Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piece na ekogroszek HEF

krobo

Recommended Posts

Mam pytanie do użytkowników kotłów EKO-PLUS HEF-a.

Czy często Wam się zdarza że "zatnie" się podajnik węgla?U mnie średnio raz na dobę!!! :evil: Palę retopal-em. Czy jest to normalne zjawisko?!

gdyby to było normalne zjawisko to po co kupowac piec z podajnikiem jak i tak trzeba latać do kotłowni. Zacięcie to powinna byc sporadyczna sprawa. Przy paleniu retopalem wogóle nie powinno miec miejsca- teoretycznie. Jak jest praktycznie to widzimy.

A możesz coś więcej o tym "zacinaniu" napisać? Jak przywracasz prawidłową pracę? Musisz węgiel wyjmować, czy zrywają się zabezpieczenia?

A może masz luźne przewody pomiedzy sterownikiem (szyną montażową) a silnikiem i czasem nie kontaktują (tak sobie myślę)...

"Zacinanie" polega na tym że silnik próbuje regularnie obrócić wałkiem podajnika, aż staje się gorący(wyłączoną mam funkcję detekcji braku paliwa).Muszę kluczem "pocisnąć" wałek podajnika.A żadnych zabezpoieczeń nie zrywa. Nawiasem mówiąc jest to już drugi silnik w tym piecu,pierwszy sie spalił z tego powodu. Serwisant z firmy która montowała ten piec stwirdził że sulnik był fabrycznie źle podłączony :o :roll:

Rozumiem

Jak w momencie zadziałania kluczem słychać kruszenie, to może być za gruby węgiel, ale u mnie słychać, jak rozgniata ślimak większe kawałki, więc może jakies kamienie, ale pewnie wtedy byś kluczem też nie ruszył. Jeżeli nie zrywają się zabezpieczenia (o ile są), to widocznie coś za słaby ślimak, może nie ta przekładnia...nie mam więcej pomysłów, u mnie jest O.K.

Wzywaj serwis, najlepiej niech przyjedzie w momencie zablokowania...

• 1 month później...