Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

formalności przy powołaniu KOMITETU.

jarq11

Recommended Posts

przeczytałem już parę wątków, sprzed jakiegoś czasu.

czy na dzisiaj trzeba spełnić jakieś prawno/formalno/tympodobne aspekty aby być oficjalną STRONĄ. (czy wystarczy SAMOZWAŃCZO to powiedzieć - i JUŻ?)

zamierzamy z kilkoma sąsiadami coś ruszyć w sprawie wody i ewentualnie innych mediów.

na dzisiaj chodzi bardziej o sformalizowanie własnej inicjatywy niż o ŻEBRY w Gminie.

musimy sami przygotować projekt a później to już może pójdzie (tak to przynajmniej wygląda w Wodociągach).

w związku z tym potrzebne są jakieś pieniądze, a jak mówimy o pieniądzach to wiadomo, zaczyna się ... :roll:

chcemy aby sceptyczni przyszli sąsiedzi nie traktowali naszej inicjatywy jako "wystrzału" kilku zapaleńców tylko widzieli INSTYTUCJĘ. (i to taką, której mogą być częścią).

może ktoś ostatnio coś takiego przygotowywał i ma "przetarte" ścieżki/pisemka/formalności.

Zrobiliśmy to parę lat temu.

Nie bawiliśmy się w osobowość prawną, statuty i inne druty..... :wink:

W formie pisemnej poinformowaliśmy że powstał taki to a taki Komitet Budowy Infrastruktury Komunalnej mieszkańców ulicy XYZ, którego celem jest ...... tu wpisać właściwe. Na przewodniczącego wybrano, zastępca wybrano adres kontaktowy, telefony + xero listy członków z podpisami.

I wsio do gminy na dziennik ( adresat wójt ), potem już cotygodniowe "wizytki" delegacji ( najlepiej 3-4 osoby ) u wójta ( aż do znudzenia ).

Zaczęliśmy w 2002 jesienią ubiegłego roku gmina położyła nam "prawie" asfalt na ulicy, w której są wszystkie media ( no może bez kablówki )

+ oświetlenie uliczne.

A było gołe pole......i gruntowa droga, nieprzejezdna na sporym kawałku po większych deszczach ( sam raz się zakopałem )

... i to dowód że można !

Czego i Tobie serdecznie życzę :D

Pozdro

i

3mam kciuki

J

Czego i Tobie serdecznie życzę :D

Pozdro

i

3mam kciuki

J

dzięki,

wiedziałem :) że znajdę tu Twój wpis.

u nas jest taka sytuacja że gmina definitywnie raczej się wypięła, więc w tej sprawie to trochę czasu szkoda (w innych myślę że komitet bedzie pomocny - już raz pisaliśmy wspólną petycję jako SPOŁECZNOŚĆ)

teraz mamy możliwość uruchomienia wodociągizacji (tylko wody) przez spółkę wodną, ale musimy przygotować/zlecić projekt. (i to szybko aby zdążyć w tym roku odkręcić kurki ;))

nie jest to straszny koszt, ale właśnie aby uniknąć kłopotów z "domniemaniami" co bardziej podejżliwych sąsiadów/sceptyków chcemy powołać jakieś "ciało" formalno/prawne.

może to Poznańska natura, "Urząd to Urząd", ale myślę że niektórym takie formalności "pomagają wierzyć że sprawy się "toczą".

na forum znalazłem już Twoją budującą "drogę przez mękę" i dlatego też pytałem czy ktoś zrobił to bardziej "formalnie"

....jakieś 1,5 roku temu przeczytałem o podobnych bojach, a od tego czasu .... o nikim innym nie słyszałem....

..mimo wszystko warto walczyć, bo gminy występują ( lokalne wodociągi są zapewne w 100% własnością gminy, albo w 51% :roll: ) o środki unijne i wójt ma wpływ na inwestycje które należą do jego zadań..

Pozdro

J