krobo 30.01.2006 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Mam pytanie do użytkowników kotłów EKO-PLUS HEF-a. Czy często Wam się zdarza że "zatnie" się podajnik węgla?U mnie średnio raz na dobę!!! Palę retopal-em. Czy jest to normalne zjawisko?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej-sk 30.01.2006 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Mam pytanie do użytkowników kotłów EKO-PLUS HEF-a. Czy często Wam się zdarza że "zatnie" się podajnik węgla?U mnie średnio raz na dobę!!! Palę retopal-em. Czy jest to normalne zjawisko?! gdyby to było normalne zjawisko to po co kupowac piec z podajnikiem jak i tak trzeba latać do kotłowni. Zacięcie to powinna byc sporadyczna sprawa. Przy paleniu retopalem wogóle nie powinno miec miejsca- teoretycznie. Jak jest praktycznie to widzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 30.01.2006 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Odpukać - podajnik jeszcze się nie zaciął. Może masz coś źle zamontowane - np. nieosiowo. Retopal jest do 20mm, więc chyba nie węgiel jest przyczyną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krobo 30.01.2006 13:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Dzwoniłem do firmy która mi ten piec montowała, a oni upierają się ze jest to kwestia węgla. Macie jakieś doświadczenia w tym temacie? Ostatnio z tego powodu miałem zamarzniętą instalację!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 30.01.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 A możesz coś więcej o tym "zacinaniu" napisać? Jak przywracasz prawidłową pracę? Musisz węgiel wyjmować, czy zrywają się zabezpieczenia?A może masz luźne przewody pomiedzy sterownikiem (szyną montażową) a silnikiem i czasem nie kontaktują (tak sobie myślę)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Boowa 30.01.2006 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 właśnie będę kupował HEF-a.. czy u kogoś działa z pogodówką? a czy decydowaliście się na większy zbiornik? jakie ogólnie zdarzają się z tymi kotłami problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krobo 30.01.2006 13:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 A możesz coś więcej o tym "zacinaniu" napisać? Jak przywracasz prawidłową pracę? Musisz węgiel wyjmować, czy zrywają się zabezpieczenia? A może masz luźne przewody pomiedzy sterownikiem (szyną montażową) a silnikiem i czasem nie kontaktują (tak sobie myślę)... "Zacinanie" polega na tym że silnik próbuje regularnie obrócić wałkiem podajnika, aż staje się gorący(wyłączoną mam funkcję detekcji braku paliwa).Muszę kluczem "pocisnąć" wałek podajnika.A żadnych zabezpoieczeń nie zrywa. Nawiasem mówiąc jest to już drugi silnik w tym piecu,pierwszy sie spalił z tego powodu. Serwisant z firmy która montowała ten piec stwirdził że sulnik był fabrycznie źle podłączony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszek 30.01.2006 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 RozumiemJak w momencie zadziałania kluczem słychać kruszenie, to może być za gruby węgiel, ale u mnie słychać, jak rozgniata ślimak większe kawałki, więc może jakies kamienie, ale pewnie wtedy byś kluczem też nie ruszył. Jeżeli nie zrywają się zabezpieczenia (o ile są), to widocznie coś za słaby ślimak, może nie ta przekładnia...nie mam więcej pomysłów, u mnie jest O.K.Wzywaj serwis, najlepiej niech przyjedzie w momencie zablokowania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krobo 08.03.2006 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 Już się wyjaśniło. Od miesiąca palę groszkiem z Chwałowic i... żadnych problemów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_Beti_ 08.03.2006 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2006 to się bardzo cieszę bo szczerze mówiąc trochę mnie tym wątkiem przeraziłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts