kubas 31.01.2006 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 od kilku miesięcy obserwuję działanie GWC, w moim przypadku jest kawał rury kanalizacyjnej zakopanej pod ogrodem, porównanie temperatur w czerpni i w wejściu do centrali wentylacyjnej może być interesujące dla wszystkich przymierzających się do zrobienia wentylacji mechanicznej, np na zewnątrz/centrala -14/+0,8, -22/+0,2 +3/+6,6, itdzamieściłbym tu wykres za ostatnie dwa miesiące ale nie wiem jak wstawić wykres, jeżeli ktoś wie i chciałby pomóc zapraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 31.01.2006 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 ja nie wiem jak wstawia się wykres, natomiast jestem ciekawy wyników Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas 31.01.2006 09:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 prześlij mi maila to wyślę wyniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
havo 31.01.2006 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 ja poprosze też i napisz jakiej długości i na jakiej głębokości jest rura, no i jaka jest jej średnica ? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas 31.01.2006 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 rura kanalizacyjna 315 mm, około 13 m, na głęgokości ok1,8-2m, kolano 90st o odcinek około 2-2,5 m na powierzchnię, czerpnia osłonięta drzewami i krzewami ok 1 m nad gruntem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna i Janusz 31.01.2006 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 to rzeczywiście ciekawe!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wodzio 31.01.2006 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 napisz jakie masz warunki gruntowe. Czy masz gline, czy teren podmokły, suchy itp? Od tego dużo zależy jak działa GWC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas 31.01.2006 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 piasek z domieszką iłów i gliny, wysoki poziom wód gruntowych, tak na oko gdzieś 0.5-1m poniżej rury średnia delta t w grudniu 5,7 st, w styczniu 12,1, generalnie im zimniej na dworze tym większe delta t, co zresztą jest oczywiste, przepływ powietrza (wg odczytu tabeli wentylatorów) 120-180 m3/h, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 19.02.2006 23:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2006 Taka zwykła rura kanalizacyjna (z supermarketu), czy jaka specjalna? Ile to kosztuje? Czy masz i jaki wentylator? Czy powietrze wchodzi do jednego, czy wielu pomieszczeń? Jest kominek? Czy przewidziałe jaki sposób czyszczenia tej rury? Czy "wejcie" do domu też masz takie szerokie, czy tylko częć podziemnš (żeby się dłużej schładzało), a wejcie 200 albo nawet 100? Czy zamierzasz używać również latem do schładzania powietrza? Czy masz jaki alternatywny wlot (możliwoć przełšczenia na wlot prosto z atmosfery)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas 20.02.2006 07:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 w supermarkecie to 315 mm raczej nie kupisz, ale w dobrej hurtowni i owszem, zwykła pomarańczowa rura kanalizacyjna, nie mam pojęcia ile kosztuje bo kupiłem niewymiarowe odcinki od ekipy, która kładała w okolicy kolektor rura przechodzi pod fundamentami z 315 jest redukowana do 200 a potem do 160 bo takie mam wejścia do centrali wentylacyjnej (Vallox-polecam) powietrze z centrali jest rozprowadzane do wszystkich pomieszczeń mieszkalnych a wyciągane z pomieszczeń mokrych latem też działa ale klimatyzacja to to nie jest, nie te wydajności, przy +30 na zewnątrz powietrze nawiewane do pomieszczeń ma 16-18 st. w sumie ani latem ani zimą praktycznie nie otwieramy okien zrobioniłem też sobie czerpnię ścienną, do tego automatyczną przepustnicę z pomiarem temperatury, w okresach przejściowych samoczynnie przełącza się pomiędzy ziemną i ścienną - jest to strata kasy, nic więcej, okresy przejściowe są dosyć krótkie, a sprawność wymiennika na tyle duża, że całe to ustrojstwo można sobie darować nie mam pomysłu jak to czyścić, jedyne co to zrobiłem spadek, na końcu spadku odcinek perforowany na podsypce ze żwiru żeby ewentualna wilgoć miała ujście, na wejściu kratki z siatką na owady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 20.02.