Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Antena w zamkni?ciu

Recommended Posts

I jak to jest z programami, czy muszę mieć zwykła antenę, czy z tej satki wszystko ściągnę(wszystko znaczy 1-szy, 2-gi, polsat i ewentualnie tvn.Nie chodzi mi jednak o zestawy typu cyfra , wizja czy jakieś inne przywidzenie:wink:, tylko bezpłatne opcje.

Bezpłatnie i legalnie się nie da. Wymienione przez Ciebie programy są dostępne tylko w pakietach płatnych: Cyfra+ i Polsat Cyfrowy. Najtańszy abonament wynosi odpowiednio 24 i 29,9 zł.

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Marek, Czy możesz doradzić kokretnie jaki tuner wybrać? Do 700-800 PLN Chce w przyszłości oglądać pakiety płatne. Dzięki

Nie wiem, czy Marek Ci odpowie, bo ta dyskusja odbyła się 2 lata temu :lol: ale ja mogę spróbować. Twoje wymagania spełniają niedrogie i dobre tunery Ferguson. Kosztują ok. 400 zł, np. tu:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68316709

Witam!

Od tamtej pory wiele się zmieniło z cenami i możliwościami sprzętu.

Co do tunerów to jest wiele typów na rynku, nawet takie które można polecać. Nie chcę faworyzować w tej chwili żadnej marki, a dodam tylko iż Fergusony to fajne tunerki "łatwe w obsłudze" i można na nich oglądać płatne programy TV, oczywiście za pomocą karty i po zapłaceniu abanamentu. Jak najbardziej, tak jak mój przedmówca polecam Fergusona. Z kupowaniem na aukcjach bym się zastanowił. Zdażało mi się pisać ekspertyzy co do jakości i sprawności sprzętu kupionego tą metodą, ale nie jest to reguła.

Marek.

Witam!

Od tamtej pory wiele się zmieniło z cenami i możliwościami sprzętu.

Co do tunerów to jest wiele typów na rynku, nawet takie które można polecać. Nie chcę faworyzować w tej chwili żadnej marki, a dodam tylko iż Fergusony to fajne tunerki "łatwe w obsłudze" i można na nich oglądać płatne programy TV, oczywiście za pomocą karty i po zapłaceniu abanamentu. Jak najbardziej, tak jak mój przedmówca polecam Fergusona. Z kupowaniem na aukcjach bym się zastanowił. Zdażało mi się pisać ekspertyzy co do jakości i sprawności sprzętu kupionego tą metodą, ale nie jest to reguła.

Marek.

To był tylko przykład, można kupić gdziekolwiek indziej :wink: chociaż na allegro sprzedaje wiele firm, wystawiają faktury, więc ja bym się nie obawiał. Zresztą - kupiłem w ten sposób parę rzeczy, m.in. magnetowid - od firmy, która wystawia na allegro.

Marek, Czy możesz doradzić kokretnie jaki tuner wybrać? Do 700-800 PLN Chce w przyszłości oglądać pakiety płatne. Dzięki

Nie wiem, czy Marek Ci odpowie, bo ta dyskusja odbyła się 2 lata temu :lol: ale ja mogę spróbować. Twoje wymagania spełniają niedrogie i dobre tunery Ferguson. Kosztują ok. 400 zł, np. tu:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=68316709

Dzieki Bardzo WAM Anpi i Marku za odpowiedzi, pomimo ze minelo juz 2 lata od dyskusji. :oops:

A czy jest jakis inny troche bardziej wypasiony tunerek? Bo ten ma tylko jeden slot na karte? Co z opcjami dostepnymi w Cyfrze np. nadawany program, zmiana jezyka itd w tunerach innych niz od Cyfry?

Dzieki i pozdrawiam.

KMF

Witam,

postanowilem sie wtracic w ten watek, bo wydaje mi sie 'w temacie'.

Sprawa wyglada tak. Mieszkanie w kilkumieszkaniowym budynku.

Instalacja anteny zbiorczej na dachu, ktore daja w efekcie w gniazdku pakiet podstawowy 5 kanalow. Jest jedno gniazdko na cale mieszkanie.... Sygnal jest na wejsciu taki sobie ((w zaleznosci od kanalu), co dodatkowo dopinguje nas do zalozenia talerza.

Chcemy zakupic TV SAT cyfrowa (raczej C+ niz Polsat). W mieszkaniu

zrobilem dodatkowych 6 punktow (gwiazda). Dodatkowo wyprowadzilem 1 przewod antenowy na dach budynku (w zamysle na TV SAT). Wszystko razem zbiega sie przy tym gniazdku TV naziemnej.

Obejrzalem sobie instalacja naziemna w budynku. Jest na sprzecie Telk-Telm.... Wzmacniacz WWK540A3 z zasilaczem, potem rozgaleznik RM-4F (jedno wyjscie idzie do naszego mieszkania).

Chcialbym osiagnac w rezultacie aktualna TV naziemna i sygnal z C+ w kazdym gniazdku, zebym mogl podpiac tuner w dowolnym i ogladac a w pozostalych miec te 5 programow (dodatkowo teraz na C+ nie ma chyba Polsatu, wiec chce to polaczyc).

No i teraz sie amatorsko zastanawiam, jak to polaczyc. Czytam tu i tam i wychodza mi 2 opcje, ktore znalazlem:

==========

a) multiswitch (np. TMS-580T albo TSA−580, zeby bylo tej samej firmy)

to mi wyglada na full-wypas opcje i najbardziej elegancka, ale nie moge skumac jednej rzeczy.

Na wyjsciu podpinam kazde gniazdo ('wiszace' obiazam rezystorem - nie znalazlem multi z 6-ma wyjsciami).

Ale co w wejsciami? Multisw ma wejscie TV terra (czyli IMO podlacze aktualny TV naziemnej) i 4 wejscia z SAT: VH, VL, HH, HL. Od anteny C+ idzie jednak jeden kabel (dodam, ze polozylem tez tylko jeden kabelek na dach).

No i nie znalazlem nigdzie odpowiedzi, ktora bramke wybrac :-) i ten

kabel od anteny podlaczyc... Czyzby dowolna?

Wszystkie schematy maja narysowane komplet kabelkow od konwertera do kazdego wejscia....

=============

b) moze ten multisw to za duza armata, wystarczy sumator TV/ SAT?

Np. cos takiego: 'R85300 - Sumator sygnałów TV/Sat DC-009 Terra'

Na wejsciu SAT, TV, a wyjscia rozgaleziam?

przykladowy schemat jest tutaj: http://dipol.digipedia.pl/dipol/prod/r85300.html

w punkcie 'Wzbogacenie oferty telewizji kablowej'

===========

c) a) i b) sa do d...

co w takim razie.... :roll:

mozecie powyzsze skomentowac? Cenowo oba rozwiazania sie roznia, ale mnie interesuje bardziej jakosc, cena na drugim miejscu.

dzieki

Gorath

A czy jest jakis inny troche bardziej wypasiony tunerek? Bo ten ma tylko jeden slot na karte?

Jest. Na przykład Ferguson AF-7018 za 400 zł:

http://allegro.pl/show_item.php?item=69762183

Ma czytnik kart (np. Cyfry+) i dodatkowo 2 złącza na moduły.

Co z opcjami dostepnymi w Cyfrze np. nadawany program, zmiana jezyka itd w tunerach innych niz od Cyfry?

O to musiałbyś spytać na infolinii Cyfry+