Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

GWC - kilka obserwacji

kubas

Recommended Posts

od kilku miesięcy obserwuję działanie GWC, w moim przypadku jest kawał rury kanalizacyjnej zakopanej pod ogrodem, porównanie temperatur w czerpni i w wejściu do centrali wentylacyjnej może być interesujące dla wszystkich przymierzających się do zrobienia wentylacji mechanicznej, np na zewnątrz/centrala -14/+0,8, -22/+0,2 +3/+6,6, itd

zamieściłbym tu wykres za ostatnie dwa miesiące ale nie wiem jak wstawić wykres, jeżeli ktoś wie i chciałby pomóc zapraszam

piasek z domieszką iłów i gliny, wysoki poziom wód gruntowych, tak na oko gdzieś 0.5-1m poniżej rury

średnia delta t w grudniu 5,7 st, w styczniu 12,1, generalnie im zimniej na dworze tym większe delta t, co zresztą jest oczywiste,

przepływ powietrza (wg odczytu tabeli wentylatorów) 120-180 m3/h,

• 3 weeks później...

Taka zwykła rura kanalizacyjna (z supermarketu), czy jakaœ specjalna? Ile to kosztuje?

Czy masz i jaki wentylator? Czy powietrze wchodzi do jednego, czy wielu pomieszczeń? Jest kominek? Czy przewidziałeœ jakiœ sposób czyszczenia tej rury?

Czy "wejœcie" do domu też masz takie szerokie, czy tylko częœć podziemnš (żeby się dłużej schładzało), a wejœcie 200 albo nawet 100?

Czy zamierzasz używać również latem do schładzania powietrza?

Czy masz jakiœ alternatywny wlot (możliwoœć przełšczenia na wlot prosto z atmosfery)?

w supermarkecie to 315 mm raczej nie kupisz, ale w dobrej hurtowni i owszem,

zwykła pomarańczowa rura kanalizacyjna, nie mam pojęcia ile kosztuje bo kupiłem niewymiarowe odcinki od ekipy, która kładała w okolicy kolektor

rura przechodzi pod fundamentami z 315 jest redukowana do 200 a potem do 160 bo takie mam wejścia do centrali wentylacyjnej (Vallox-polecam)

powietrze z centrali jest rozprowadzane do wszystkich pomieszczeń mieszkalnych a wyciągane z pomieszczeń mokrych

latem też działa ale klimatyzacja to to nie jest, nie te wydajności, przy +30 na zewnątrz powietrze nawiewane do pomieszczeń ma 16-18 st.

w sumie ani latem ani zimą praktycznie nie otwieramy okien

zrobioniłem też sobie czerpnię ścienną, do tego automatyczną przepustnicę z pomiarem temperatury, w okresach przejściowych samoczynnie przełącza się pomiędzy ziemną i ścienną - jest to strata kasy, nic więcej, okresy przejściowe są dosyć krótkie, a sprawność wymiennika na tyle duża, że całe to ustrojstwo można sobie darować

nie mam pomysłu jak to czyścić, jedyne co to zrobiłem spadek, na końcu spadku odcinek perforowany na podsypce ze żwiru żeby ewentualna wilgoć miała ujście, na wejściu kratki z siatką na owady

Dzięki za info.

Ja - ponieważ montuję w już gotowym domu - zrobię jedynie nawiew i to na razie tylko do jednego pomieszczenia. Docelowo pewnie wprowadzę jeszcze do dwóch (i będzie po jednym nawiewie na piętro).

Wywiew mam zorganizowany kominami grawitacyjnymi z "mokrych" i "œmierdzšcych" pomieszczeń - więc powinno być OK, a na pewno lepiej niż obecnie, bo teraz nie mam nawiewu wcale.

Zastanawiam się tylko, czy w moim przypadku w ogóle montować wentylator, a jeœli tak, to jaki (najlepiej taki, żeby nie przeszkadzał w przepływie powietrza jeœli wyłšczony i żeby może regulować obroty i jeszcze żeby był tani - czy takie rzeczy to tylko w Erze?)

• 3 weeks później...
Pytanie.

Czy można z GWC doprowadzać powietrze do kominka?

w innym wątku poradzono mi, że tak (mam doprowadzenie przechodzące obok rury z zimną wodą i w największe mrozy ta rura zamarzła...)

Czy może to się odbywać grawitacyjnie, czy trzeba dać dodatkowy wentylator?

a tego nie wiem...

tak samo chętnie bym się dowiedział, jaka powinna być wielkość takiego GWC przy założeniu palenia co najwyżej kilka godzin dzienne.

Grzegorz

Na innym wštku dot. GWC były wywody, że powietrze po przejœciu przez przeponowe GWC jest nawet czystsze (chemicznie, bakteriologicznie itd.) niż zwykłe zewnętrzne.

Ale pewnie muszš być spełnione pewne warunki, w tym m.in. to ustrojstwo powinno chyba cały czas działać i muszš być dobre odwodnienia, najlepiej też urzšdzenie do czyszczenia.

Ciekawe, czy ktoœ kiedyœ sprawdzał, co się dzieje np. po okresie wiosennym (gdzie przez kilka miesięcy używanie GWC mija się z celem)?

Ciekawe, czy ktoœ kiedyœ sprawdzał, co się dzieje np. po okresie wiosennym (gdzie przez kilka miesięcy używanie GWC mija się z celem)?

Nic się nie dzieje, a jeśli się obawiasz to nie ma w naszych warunkach klimatycznych sytuacji, że przez kilka miesięcy nie ma ani razu temp. niższej niż 8 st. ani wyższej niż 22 st. - i wtedy można doraźnie przełączać czerpnię zewn. na GWC

pzdr

rafgam