Bigsister 30.01.2006 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2006 Ile płaciliście za punkt schodowy? Czy elektryk liczy go tak jak wszystkie inne, czy chce coś extra?Czy możliwe jest "sprzężenie" w jeden układ trzech wyłaczników schodowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KAS01 01.02.2006 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2006 Ile płaciliście za punkt schodowy? Czy elektryk liczy go tak jak wszystkie inne, czy chce coś extra?... Każdy elektryk z którym rozmawiałem liczy inaczej. Dla jednego oświetlenie schodów z dwoma włącznikami to dwa punkty, dla drugiego to półtora, a dla trzeciego jeden. Identycznie jest z np. dwoma lampami na jednym włączniku. Teraz rozmawiam z elektrykiem, który liczy jako jeden punkt kilka źródeł światła na jednym włączniku, lub jedno źródło światła na wielu włącznikach. Ceny za punkt bez materiału jakie słysze, to od 25 do 35zł. I nie ma tu zależności, ze im elektryk bardziej niekorzystnie liczy punkt tym cena niższa. Akurat wyszło tak, że ten co najkorzystniej liczy punkty, ma też najniższe ceny za punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 06.03.2006 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2006 Witam. To raczej inwestorowi bardziej zależy ra rozliczaniu się za punkty to niech on wymyśla co to jest ten punkt. Ja wtedy wyliczam całkowity koszt instaslacji i dzielę mu przez ilość punktów jaką sobie przyjął i ma cenę. Ale czy może ją porównać z innym elektrykiem ? Myślę ,że nie bo nie będzie wiedział co tamten ma zamiar zrobić ponad połączeniem gniazdek i żarówek z rozdzielnicą czyli po wyrobieniu ilus tam punktów. Najwłaściwszy jest kosztorys i porównywanie stawek i zysków. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts