Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po tej tragedii na Śląsku zaczałem się nad tym poważnie zastanawiać. Mój dach wprawdzie nie jest płaski ale kąt nachylenia jest dość mały ( góra 25 stopni). U innych snieg sie zsuwa, u mnie zalega ok. 30 cm wartstwa. W koszach porobiły sie zaspy (ponad pół metra). Tylko jak ten cholreny śnieg usunąć, przecież betonowa dachówka pokryta śniegiem jest piekielnie sliska.
https://forum.murator.pl/topic/47358-czy-od%C5%9Bnie%C5%BCa%C4%87-r%C3%B3wnie%C5%BC-dach-spadowy/

Po tej tragedii na Śląsku zaczałem się nad tym poważnie zastanawiać. Mój dach wprawdzie nie jest płaski ale kąt nachylenia jest dość mały ( góra 25 stopni). U innych snieg sie zsuwa, u mnie zalega ok. 30 cm wartstwa. W koszach porobiły sie zaspy (ponad pół metra). Tylko jak ten cholreny śnieg usunąć, przecież betonowa dachówka pokryta śniegiem jest piekielnie sliska.

Przy spadowym dachu bez pewnej możlwiości wejścia i bezpiecznego przebywania na nim lepiej nie ryzykować. Jeżeli krokwie są solidne i cała konstrukcja pewna to lepiej poczekać na roztopy.

W dachu spadzistym inaczej się rozkładają siły. Myślę, że powinno być dobrze, gdybyś jednak uznał, że jest coś nie tak to zleć te prace profesjonalnej firmie dekarskiej, najlepiej tej która robiła Ci dach. Pozdrawiam.