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Dzięki za info. Ja - ponieważ montuję w już gotowym domu - zrobię jedynie nawiew i to na razie tylko do jednego pomieszczenia. Docelowo pewnie wprowadzę jeszcze do dwóch (i będzie po jednym nawiewie na piętro). Wywiew mam zorganizowany kominami grawitacyjnymi z "mokrych" i "mierdzšcych" pomieszczeń - więc powinno być OK, a na pewno lepiej niż obecnie, bo teraz nie mam nawiewu wcale. Zastanawiam się tylko, czy w moim przypadku w ogóle montować wentylator, a jeli tak, to jaki (najlepiej taki, żeby nie przeszkadzał w przepływie powietrza jeli wyłšczony i żeby może regulować obroty i jeszcze żeby był tani - czy takie rzeczy to tylko w Erze?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas 20.02.2006 11:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 wentylator to bym dał i na nawiewie i na wywiewie, warto by chyba pokombinować i dać wentylatory na prąd stały wtedy łatwo by było dorobić do nich sterowanie, w sumie byłaby to taka wentylacja nawiewno wywiewna tyle, że bez odzysku ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Shrek_11 20.02.2006 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2006 Jeżeli chodzi o wstawianie wykresu: jeżeli jest on zrobiony w excelu, należy go skopiować, otworzyć painta i tam wkleić. Zapisać jako gifa lub bmp i po kłopocie. Potem już tylko obrazek wrzucić na serwer. Sprawdziłem to, działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AWIk 21.02.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2006 Pytanie.Czy można z GWC doprowadzać powietrze do kominka? Czy może to się odbywać grawitacyjnie, czy trzeba dać dodatkowy wentylator? Pytanie do użytkowników GWC.Czy po jakims czasie nie wydobywa sie z tych rur jaki nieprzyjemny zapach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 14.03.2006 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Ciekawe pytanie i zero odpowiedzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lucky Mike 14.03.2006 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Ciekawe pytanie i zero odpowiedzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
polanka 14.03.2006 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2006 Pytanie. Czy można z GWC doprowadzać powietrze do kominka? w innym wątku poradzono mi, że tak (mam doprowadzenie przechodzące obok rury z zimną wodą i w największe mrozy ta rura zamarzła...) Czy może to się odbywać grawitacyjnie, czy trzeba dać dodatkowy wentylator? a tego nie wiem... tak samo chętnie bym się dowiedział, jaka powinna być wielkość takiego GWC przy założeniu palenia co najwyżej kilka godzin dzienne. Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 15.03.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 a jak jest z grzybami, i innymi swinstwami po jakims czasienie lęgnie się to to w tej rurze? Nie nawiewamy sobie pozniej , po latach całej puli żyjątek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodiniusz 15.03.2006 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2006 Na innym wštku dot. GWC były wywody, że powietrze po przejciu przez przeponowe GWC jest nawet czystsze (chemicznie, bakteriologicznie itd.) niż zwykłe zewnętrzne. Ale pewnie muszš być spełnione pewne warunki, w tym m.in. to ustrojstwo powinno chyba cały czas działać i muszš być dobre odwodnienia, najlepiej też urzšdzenie do czyszczenia. Ciekawe, czy kto kiedy sprawdzał, co się dzieje np. po okresie wiosennym (gdzie przez kilka miesięcy używanie GWC mija się z celem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafgam 16.03.2006 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2006 Ciekawe, czy kto kiedy sprawdzał, co się dzieje np. po okresie wiosennym (gdzie przez kilka miesięcy używanie GWC mija się z celem)? Nic się nie dzieje, a jeśli się obawiasz to nie ma w naszych warunkach klimatycznych sytuacji, że przez kilka miesięcy nie ma ani razu temp. niższej niż 8 st. ani wyższej niż 22 st. - i wtedy można doraźnie przełączać czerpnię zewn. na GWC pzdr rafgam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts