greg98 09.02.2006 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Jak widać Twój ZE był mniej wredny. O, nie, nie. Po prostu załatwiono to tak jak z każdym monopolistą- projekt i prowadzenie spraw powierzyliśmy pracownikowi tegoż ZE. A i tak okazał się niesolidny- całość trwała 3 lata. Takie są realia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia 09.02.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2006 Rocky serdeczne dzięki za link! Całość wydrukowałam i wysłałam właścicielowi drogi, mam nadzieję, że mu się uda sprawę załatwić. Z tego co wiem, On wysyłał pisma do gminy z prośbą o przejęcie drogi...a widać ,że nie ma co prosić tylko załatwić sprawę u notariusza i postawić gminę przed faktem dokonanym ....no cóż byleby zdążył do 15lipca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anisia 10.02.2006 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 No właśnie dzisiaj przeczytałam w starym numerze Muratora (10/2005), że:ftp://anisiaa:[email protected]/images/droga.jpg ftp://anisiaa:[email protected]/images/droga-cd..jpg no więć jak to z tą drogą może jakiś prawnik się wypowie? Albo Redakcja?? Rany! Nie wiem czemu mi się wkleiło takie wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oskar0259 10.02.2006 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2006 No, myślę, że niezupełnie tak jest, jak napisano w "Muratorze". Po prostu prawnik, który to pisał, miał zbyt ograniczoną bibliotekę podręczną, albo wymogi krótkiego artykułu prasowego wymusiły ograniczenie zakresu tematycznego porady.Uważam, że nie można warunkować przekazania nieruchomości gminie (także nieruchomości, która pełni funkcję drogi dojazdowej) na podstawie art. 179 kc, z wyrażeniem woli przez radę gminy zakwalifikowania określonej działki jako drogi gminnej na podstawie m.in. art 8 ustawy o drogach publicznych. To dwie odrębne procedury. Gmina (rada) oczywiście może nie zgodzić się na nadanie drodze kategorii drogi gminnej, ale nie oznacza to, że jednostronna darowizna określonej działki przez osobę (osoby) prywatną jest nieskuteczna. Kodeks cywilny (art. 179) nie przewiduje obecnie takiej możliwości.A przy okazji odsyłam do swojego posta w wątkuhttp://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=63294i zapraszam do dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts