Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich,

Jestem posiadaczem kotlowni w skład której wchodzi Ulrich Kompresor oraz zasobnik 140L tez Urlicha. Ten zestaw eksploatuje juz od 2 lat (CO i CWU).

Jak do tej pory bezawaryjnie, kontakt z firma doskonały. Wszystko chodzi jak w "szwajcarskim zegarku".

Absolutnie nie rozumię tych wszystkich uprzedzeń co do koreańskiej firmy.

A odnośnie niemieckich technologii to nie sąone zbytnio wyrafinowane - "Mercedesy na drodze widuje się z podniesioną maską i z kierowcą wpatrzonym tępym wzrokiem w obiekt jego marzeń!"

Pozdrawiam raz jeszcze.

• Odpowiedzi 136
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I wszyscy mają uwierzyć, że zarejestrowałeś się na forum tylko po to by odgrzebać dwa stare jak świat wątki i pochwalić firmę U? :roll: :lol: :) :D

Po drugie Pawle61 - główne zainteresowanie forumowiczów budził kondensat Ulricha, który był kiedyś bardzo atrakcyjnie ceniony.

Obecnie to juz nie te czasy :)

pozdr - Krzysiek

PS Jakkolwiek, jeśli jesteś rzeczywiscie zadowolonym uzytkownikiem pieca Ulricha -> to dobrze, zawsze to jakas informacja dla innych, choć rzeczywiscie, wpisac sie na forum zeby napisac 2 posty pochwalne o Ulrichu - to mało wiarygodne :-?

Są może jeszcze jakieś opinie nt. pieców tej firmy?

Mi się bardzo spodobała możliwość dołączenia zasobnika do pieca dwufunkcyjnego - czyli póki co mam dwufunkcyjny, jak się okaże, że to nie wystarczy, to dodaje zasobnik.

Czy kotły innych firm umożliwiają coś podobnego?

wbrat - kiedys rozpatrywałem instalację kotła SD Ecosy 24 (2-f, kondensat) - instalator od razu deklarował że połączy go z zasobnikiem cwu.

Ale nie znam szczegółów, czym 2-f Ulrich może się różnić np. od takiego SD i czy ma to jakies realne znaczenie dla użytkownika

pozdr - Krzysiek

Ha. Wszedłem na forum muratora przez przypadek bo w internecie szukałem koleżanki o nazwisku ulrich i tak tutaj trafiłem. Jestem posiadaczem kotła ulrich i z ciekawością zacząłem czytać i gdzieś wypowiedziałem się też na jego temat. Ale zaintrygowało mnie co innego. Zaobserwowałem, że gość o nicku krzysztofmarusza czy jakoś podobnie od 2002 roku komentuje negatywnie wszystkie wypowiedzi forumowiczów i widać pilnie to robi, a każdy kto jak ja pojawia się tu przypadkiem jest dla niego niewiarygodny. Wyrźnie widać, że to chyba etetowiec jakiejś konkurencji. Nieładnie tak robić wodę z mózgu innym którzy budują. Czyżby wykonywał swoją instalację od 5 lat. Bo przecież Ci co już skończyli budowę dawno tu nie zaglądają :lol:

Hej - nie jestem jedyny co komentuje z pewnym poziomem rezerwy :)

W swoim domu [z działającymi instalacjami] mieszkam juz 3-ci sezon.

Na forum bywam od początku swojej budowy - miałem okazję się tu co-nieco dokształcić, a teraz czasem zdarzy mi się komuś coś doradzić.

Moją instalację i doświadczenia opisywałem wielokrotnie i szczegółowo, podobnie ja i dom - użyj forumowej wyszukiwarki, jeśli nie wierzysz.

Z rezerwą [także nie ja jeden] wypowiadam się, gdy widzę przypadek taki jak Twój, Abovo - gdy ktoś pierwszy raz jest na forum - po to żeby pochwalić coś - np. kotły Ulricha.

Fakt - nie mam takiego kotła, więc trudno mi go oceniać. Natomiast uważam że wolno mi wyrazić zdanie o niektórych sposobach marketingowych [podobnie się wyrażałem np. o systemie budowy Praefa/Legalett - ale to z powodu penych wstępnych doświadczeń ].

Uważam że Ulrich sobie mocno "nagrabił" w przeszłości, gdy wystartował z intesywną kampanią reklamową - a jako że pracuję w marketingu, to na niektóre sposoby działania bywam uczulony :) [te "japońskie technologie" a do tego po niemiecku = solidnie brzmiąca nazwa, i niegdzie ani słowa że producnt z Korei ]

Swoją scieżką każdy może sprawdzić kim jestem - wystarczy w Googlach wpisac moje imię i nazwisko -> widać wprost że pracuję w nieco innej branży :)

pozdrawiam ciepło [ bo wiosna ] - Krzysiek

Ciekawe dlaczego najwięcej do powiedzenia mają nie proszeni o głos?

Niech tutaj wypowiadają się tylko posiadacze i serwisanci "ulrichów".

Skoro instaluję Ulricha, to nie wpie...m się ze swoimi uwagami na forum np. "Viessman czy Vaillant?".

Czytajcie tematy!

Szkrab - jako że czuję się do tablicy wywołany, rzeknę, dlaczego tu piszę:

1) bo mogłem byc użytkownikiem kondensata Ulricha, szczególnie że był wtedy wyraźnie tańszy od innych kotłów - ale się nie zdecydowałem

2) dlaczego się nie zdecydowałem - wyłuszczam +/_ wcześniej

Fajnie by było gdyby we wszystkich wątkach tego forum pisali ludzie - niestety to tylko ideał: w tym wątku (poza mną niegodną osobą) calkiem prawdopodobnie piszą też ludzie którzy wcale nie mają zainstalowanego Ulricha, ale pociskają kit :-?

A ja uważam że warto dbać o wiarygodność wypowiedzi i osób na forum - stąd podaję swoje wyniki poboru gazu, w połaczeniu z informacją o swoim domu - żeby inni mogli porównać ze swoimi - czy to źle ?

pozdrawiam - Krzysiek

• 6 months później...

Witam serdecznie,

Na początek pozwolę sobie zacytować kolegę Krzysztofa:...

[Hej - nie jestem jedyny co komentuje z pewnym poziomem rezerwy

W swoim domu [z działającymi instalacjami] mieszkam juz 3-ci sezon.

Na forum bywam od początku swojej budowy - miałem okazję się tu co-nieco dokształcić, a teraz czasem zdarzy mi się komuś coś doradzić.

Moją instalację i doświadczenia opisywałem wielokrotnie i szczegółowo, podobnie ja i dom - użyj forumowej wyszukiwarki, jeśli nie wierzysz.

Z rezerwą [także nie ja jeden] wypowiadam się, gdy widzę przypadek taki jak Twój, Abovo - gdy ktoś pierwszy raz jest na forum - po to żeby pochwalić coś - np. kotły Ulricha.

Fakt - nie mam takiego kotła, więc trudno mi go oceniać. Natomiast uważam że wolno mi wyrazić zdanie o niektórych sposobach marketingowych [podobnie się wyrażałem np. o systemie budowy Praefa/Legalett - ale to z powodu penych wstępnych doświadczeń ].

Uważam że Ulrich sobie mocno "nagrabił" w przeszłości, gdy wystartował z intesywną kampanią reklamową - a jako że pracuję w marketingu, to na niektóre sposoby działania bywam uczulony [te "japońskie technologie" a do tego po niemiecku = solidnie brzmiąca nazwa, i niegdzie ani słowa że producnt z Korei ] ......

Troche przypomina mi Pan mojego kolegę z branży gazeciarskiej , jest on redaktorem pewnej poczytnej gazety o tematyce motoryzacyjnej......wiec pisze i pisze na temat różnych modeli samochodów - które lepsze, które gorsze ...itd.

Ludziska czytając to pismo myslą sobie ...wow jaki ten gość mądry ....wydaje osądy o autkach....

Znamy sie z tym redaktorem od dziecinstwa , bywamy u siebie czesto i wiem ze gość jest absolutnym ignorantem technicznym ...sam nie potrafi gwozdzia wbic w deske....a jak zlapie gume to wola servis by mu kolo zmienili.

Jedyne co potrafi to dobrze pisze i ludziom z muzgu wode robi.

Wniosek z tego następujący skoro sie czegoś nie robiło ,skoro sie czegoś nie ma i skoro się na czymś nie zna to nie powinno sie wypowiadac na ten temat.

Szczegolnie dotyczy to dziedzin technicznych. Sam jestem inżynierem i mam taką zasade ze jesli czegos nie mam nie sprawdzilem to nie wypowiadam sie nten temat.

A jako inżynier (chemik) nie zajmuję się handlem czy tzw marketingiem lecz produkcją.

I jako chemik nie jestem przedstawicielem firmy Urlich. Jestem za to posiadaczem (szczesliwym!)ich pieca kondensacyjnego Kompresor.

Pozdrawiam Pawel

Dzieki Pawel61

Wobec tego pochwal sie Twoim zuzyciem gazu + odpowiednie parametry domu -> nie jestem przeciwko temu zeby merytorycznie (!) dyskutowac i dzieki temu dawać innym informacje co jest dobre a co mniej dobre.

pozdr - Krzysiek

PS Jako inzynier chemik (pisalem ze jestem takowym ?) wracam wlasnie .

Czy dzieki temu jestem teraz bardziej wiarygodny ? :)

Witaj Krzysku,

Czy bardziej wiarygodny? nie wiem.

A parametry mojego domu są następujące:

Pow. calkowita ca 230m2,

Pow. użytkowa ca 180m2

Technologia Thermomur (stary typ tzn. 2x 5cm styro)

bez piwnic,

Parter :

-wysokość pom 3m

-bez ściam działowych - pow ca 85m2

-cześć odziel scian dzialow cegła - pow ca 25 m2

- podłoga ocieplenie - ca 5cm suprema + 10 cm styro (oczywiście izolacja hydro)

- terakota 85 m2 reszta parkiet.

Gora domu:

-wysokość pom 2,7m

-pow ca 70m2

podłogi 10 cm styro - parkiet

Okna plastiki + weluks drewno w lazience górnej

Strych:

pow ca 40m2

podłoga -deski drewno + 15 cm welna

Dach:

Dwuspadowy Blachodachówka ocieplony 25 cm welny

nie wykonczony od środka

W domu nie ma typowej klatki schodowej zamkniętej

Góra i dół - schody debowe w salonie.

Stolarka wewnętrzna dębowa w calości.

Zeszłej zimy pierwsze grzanie domu .

Zużycia gazu LPG nie moge podać za sezon bo jeszcze nie mieszkam w tym domu przez okres zimy.

Piec gazowy Ulrich Kompresor + zasobnik na wodę 140dm3

Instalacja CO miedź - cisnieniowa zamknęta,

Grzejniki Regulusy.

Zeszlej zimy (lagodnej) - pobyt w soboty i niedziele - 20C temp w nocy 18C

Przez pierwszy mieśiąc (balem sie ze dostane zawału za zużycie gazu) -tragedia . Pierwszy tydzien grzania ca 18m3 LPg na dobe,

Drugi tydzien ca 12- 15, - zawał tuż tuż- trzeci tydzien oddech ca 8m3 na dobe.

Zuzycie ustabilizowało sie na poziomie ok 5m3 jak zostawiałem w dni robocze dom z temp 15c .

Pełne dane o zużyciu gazu LPGbede miał dopiero w tym sezonie.

Z mojej kotlowni jestem bardzo zadowolony -zero problemow.

Pozdrawiam Pawel61

OK - napisz po całym sezonie grzewczym, najlepiej całoroczne

zużycie gazu i ile Cie to kosztuje.

pozdr ciepło -

Krzysiek

PS Pawel61 - ja przed zainstalowaniem systemu grzewczego policzylem sobie ile bedzie zjadał [normalny, nieco uproszczony bilans cieplny w arkuszu kalkulacynym], przestrzeliłem się o jakieś 20% (tzn. przeszacowałem) i żyję dalej :)

[quote=]

Drodzy forumowicze, uważajcie na "dobre rady" albo "trafne spostrzeżenia" takich uzytkowników jak . Proponuję przesledzić jego poprzednie posty. Wypowiada się prawe wyłacznie na temat Urlicha i zawsze bardzo dobrze.

Moim zdaniem to zamaskowany pracownik firmy, która przy pomocy haseł "japońska technologia" i używając niemieckobrzmiącej nzwy prowadzi testy tańszych rozwiązań technicznych i zdobywa doświadczenie na tych którzy dadzą się na ich tricki złapać.

Apropos harleya technologia zatrzymala sie w latch 50 ubieglego wieku i dzieki legedzie kupuja dalej :D

[quote=]
Drodzy forumowicze, uważajcie na "dobre rady" albo "trafne spostrzeżenia" takich uzytkowników jak . Proponuję przesledzić jego poprzednie posty. Wypowiada się prawe wyłacznie na temat Urlicha i zawsze bardzo dobrze.

Moim zdaniem to zamaskowany pracownik firmy, która przy pomocy haseł "japońska technologia" i używając niemieckobrzmiącej nzwy prowadzi testy tańszych rozwiązań technicznych i zdobywa doświadczenie na tych którzy dadzą się na ich tricki złapać.

Apropos harleya technologia zatrzymala sie w latch 50 ubieglego wieku i dzieki legedzie kupuja dalej :D

Sorki ale sie wtrące, nie jestem ani hydraulikiem ani przedstawicielem, mam Urlicha olejaka juz 3 sezon, odpukać nic, dosłownie zero problemów, może gazowe są be :wink: ale mój ojciec ma tez urlicha już 2 lata gazowca i tez jest ok, ja nie narzekam. Mało pali, 2funkcyjny(nie potrzeba dodatkowego zbiornika) a ze koreański, to co? Honda, robiona w Chinach a każdy sie podnieca. według mnie to dobry piec, przynajmniej ten co ja mam. Pozdrawiam i sie nie gotujcie ;-)

• 1 year później...

Od 2 lat wyskakuje kod błędu 09 (problemy z wentylatorem) i piec się zawiesza.(raz kilka razy dziennie - raz ponad miesiąc pracuje bez przerw). Dwóch kolejnych serwisantów nie dało sobie z nim rady, a wymienili:

-presostat (2x)

-płytę główna elektroniki,

-wentylator,

-zawór trójdrożny,

-elektrodę jonizacyjną i zapłonową,

- kondensator zapłonowy (2x)

-sterownik zasobnika (WA05),

-wielokrotne czyszczenia wymienników itp.

-kryzowanie wylotu spalin,

Widać, że działają "w ciemno" w myśl zasady -a może się uda, a z pieca została tak naprawdę tylko obudowa. Gwarancja się skończyła i koszty tych działań rosną niepokojąco. Bojąc się, że może ma to związek z zasilaniem puściłem go przez UPS , a potem pociągnąłem zasilanie z innej fazy ale bez efektu. Może ktoś miał doświadczenia z tym wynalazkiem ?