Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rura PE-X/Al/PE Wavinu - czy jest mozliwy rabat 52%???

KAS01

Recommended Posts

Witam

Dzisiaj w jednej z hurtowni podano mi cene rury PE-X/Al/PE 16x2,0 - 2,80 netto. W cenniku hurtowym Wavinu jest cena 5,87 netto. Wynikałoby z tego, że rabat jest aż 52%. Czy aż tak duże rabaty są na te rury? :roll:

PS. Trzy razy pytałem się, czy chodzi właśnie o ten rodzaj rury Wavinu (bo pozostałe są tańsze). Trzy razy dostałem odpowiedź, ze napewno chodzi o PE-X/Al/PE

pozdrawiam

Konrad

Może tę rurę wyprodukowano w Chinach?

Moze byc wyprodukowane i w Tiutiurlistanie ale jak jest markowane VAVIN to normy musi trzymać.

A co do cen i rabatow tak niestety jest.

Tez jestem temu przeciwny ale pomysl jaka masz satysfakcje kiedy otrzymasz 10-20 % rabatu :lol:

I sprzedawca tez ma satysfakcje bo zarobil na Tobie jeszcze ponad 30 % :lol:

Jak ja kupowalem Vaillanta to dostalem jakies 42 % rabatu i nie wierze ze sprzedawca nic na tym nie zarobil (zreszta nie o to chodzi bo kazdy musi cos zarobic)

Z grzejnikami podobna sytuacja tez rabat 32 %

Oczywiscie wszystko kupowane w jednej hurtowni.

Prawda jest brutalna tylko "jelenie" kupija po cenach katalogowych.

Oczywiscie trudno walczyc o wysokie rabaty jak kupujesz 1 grzejnik :lol:

Ja również kupowałem Vaillanta kiedy była promocja "Jesienne przeboje". Byłem w kilku sklepach-hurtowniach z wydrukowanym cennikiem Vaillanta (ze strony www) a goście w sklepach "nic o tym nie wiedzieli". Może czasami przyjdzie "jelonek" i dołoży do interesu kilka PLN.

Trzeba uważać na sprzedawcow.

Rabat rabatem, ale cena ostateczna najważniejsza. Wielu inwestorów nabiera się na wielkość rabatu, nie jest problemem podnieść cenę i uzuskać rabat nawet 70% :wink:

Tylko, że tu jest mowa o rabacie od firmowego cennika hurtowego Wavinu (mam aktualny z Budmy, jest tez na ich stronie internetowej).

Chyba już wszyscy forumowicze są świadomi, że kiedy mówi się o rabatach, to tylko od oficjalnego cennika firmowego, a nie sprzedawcy.

pozdrawiam

Konrad

Facet, który handluje rurami u siebie w sklepie potwierdził, że Diamond, Wavin i Herz są roboine w Chinach, zwłaszcza te tańsze wersje i że teraz nie wiadomo na co można trafić.

Ale niby dlaczego robione w Chinach miałyby być gorsze, (co chyba jest w podtekście paru powyższych postów), niż robione w Polsce, Niemczech czy Japonii. Maszyny do tych rur, także do materiałów do nich, oraz technologia produkcji i tak pochodzą ze Stanów, Europy, Japonii czy z państwa, gdzie ta technologia powstała (nie wiem gdzie, obstawiam Stany, jak prawie zawsze w technice). Firma przeniosła fabrykę do Chin, bo tam jest rynek rozwijający się ~ 10% rocznie i puki co tańsza praca. Np. bardzo wiele firm japonskich przenosi produkcję do Chin, zostawiajac zarządzanie, badania i rozwój, biura inzynierskie, marketing, finanse w Japonii, podobnie dzieje się w wielu państwach rozwinietych. Nie musi to oznaczać pogorszenia produktu, bo przecież nie chińscy np. garncarze te rury składają w swoich przydomowych warsztacikach, tylko są one produkowane z zachowaniem takiego samego reżimu technologicznego, jakby były robione w dowolnym innym miejscu.

Dla porównania, dużo części komputerów które używamy do czytania tego Forum i pisania tu to też już chińska produkcja, i jakoś działa i to całkiem nieźle.

A swoją drogą, co do tych rabatów o których piszecie, to tylko z tego nauczka, że teraz nie można kupowac niczego z rabatem mniejszym niż jakieś 40%. Jak sprzedawca daje rabat tylko 40%, to znaczy że jest niezły naciągacz. TAKI MORAŁ z tej eskalacji rabarów. A za rok jak nie będzie rabatu 50% to będzie znaczyć, że sprzedawca zdzierca i z pewnością nie warto u niego kupować.

Cennik oficjalny nie jest ofertą w rozumieniu KC, tak się zawsze zastrzegają producenci. Generalnie jednak w Krakowie nie istnieje u dystrybutora wawinu pojęcie cennika, bo ceny mają ustalane indywidualnie od swoich cen zakupu, bo taki rabat to absurd, bo w praktyce liczy się cena ostateczna. Kaso1 masz olbrzynmi rabat a cena i tak wyższa jak w Krakowie przy rabacie 15%.

Cennik oficjalny nie jest ofertą w rozumieniu KC, tak się zawsze zastrzegają producenci. Generalnie jednak w Krakowie nie istnieje u dystrybutora wawinu pojęcie cennika, bo ceny mają ustalane indywidualnie od swoich cen zakupu, bo taki rabat to absurd, bo w praktyce liczy się cena ostateczna. Kaso1 masz olbrzynmi rabat a cena i tak wyższa jak w Krakowie przy rabacie 15%.

Dla mnie cennik który dostałem od Wavinu jest cennikiem oficjalnym Wavinu. Jest to cennik hurtowy, więc nie jest pewnie dla klientów indywidualnych. I oczywiste jest dla mnie też to, że w zalezności od wielkości zamówienia dostaje się od niego rabat. Czyli każda firma sprzedająca tą rure w detalu może mieć inną cene po jakiej sama ją kupuje. Ja jednak uważam, że jest ostrym przegięciem wypuszczanie cennika, a później stosowanie dla sprzedawców hurtowych upustów 60-80%. Przecież wiadomo, że nikt nie kupi z mniejszym rabatem, więc po co takie wysokie ceny wyjściowe. Nie lepiej byłoby ustalić cennik hurtowy nizszy i dawać rabaty np maks do 30% :roll: .