Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

punkt elektrzyczny - włączniki schodowe

Bigsister

Recommended Posts

Ile płaciliście za punkt schodowy? Czy elektryk liczy go tak jak wszystkie inne, czy chce coś extra?...

Każdy elektryk z którym rozmawiałem liczy inaczej. Dla jednego oświetlenie schodów z dwoma włącznikami to dwa punkty, dla drugiego to półtora, a dla trzeciego jeden. Identycznie jest z np. dwoma lampami na jednym włączniku.

Teraz rozmawiam z elektrykiem, który liczy jako jeden punkt kilka źródeł światła na jednym włączniku, lub jedno źródło światła na wielu włącznikach.

Ceny za punkt bez materiału jakie słysze, to od 25 do 35zł. I nie ma tu zależności, ze im elektryk bardziej niekorzystnie liczy punkt tym cena niższa. Akurat wyszło tak, że ten co najkorzystniej liczy punkty, ma też najniższe ceny za punkt.

• 1 month później...

Witam.

To raczej inwestorowi bardziej zależy ra rozliczaniu się za punkty to niech on wymyśla co to jest ten punkt. Ja wtedy wyliczam całkowity koszt instaslacji i dzielę mu przez ilość punktów jaką sobie przyjął i ma cenę. Ale czy może ją porównać z innym elektrykiem ? Myślę ,że nie bo nie będzie wiedział co tamten ma zamiar zrobić ponad połączeniem gniazdek i żarówek z rozdzielnicą czyli po wyrobieniu ilus tam punktów.

Najwłaściwszy jest kosztorys i porównywanie stawek i zysków.

Pozdrawiam