i drugi program czeski, telewiję NOVA i PRIMA. Jeśli to Cię zainteresuje mogę przysłać kilka dorad co do wzmacniacze sprzętu, kabli i gniazdek abonęckich. Marek.

Witam.

Można ustawić antenę satelitarną, pod oknem dachowym. To będzie działać. Kilkakrotnie robiłem coś takiego. Najlepiej pod wyłazem dachowym, takim z plexi, najmniej tłumi. Na antenie 90cm i pod nie mniejszym wyłazem, przy sprzyjającym ustawieniu budynku względem stron świata powinno sie udać. W sumie próbowałem kiedyś też pod zwykłym oknem w ścianie, też można odbierać :wink:

Sebastian

Jeśli chodzi o odbiór 1,2,ewentualnie jakiś dodatków to wystarczy antena do odbioru stacji naziemnych tzw. siatkowa ze wzmacniaczem. Należy pamiętać aby wzmacniacz był przystosowany do okolicy w której mieszkasz. Występuje kilka rodzaji wzmacniaczy i przy zakupie należy sprecyzować to jakie stacje Chcesz odbierać. Odradzam zakupy w hipermarketach bo tam naprawdę nikt nie wie co sprzedaje. Taka antena może funkcjonować spoko pod dachem z dachówki. Z tego co wiem na pewno nie ma satelity na której jest nadawany sygnał TVP 1,2 bezpłatnie tzn bez pakietu. Nie wiem czy jest sens zakupu TV SAT z CYFRY lub POLSATU bo to dodatkowe koszty abonamentu plus dzierżawa sprzętu, która jest pomijana w reklamach a jest to około 10 zł miesięcznie.

polecem strony gdzie o instalacjach antenowych jest dużo :

http://www.dipol.com.pl/ - tu informacje o rodzjach anten i sposobie ich instalowania

http://www.comsat.pl/index_pl.html - informacje o cenach i sprzęcie TV SAT

Pozdrawiam

Bez płacenia abonamentu za cyfrę+ lub polsat cyfrowy można oglądać kilkanaście polskojęzycznych programów. Cyfrowe niekodowane kanały polskojęzyczne dostępne z satelity Hot Bird: TV Polonia, TVN, TVN Siedem, Polsat, Polsat 2, Tele 5, TV Puls, VIVA Polska, Polonia 1, Mango 24. Cyfrowe, niekodowane kanały polskojęzyczne dostępne z satelity Astra: Tele 5, Polonia 1, TV Puls, TV Niepokalanów 2.

Mam głupie pytanie laika: czy satelita Hot Bird przyleci do tej samej anteny co Astra, czy trzeba miec na dachu dwa talerze?

P.S. Bardzo prosze Marka Gile o wiecej szczegółów dot. wyboru sprzetu i sposobów montazu, a takze serwisowania.

P.S.2 Musze wreszcie rozwiazac problem telewizji, bo u mnie z tego powodu tez sie zanosi na rozwod. Na razie mam drut: drut na fotelu = pr. 1, drut na stole = pr 2, drut na lampie = polsat, ale bez dzwieku itd...

Panowie witam!

Pozwólcie że odniosę sie do kilku kwestii związanych z tematem anten. Zacznijmy od tego iż niejednokrotnie wybudowane przez Was domy kosztują trzysta i więcej tysięcy złotych więc chyba warto wydać około 1500 zł na w miarę stabilny system antenowy. Nie ma nic brzydszego jak zwisające przewody wchodzące do domu obok okien po których padający deszcz sączy się na dopiero zrobioną elewację.Dbamy o parapety, okna, rury CO chowamy do podłogi i wiele innych drobiazgów które chowamy by nie szpeciły. Więc uważam iż instalacja antenowa powinna być wykonana solidnie i każdy punkt odbioru zakończony gniazdem abonęckim typu SAT - TV -UKF. Do Pana MIS USZATEK. Jeśli chcesz uzyskać trochę więcej informacji to proszę sprecyzuj swoje oczekiwania na mój prywatny adres to chętnie doradzę. Panowie co do obioru TVP 1, TVP 2 to odradzam stosowanie anteny siatkowej jak to sugerowano wcześniej. Antena ta jest warta tyle ile kosztuje czyli niewiele, a za trzy , cztery lata będzie do wymiany. Pomysł z ustawieniem czaszy w oknie dachowym nie jest dobry pamiętajmy o tym, iż przekaz satelitarny w tej chwili to analogowy i cyfrowy o analogu możemy sobie już zapomnieć sami wiecie jak niewiele programów nadaje już w analogu. Cyfrówka wymaga bardzo precyzyjnego ustawienia czaszy, a w oknie dachowym jest to trudne, chyba że kwestia ta zostanie poruszona podczas projektowania domu.Dla tych którzy już naprawdę nie mogą znieść widoku tradycyjnych czasz producenci przygotowali czaszę imitującą dachówkę w kolorze zbliżonym do czerwonego, ale widziełem ją tylko na targach i nie potrafię powiedzieć czy ktokolwiek sprowadzi ją do kraju. Na jednej czaszy można odbierać za pomocą dwóch konwerterów programy emitowane poprzez sateltę ASTRA i HOTBRID. Jest to jedno z najpopularniejszych rozwiązań. Ostatnim czasem pojawiła się antena typu TRIAX charakteryzująca się tym iż można na niej zamontować wiele konwerterów, osobiście montowałem cztery. Aby sie dłużej nie rozpisywać podsumuję co do antem naziemnych to warto zrobić je solidnie, a co za tym idzie podstawa to dobry wzmacniacz kanałowy strojony sektywnie, antenki kierunkowe, dobry przewód, zwrotnice TV-SAT, rozgałęźniki sygnału i gniazda abonęckie. Pamiętajmy o tym iż w odbiorniku TV możemy oglądać nie tylko programy, ale także obraz z kamer zewnętrznych no i wewnętrznych. Np.na telewizorku w kuchni żona ma podgłąd pokoju dziecięcego co jest bardzo przydatne. Pamiętać należy także o antenie do odbiorów radiowych i wszystko to musi iść w jednym przewodzie, a gniazda abonęckie powinny być umieszcone we wszystkich pokojach gdzie chcemy w przeszłości mieć sprzęt RTV. To tyle Marek.

Warto także do pokoju, gdzie przewidywane jest ustawienie odbiornika doprowadzić przewód zwrotny, do rozprowadzenia sygnału z odbiornika SAT. Właściwie to najlepiej jeśli są conajmniej trzy przewody koncentryczne, chociaż i przy dwóch da się wszystko podłączyć, tylko nieco drożej.

Można też doprowadzić przewód czterożyłowy (najlepiej taki specjalny) do sterowania siłownikiem, ale to już raczej dla amatorów "przeszukiwania nieba" :wink: bo na satelitach innych niz Astra i HB cięzko znaleźć cos interesującego. Inna sprawa, że są dwie pozycje Astry! Ale to tez wbrew pozorom dla nas malo istotne.

Sebastian

Witam!

Pozwólcie Państwo iż odniosę się do tej kwestii co do amatorów przeszukiwania nieba. Nie widzeę potrzeby doprowadzania takiej ilości przewodów do poszczególnych gniazdek. Sytuacja z przewodem powrotnym sprawdza się tylko jeśliw całym domu o jednym czasie ma pracować tylko jeden tuner satelitarny. Co do obrotnic obecnie stosowane są zasilane i sterowane jednym przewodem przez który płynie sygnał z konwertera. Owszem kiedyś były obrotnice i siłowniki do których trzeba było prowadzić dodatkowe przewody ale to odeszło już w zapomnienie. W instalacjach obecnie stosowanych do jednego gniazda doprowadzony jest tylko jeden przewód a wszystkie tunery cyfrowe posiadaja przełącznik DISEQC który może sterować kilkoma konwerterami, a co za tym idzie przełaczanie między kanałami następuje w czasie krótszym niz jedna sekunda. Marek

Czy może ktoś odpowiedziec ile należy doprowadzić kabli do poszczególnych gniazdek abonenckich? Właśnie kładę kable i moge jeszcze coś zmienić. Poszukuje też namiarów na firmę produkującą zwrotnice antenowe czy jakoś tak. Zamierzam umieścić na dachu antene oraz czaszę do satelity zejść kablami pod dach i tam założyć jakieś urządzenie które porozdziela sygnał do wszystkich pomieszczeń ok 6 chciałbym także móc korzystać z TV SAT oraz tych kamer w domu. Nie wiem czy jest to możliwe w jednym urządzeniu. Bede wdzięczny za rady.

Witam.

Najlepiej tak jak napisałem. Chyba, że kasa zupełnie nie gra roli, wtedy rób jak pisze moj poprzednik. Może niektórym jest to na rekę aby używać tylko sprzetu DISEq, ale nie ma takiej potrzeby. Cały czas jest dostepny sprzęt tradycyjny.

Ale fakt, w tej chwili to można już szukac tylko wiatru w polu, bo oferta Astry I HB jest nie do pobicia (dla nas).

I pamietaj, że kabelek zwrotny wykorzystuje się nie tylko do rozprowadzenia sygnału z tunera SAT. Niektórzy nie dostrzegają innych możliwości. A jak nie połozysz od razu to już nie położysz. Chyba, że w peszlu zostawisz dużo miejsca i jakiś drut (pilota) do przeciągnięcia w przyszłości nowego kabelka :wink:

Ja mam po trzy koncentryki do każdego pokoju (do TV, do tunera SAT) i zwrotny, bo nie zamierzam kupować pięciu tunerów SAT, oraz chcę rozprowadzic sygnał z magnetowidu + po jednym 50 omowym oraz 16 parową skretkę do zastosowań telekomunikacyjnych.

Oczywiście można było pociagnąć jeden koncentryk 75omowy i jeden 50 omowy + skrętka, ale stosowanie wspolnego kabla dla TV naziemnej i SAT nie ma ekonomicznego ani jakościowego uzasadnienia.

Wykorzystanie jednego przewodu jako odbiorczego do TV naziemnej i SAT i jednocześnie jako zwrotnego także jest możliwe, ale po pierwsze producenci sprzetu domowego jak narazie nie przewidzieli takiej możliwości, a sprzęgacze profesjonalne sa na tyle drogie, że zupełnie traci to sens.

Oczywiście doprowadzenie 50-omowego koncentryka ma sens tylko dla osób, które wiedzą po co? Dlatego dla zdecydowanej większości z nas nie ma.

Sebastian

Sebastian, wiem do czego służy kabel zwrotny! Jednakże aby oglądać video we wszystkich pokojach widzę i stosuję inne rozwiązania, a mianowicie do wzmacniacza antenowego który ma wejście AV doprowadzam jeden dodatkowy przewód tylko z jednego pokoju i wiesz jak to działa. Co do kupowania kilku tunerów SAT to tak wykorzystanie jednego tunera z przedłużaczami pilotu jest to jednak uciążliwe, a w domku gdzie mieszka dziadek, rodzice i dzieci to wręcz niemożliwe przecież sam rozumiesz jaki jest konflikt co do programów. W domkach zazwyczaj stosuje się dwa tunery SAT i kilka punktów odbioru TV naziemnej. Trzeba pamiętać o tym kto ma pilot ten ma władzę. Ja osobiście mam siedem punktów odbioru, na każdym odbieram programy naziemne, programy satelitarne i radiowe. Oprócz tego obraz z dwóch kamer zewnętrzych i jednej wewnętrznej i to co trudno zrozumieć do każdego gniazdka mam doprowadzony tylko jeden przewód. Na każdym z punktów mogę odbierać niezależne od siebie programy. Instalacja z DISEQC wbrew pozorom nie jest aż tak kosztowna, przecież na rynku wszystko tanieje, a cyfrowe tunery satelitarne można już kupić za 680,00 zł. Co do poprowadzenia skrętek wielożyłowych to raz to robiłem,w celu utworzenia mini sieci komputerowej ( budynek ośmiorodzinny ), a w jednorodzinnym naprawdę widzę to niepotrzebne. To tyle . Marek

Teraz to mam mały metlik w głowie. mówiąc szczerze nie zwróciłem uwagi jaki kabel kupiłem czy ale przewidziałem jeden więc moge dokupić inny. Czy możesz podac jak ma przebiegać ten kabel zwrotny czy biegnie równoegle do innych kabli i gdzie są one połaczone. Swoje rozwiązanie przedstawiłem w poprednim poscie. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem do każdego gniazda po 2 a jeszcze lepiej po 3 kable tylko jakie. Cena kabla nie ma dla mnie wiekszego znaczenia.

Widzę, że zebrali się tutaj fachowcy od instalacji TV, więc trzeba ich wykorzystać :smile:

Ja u siebie planuję około 10 punktów odbioru telewizji naziemnej i radia. W związku z tym mam pytanie - jaką antenę zastosować i po ile i jakich przewodów rozprowadzić? Rozumiem, że od anteny idzie jeden przewód, a następnie z jednego pomieszczenia jest rozgałęziany na cały dom? Czy Waszym zdaniem można stosować gniazdka przelotowe czy dać sobie z nimi spokój? Podam może jeszcze, że sygnał jest raczej słaby - woj. łódzkie - zabierają się za budowę masztu już kilka ładnych lat.

Skoro już jesteśmy przy instalacjach - to może od razu sieć komputerowa. Tutaj planuję w jednym pomieszczeniu zrobić router, który będzie zapewniał dostęp do sieci. W tym samym pomieszczeniu będzie hub, z którego kabel (skrętka) będzie się rozchodził po wszytkich pokojach.

I na koniec ISDN. Czy orientujecie się czy do tego typu instalacji też stosuje się skrętkę czy może inny rodzaj kabla? Rozumiem, że kable rozprowadza się od NT zainstalowanego przez operatora. A może inaczej? Czy ktoś, kto się na tym zna, mógłby to zweryfikować?