Gość 1950 31.01.2006 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 nie, po prostu, mam mniejsze przepływy, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 31.01.2006 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Jeżeli nie masz w ogóle szumów to gratulacje. Ale piszesz, że masz po prostu mniejszy przepływ. Czyli wnioskuję, że gdybyś zwiększył przeływ to szumy pewnie pojawiłyby się. Czy w twoim przypadku pompa pracuje na 1. biegu.? Moja pompa to Grundfoss UPS 25-60. P.S. Udało mi się dziś uruchomić instalację na 1. biegu - nie ma szumów, woda krąży, na powrocie jest chłodniejsza o około 15 stopni. Nie wiem co się stało, ale dziś działa, może sprężyny w zaworach zmniejszyły swoją sprężystość i łatwiej się otwierają. Na noc włącze na 2. biegu, ale prze weekend będę obserwował czy wszystko chodzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 31.01.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Hmmmm...bardziej obawiałbym się że poprzez któryś z kociołków (lechma lub gazowiec) pojdzie gorąca woda... Co do zaworów zwrotnych - to jesli go juz odkręcisz to może lepiej skróc sprężynę (zmniejszysz jej opór)? Zreszta tak czy inaczej skoro uważasz ,że przez zastosowanie zaworów zwrotnych "grają"Ci grzejniki (???) to po ich zdjęciu powinny grac jeszcze bardziej - nie (wieksza moc pomp)? Sam miałem ostatnio podobną instalację i jakoś wszystko działa,kwestia była tylko usytuowania zaworów zwrotnych. Sądzę że dodatkowe montowanie urządzeń spowoduje wyłącznie podrożenie inwestycji bez przełożenia na jej jakość i funkcjonalność. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinBialezyn 31.01.2006 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Hmmmm...bardziej obawiałbym się że poprzez któryś z kociołków (lechma lub gazowiec) pojdzie gorąca woda... Pozdrawiam Póki co nic nie kombinowałem przy zaworach zwrotnych tylko zmniejszyłem bieg pompki na 1. wszystko działo OK, a na początku coś nie chciało pompować. Skoro zawory nadal są to nie widzę podstaw dlaczego woda miałaby krążyć przez drugi z kotłów, grzejniki są gorące, wężąwnica grzeje zasobnik więc jest OK. Zresztą wyświeltlacz w gazówce pokazuje na bieżąco temperaturę wody i jest ona dużo niższa niż w obiegu z krążącą wodą. Co do zaworów zwrotnych - to jesli go juz odkręcisz to może lepiej skróc sprężynę (zmniejszysz jej opór)? To chyba najbardziej słuszna koncepcja w moim przypadku. Zreszta tak czy inaczej skoro uważasz ,że przez zastosowanie zaworów zwrotnych "grają"Ci grzejniki (???) to po ich zdjęciu powinny grac jeszcze bardziej - nie (wieksza moc pomp)? Chciałem tak zrobić, aby móc zmniejszyć moc pomp i dzięki temu zmniejszyć przepływ wody, co miało spowodować usunięcie szumów w grzejnikach, ale w tej chwili wszystko działa z tymi zaworami, chociaż chyba pobawię się w skrócenie sprężyny tak na wszelki wypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 31.01.2006 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 skoro Ci działa, to nic nie rób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redakcja 28.08.2015 14:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2015 (edytowane) Zapraszamy do obejrzenia filmu o tym, jak sprawdzić instalację centralnego ogrzewania i kotłownię przed zimą. Pokazujemy też wymianę pompy obiegowej stałoobrotowej na elektroniczną, dzięki której można znacznie obniżyć koszt pracy centralnego ogrzewania. Zobacz inne filmy instalacyjne murator.tv - to Telewizja Budowlana poradnikowa dla Was. Edytowane 12 Marca 2018 przez Redakcja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts