Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mi się nie podoba ;-)

Trochę wygląda jak kamienica zruinowana po wojnie - pełno takich w Warszawie ;-)

Całkiem mnie cieszy Twoje skojarzenie :-)) Jest to propozycja/wizualizacja naszego domu,który będzie budowany w bliskiej odległości od centrum,w otoczeniu kamienic pod ochroną konserwatora.

reklama to raczj nie jest bo dziś można zrobić takie wizualizacje, że człowiek sam nie wie czy to projekt czy zdjęcie budynku istniejącego pod warunkiem, że jest wkomponowany w otoczenie.

Rodmano - żeby taką elewację budynku ocenić to powiedz gdzie on ma być zbudowany - na wsi? Chyba nie. W mieście - jak tak to w jakiej zabudowie. Jak dla mnie "gryzie" się cegła z kamieniem (piaskowiec?) od dołu. Na dole dałbym blachę na rąbek stojącą, połączoną w pionie, kolor ciemny jak dach. i opaska z kamienia Jest takie coś (blacha na rąbek na fundamencie) w gazecie muratora sprzed kilku msc; dom kostka po odnowieniu w mieście.

Oczywiście,że to nie jest żadna reklama ,bo niby reklama czego ?

Budynek ,jak napisałem w poście powyżej, będzie budowany w centrum miasta w otoczeniu starych kamienic i villi.

Nie za bardzo kojarzę jak to wygląda taka blacha na elewacji na rąbek stojąca ?

Bardzo ładna elewacja. Lekka, nie nudna jednostajnością. Szczególnie podoba mi się połączenie kamienia z całą resztą. Jeszcze żeby był z litych bloków a nie okładziną to byłoby w ogóle super. Jedyne co by mnie martwiło, to biały kolor, piękny na wizualizacji, a w mieście w krótkim czasie szary i z zaciekami.

Tak przy okazji, nie da się zlicować górnego poziomu okien na parterze z górną krawędzią drzwi? Drzwi nie wydają się dużo wyższe, jak bywało to w starych kamienicach, więc można spokojnie wydłużyć okna.

Edytowane przez dorkaS

Bardzo ładna elewacja. Lekka, nie nudna jednostajnością. Szczególnie podoba mi się połączenie kamienia z całą resztą. Jeszcze żeby był z litych bloków a nie okładziną to byłoby w ogóle super. Jedyne co by mnie martwiło, to biały kolor, piękny na wizualizacji, a w mieście w krótkim czasie szary i z zaciekami.

Tak przy okazji, nie da się zlicować górnego poziomu okien na parterze z górną krawędzią drzwi? Drzwi nie wydają się dużo wyższe, jak bywało to w starych kamienicach, więc można spokojnie wydłużyć okna.

Bardzo dziękuję. Kamień planujemy właśnie z litych bloków. Lokalizacja domu to nie ścisłe centrum,raczej zielony zakątek miasta,blisko lasu.

Dziękuję za podpowiedź z oknami, w ogóle tego nie zauważyłem. Słuszna uwaga :-))

A no wlasnie... o to wlasnie mi chodzi za kazdym razem gdy mowie ze ja przy wyborze kolorystyki i czy to jest "ladne" czy tez nie ... nie pomagam w doborze. Wazne zeby inwestorowi sie podobalo, mi nie musi.

Zawsze mowie: to Pan/i bedzie na ta elewacje spogladac przez najblizsze 5-10 lat nie ja.

Dlatego o gustach nie dyskutuje zawodowo i nie wypowiadam sie, ale tu prywatnie zupelnie w tym momencie: Alexandra... to jest wstretne.

Dom dresa, "adidasek"... 3 paski w kolorze ni przypial ni wypial...

Tym bardziej sugeruje korzystac przed zrobieniem czegos takiego z projektantow.

Edytowane przez fighter1983

Przejrzałam ponad 100 stron wątku.... bo szukam inspiracji, porady i POMOCY :) Jesteśmy na etapie wybierania pokrycia dachowego- a co za tym idzie od razu decyzji co do elewacji. Do niedawna byliśmy pewni, że chcemy dach w kolorze ceglastym ale ostatnio podoba nam się też grafit. Jesteśmy w kropce, analizujemy obydwie opcje. Może ktoś nam pomoże... ktora z propozycji wygląda atrakcyjniej? Przy grafitowym dachu chcielibyśmy wprowadzić kolor złoty dąb (lub inny odcień ciepłego drewna) w podbitce, oknach, drzwiach, elewacje złamaną biel, rynny grafitowe. Przy ceglastym dachu gorzej jest nam ustalić jakie kolory elewacji wybrać- dlatego cieżko nam się zdecydować - na pewno jakiś cieplejszy, jasny odcień elewacji, rynny ceglaste (pan w hurtowni proponował białe +białą podbitkę) a okna hmmm nie wiem może coś też w kolorze ciepłęgo brązu. Poniżej wstawiam propozycje projektanta:

karmelita2.jpgwiz1karmelita.jpgwiz2karmelita.jpgkarmelita_2m_8975.jpgwiz1karmelita2m.jpg

Aniołeczek, jeśli planujesz okna w brązach to moim zdaniem nie będzie pasowała biała podbitka i białe rynny (ta opcja wg mnie do białych okien by pasowała. No, chyba że zdecydujesz się na biały tynk, ale i tak nie bylabym przekonana).

Też bardzo podobał mi się ceglasty dach, ale jak patrzę na domy z takim dachem i jakie te dachy szybko robią się brudne, to mi się odechciało.

Na razie jestem zdecydowana na czekoladowy, ale jeszcze czekamy na pozwolenie, więc mam jeszcze parę mies. do tej decyzji (pozowlenie na dniach mam nadzieję).

Z drugiej strony dach raz na parę lat można umyć, więc chyba najważniejsze, żeby się Tobie podobał, bo to tych będziesz ten dom codziennie oglądać ;-)

Antracytowy też mi się podoba, ale dużo takich w naszej okolicy więc się nie zdecyduję :p

dorkaS odwiedziłam Twój wątek (pamiętam Cię też z wątku związanym z projektem domu w Groszku z Archonu, bo mieliśmy ten projekt kupić i pisałam tam, ale ostatecznie zdecydowaliśmy się na inny). Wątek i tak podglądam, bo jest dla mnie inspiracją..., no ale wracając do myśli - widziałam Twoje okna i tak jak Twoją sąsiadka początkowo myślałam, że to folia.... Zapewne masz jakąś koncepcję jak to będzie współgrać itp. Masz jakiś pomysł na to?

Edytowane przez Groszeczek

Witajcie,

jesteśmy na etapie wyboru koloru elewacji,

DSC00697.jpg

Dachówka creaton finnesse glazurowana - kasztanowa

okna mahoń, parapety kamienne

2013-04-12 14.03.28.jpg

Typujemy Ceresit Savanne SV2

zastanawiamy się też nad obramowaniami wokół okien, - czy robić i w jakim kolorze o ton jaśniesjzym czy ciemniejszym od elewacji.

Pomóżcie..... :) proszę :)

Katrikava - rób obwódki - czemu nie. Najładniej będzie w kolorze elewacji albo do mahoniowych okien o ton ciemniejsze.

Co masz na myśli pisząc o zmianie koloru wewnątrz? Na płaszczyznach prostopadłych do okna?

Wkleiłam wreszcie na bloga moją nowę pergolę :-) Chwalę się :-) Męża chwalę :-)

Zuzza dzięki za Twój blog.....

jest inspiracją......

natomiast te obwódki..... czy u nas jest na nie miejsce......... mamy co prawda podniesiony strop, ale sama nie wiem... ale wytwornie to wygląda.

te obwódki to ze styropianu? czy można je później dokładać?

u nas kolor elewacji krem...... mdły

Połowa domu bliźniaczego

[ATTACH=CONFIG]194146[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]194147[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]194151[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]194148[/ATTACH]

Bardzo proszę o pomoc w wyborze koloru dodatków i ogólnemu wyglądu elewacji będę naprawdę wdzięczna! :bye: