zygmor 29.01.2006 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Mam taki problem.Mam działkę rolno leśną, na której stoi letni domek, który podzielony jest wirtualną granicą lasu. Mam już WZ na rozbudowę istniejącego tu domku letniego na cele mieszkaniowe, ale według mojego leśniczego od lasów prywatnych w starostwie dotyczą one tylko części riozbudowy na terenie rolnym. Teraz powinienem uzyskać w lasach państwowych zgodę na odlesienie terenu pod rozbudowę tej części budowy, która będzie na części leśnej. Geodeta właśnie kończy inwentaryzację działki z naniesieniem wszystkich drzew. Tą mapkę z dodatkowymi dokumentami mam złożyć w Dyrekcji Lasów Państwowych. DODATKOWO WYMAGANA JEST MAPKA Z ZAZNACZONYMI OBIEKTAMI NA DZIAŁCE Z ROZGRANICZENIEM ILE ( )m2 ZABUDOWANE JEST I BĘDZIE W RAMACH INWESTYCJI ZARÓWNO NA CZĘŚCI ROLNEJ JAK I LEŚNEJ. POWINIENEM NANIEŚĆ TU RÓWNIEŻ DOJAZDY CZYLI POWIERZCHNIE UTWARDZONE.PROBLEM MAM OBECNIE TAKI, ŻE NIE ZDECYDOWALIŚMY SIĘ JESCZE NA JAKIŚ KONKRETNY PROJEKT DOMU. MAMY TYLKO OKRESLONE W ZARYSIE PREFERENCJE TEGO CO CHCIELIBYŚMY WYBUDOWAĆ.SPOTKANIE Z ARCHITEKTEM ZAPLANOWALIŚMY DOPIERO PO UZYSKANIU OBU DOKUMENTÓW WZ I ZGODY Z LASÓW PAŃSTWOWYCH.TO DO ARCHITEKTA NALEŻY STWORZENIE MAPKI INWESTYCJI.NIE WIEM NA ILE MOGĘ USTALIĆ WYMIARY PRZYSZŁEGO DOMU, BOJĘ SIĘ O POMYŁKĘ, KTÓRA MOGŁABY SKUTKOWAĆ PROBLEMAMI W PRZYSZŁOŚCI, GDYBY USTALONA OBECNIE PRZEZE MNIE POWIERZCHNIA I UMIEJSCOWIENIE ROZBUDOWY MOGŁA BYĆ PÓŹNIEJ KORYGOWANA PRZEZ ARCHITEKTA. ZYGMOR Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47352-pytanie-do-architekt%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 29.01.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Radziłbym nieco inną kolejność działań. Musisz wiedzieć jakie będzie zagospodarowanie działki, żeby wystapić o odlesienie określonej powierzchni. Moim zdaniem w pierwszej kolejności architekt powinien "wrysować" w działkę planowane przez ciebie budynki, drogi dojazdowe itp., obliczyć bilans powierzchni, czyli po prostu wykonać plan zagospodarowania działki.Dopiero potem powinieneś wystąpić o odlesienie. Oczywiście "po drodze" jest pole do działania dla wymienionego przez ciebie leśnika (inż. Sz.) który w porozumieniu z toba zakwalifikuje określone, zinwentaryzowane przez geodetę, drzewa do usunięcia (na terenie przeznaczonym pod zabudowę). Czyli krótko: plan zagospodarowania działki + wypis (może również wyrys) z ewidencji gruntów = decyzja o wyłączeniu z produkcji rolnej. A ściślej - o odlesieniu, ale pod konkretną inwestycję, a nie pod szacowaną przez ciebie, a więc przybliżoną powierzchnię. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47352-pytanie-do-architekt%C3%B3w/#findComment-988754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
modulor 29.01.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Mam taki problem. Mam działkę rolno leśną, na której stoi letni domek, który podzielony jest wirtualną granicą lasu. Mam już WZ na rozbudowę istniejącego tu domku letniego na cele mieszkaniowe, ale według mojego leśniczego od lasów prywatnych w starostwie dotyczą one tylko części riozbudowy na terenie rolnym. Teraz powinienem uzyskać w lasach państwowych zgodę na odlesienie terenu pod rozbudowę tej części budowy, która będzie na części leśnej. Geodeta właśnie kończy inwentaryzację działki z naniesieniem wszystkich drzew. Tą mapkę z dodatkowymi dokumentami mam złożyć w Dyrekcji Lasów Państwowych. DODATKOWO WYMAGANA JEST MAPKA Z ZAZNACZONYMI OBIEKTAMI NA DZIAŁCE Z ROZGRANICZENIEM ILE ( )m2 ZABUDOWANE JEST I BĘDZIE W RAMACH INWESTYCJI ZARÓWNO NA CZĘŚCI ROLNEJ JAK I LEŚNEJ. POWINIENEM NANIEŚĆ TU RÓWNIEŻ DOJAZDY CZYLI POWIERZCHNIE UTWARDZONE. PROBLEM MAM OBECNIE TAKI, ŻE NIE ZDECYDOWALIŚMY SIĘ JESCZE NA JAKIŚ KONKRETNY PROJEKT DOMU. MAMY TYLKO OKRESLONE W ZARYSIE PREFERENCJE TEGO CO CHCIELIBYŚMY WYBUDOWAĆ. SPOTKANIE Z ARCHITEKTEM ZAPLANOWALIŚMY DOPIERO PO UZYSKANIU OBU DOKUMENTÓW WZ I ZGODY Z LASÓW PAŃSTWOWYCH. TO DO ARCHITEKTA NALEŻY STWORZENIE MAPKI INWESTYCJI. NIE WIEM NA ILE MOGĘ USTALIĆ WYMIARY PRZYSZŁEGO DOMU, BOJĘ SIĘ O POMYŁKĘ, KTÓRA MOGŁABY SKUTKOWAĆ PROBLEMAMI W PRZYSZŁOŚCI, GDYBY USTALONA OBECNIE PRZEZE MNIE POWIERZCHNIA I UMIEJSCOWIENIE ROZBUDOWY MOGŁA BYĆ PÓŹNIEJ KORYGOWANA PRZEZ ARCHITEKTA. ZYGMOR co to za kwiaty w twoim logo? ładne Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47352-pytanie-do-architekt%C3%B3w/#findComment-988757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 29.01.2006 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Aha, nie jestem architektem, więc może niech wypowiedzą się jeszcze osoby, które wykonują ten szacowny zawód.[/url] Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47352-pytanie-do-architekt%C3%B3w/#findComment-988758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 30.01.2006 09:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Dla modulora, te kwiatki to różaneczniki przez niektórych nazywane azaliami, lub rododendronami ideane na leśną działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47352-pytanie-do-architekt%C3%B3w/#findComment-989046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zygmor 30.01.2006 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Dla modulora, te kwiatki to różaneczniki przez niektórych nazywane azaliami, lub rododendronami ideane na leśną działkę. Oskar0259, dziękuje Ci za wyczerpującą wypowiedź. Mnie obecnie chodzi 0 czas więc wykreślę moją budowę nieco większą niż będzie w rzeczywistości i poproszę o możliwość ewentualnej korekty tego areału po zrobieniu inwentaryzacji przez geodetę po ukończeniu budowy. Ale dziękuję za Wasze wypowiedzi, penie powinienem tak zrobić, ale mój leśnik ze starostwa napiera i pogania mnie z tymi wszystkimi dokumentami i będę to chyba musiał zrobić trochę inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/47352-pytanie-do-architekt%C3%B3w/#findComment-989060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts