Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cześć, tu Kachula!

Od ponad pół roku borykam się z doborem projektu i miotam pomiędzy marzeniami, a możliwościami. Wreszcie zdecydowałam - projekt WB-3992 z pracowni Agrobisp. Swojski, prosty, dobrze wkomponuje się w wiejskie klimaty, nie pretensonalny, wielkość w sam raz.

Serdecznie Was proszę o opinie o tym projekcie-zwłaszcza układzie pomieszczeń, bo jak wygląda to kwestia gustu, dla niektórych pewnie taka "obora" to widok nie do zniesienia;)

Może jest ktoś kto go budował?

Podaję link do strony z projektem:

http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=330&usid=1

[

Podaję link do strony z projektem:

http://www.agrobisp.com.pl/cgi-bin/store?action=display&item=330&usid=1

Mi tez się podobają z cyklu " stodolaste", prawdopodobnie bedziemy budować podobny. Uklad wydaję sie bardzo dobry, nie podoba mi się tylko połozenie kominka - na ścianie kuchennej - mało przytulnie ... (chociaż ze wzgledu na komin pewnie praktycznie ..)pozdrawiam :D

No fakt, trzeba byłoby coś zmienić w umeblowaniu.

Poza tym martwi mnie tylko jedna jeszcze rzecz - strop jest drewniany. Czy to standard w parterówkach, bo ja bym wolała żelbet., zawsze to solidny dach nad głową;) Czy, żeby zmienić materiał dachu trzeba mocno zmieniać konstrukcję całego domu?

Ano bo tak sobie pomyślałam, że może dałoby sie na poddaszu wygospodarować maleńki stryszek na rupiecie, np. około 7 m2 i wtedy bałabym się wejść na taki słaby strop, nawet nie wiem, czy byłoby to możliwe...

Albo chociaż taki, żeby wchodzić tylko "połową ciała" :)) i coś tam wrzucić, niekoniecznie ładować się całym korpusem;)

Kachula po co Ci solidny strop nad głową jak nikt nad tą głową nie skacze :D

Strop jest drewniany - więc na strych sie nadaje albo można pewnie w w przyszłosci zagospodarować jakaś niezobowiazujaca "górkę"?

Więc Kachula - nie masz sie co martwić - nawet jak sporo przytyjesz (jak bardzo sporo to i tak nigdzie nie wejdziesz) :lol: - wejdziesz sobie - mysle na calkiem spory stryszek

pozdrawiam!

p.s. my tez zamierzamy zbudować dom właśnie ze strychem :p

Podczas budowy na pewno nie przytyję :D , przy takiej bieganinie to nie możliwe :D a potem...się zobaczy :wink:

Gdzieś kiedyś przeczytałam opinię człowieka, który postawił dom i stwierdził, że najcięższą rzeczą do zrobienia na działce jest usiąść i nic nie robić.

A z przyziemnych spraw to chciałam jeszcze zapytać o akustykę stropów drewnianych, bo przeczytałam, że są o wiele "głośniejsze" od żelbetowych. Czy to prawda?

Więc Kachula - nie masz sie co martwić - nawet jak sporo przytyjesz

:lol:

Kachula strop drewniany, jest podobno bardziej akustyczny, jeśli ktoś chodzi na górze. A na razie, jak mówisz, ma tam być składowisko rupieci więc nie masz się co martwić.

Mam stop drewniany, w parterówce, na strychu rupieciarnia i śpię bez obaw :D

• 8 months później...

Kachula, napisałaś:

Od ponad pół roku borykam się z doborem projektu i miotam pomiędzy marzeniami, a możliwościami. Wreszcie zdecydowałam - projekt WB-3992 z pracowni Agrobisp

Czy ostatecznie zdecydowałaś się na WB-3992?

Pytam, bo również jestem zainteresowany budową wg tego projektu.

Jeśli tak to powiedz jak rozwiązałaś takie "tematy", których w projekcie brakuje:

- garderoba,

- spiżarnia,

- schody na strych (poddasze).

Jeśli zmieniłaś zdanie. Podpowiedz proszę, wyczuwam podobną wrażliwość "projektową" :D , w jakim kierunku poszłaś. Jakie inne projekty rozważałaś? Co wybrałaś? Szukam "parterowych" rozmiarów jak w WB-3992 pod dwuspadowym dachem. Od roku grzebię po internecie, godzinami przesiaduję w MPiK'ach przeglądając katalogi (bo na kupno ich dla 2-3 obrazków wydałbym majątek) i nic nie może pobić WB-3992.

No i mógłby ktoś zapytać: "To dlaczego go nie budujesz"?

BO TAKI DOM WYBUDOWALI MOI KREWNI I NIE CHCIAŁBYM DOPROWADZIĆ DO ZGRZYTU. Jak dla mnie jest bliski ideału. Zawsze można się do czegoś przyczepić. Poza tym my mamy (jeszcze) dzieci a oni już swoje posłali w świat.

Cóż pozostaje nam szukać. A krewnym powiedziałem, że jak wyjadą choćby na chwilę to im się wprowadzę, zamknę od środka i mnie nie wykurzą. :D

Kachula pozdrawiam i wołam o pomoc