Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Beata83, ja mam co prawda dach miedziany, ale kolor elewacji bardzo jasny. W zależności od oświetlenia jest śmeitankowy, bądź szary,. taka złamana" biel. Parapety są w kolorze dachu. Tutaj fotki w cieniu i w słońcu:

http://img527.imageshack.us/img527/4031/1009022.jpg http://img34.imageshack.us/img34/8130/p5190037.jpg

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to sugerujesz abym elewacje pomalowała na biało??biało może nie,może wolałabym coś ciut ciemniejszego,taka złamana biel

Sugeruje, byś pomalowała obramówki okien na czystko biało, reszta elewacji w złamanej bieli, Obramówka moze być na zasadzie grubiej naklejonego styropianu, taka rama na np 20 cm szerokości wokół okien. Tak proponuję, a zrobisz jak Ci się podoba :)

Myślę, że dobrze do tego będą wyglądać parapety w tym samym kolorze co dach. A filary, jeśli dobrze rozumiem i są po obu stronach drzwi wejściowych, dałabym w ciemnym - czarnym, tak jak dach i parapety, kolorze, pod warunkiem że drzwi masz czarne, jeśli masz białe, to filary pomalowałabym na ten sam kolor co obramówki okien - czysta biel.

Sure, rzeczywiscie na tym drugim zdjeciu smietanka, a na pierwszym szary.

To drugie lepsze. Chociaz szarawy tez mi sie podoba. Taki baaardzo blady.

A biel polarna z kabe nie ma numeru, tylko nazwe.

Chyba, ze nie moglam znalezc :)

No własnie, sprawdziłam w necie, że te kolory mają (miały?) też swoje nazwy. Ja wybierałam z najnowszego wzornika Kabe, gdzie były tylko oznaczenia cyfrowo - literowe. Ale u mnie na większej powierzchni efekt jest nieco inny, niż na próbce, oczywiście. Zdjęcia też przekłamują... 8)

To jest wlasnie najgorsze, ze na malym kawaleczku wyglada inaczej, a jak polozysz na duzy dom, kolor jest inny.

Dlatego zdecydowalam, ze wybiorę kolory neutralne, "bezpieczne", żeby potem nie bylo zaskoczenia. Prawdę mówiąc, planowałam, że tynk będzie jasnoszary, a wyszedł jak widać. Ale nie jest zly... :wink:

Witam wszystkich bardzo serdecznie!!!

Mam ogromny problem z doborem koloru elewacji - dom ma antracytową dachówkę, okna w kolorze orzechu, budynek jest dość wysoki (ok. 8 m) i dość prosty, a zarazem nowoczesny w formie. Niestety kolor elewacji muszę wybrać już niebawem i jestem strasznie niezdecydowana. Nie wiem też czy lepiej wybrać tynk silikonowo-silikatowy, czy inny, ale najbardziej zależy mi na poradzie doboru kolorystyki. Proszę pomóżcie...Poniżej zdjęcia domku.

Dziękuję bardzo za porady. Faktycznie myślałam o kolorze zielonym, ewentualnie o ecru. W projekcie przewidziane są jeszcze bonie na prawie 40 % ścian zewnętrznych i w związku z tym myślałam, żeby zastosować 2 kolory, ale bardzo zbliżone do siebie, aby się za bardzo ze sobą nie gryzły... Myślicie, że zielony, taka oliwka byłaby ok?

Monio zdecydowanie nie oliwka! Nie pasuje moim zdaniem do takiego stylu domu :roll: Tak jak dziewczyny powyżej uważam, że lepiej będzie dać jakieś jasne kolorki, coś jak na tym wielokrotnie pokazywanym tu zdjęciu:

http://img40.imageshack.us/img40/9990/uhuk.jpg

Ewentualnie jasny (biały/ecru) z szarym jak na zdjęciach u Judka z poprzedniej strony - bardzo ładnie wyglądają te kolory do antracytowego dachu.

Monio zdecydowanie nie oliwka! Nie pasuje moim zdaniem do takiego stylu domu :roll: Tak jak dziewczyny powyżej uważam, że lepiej będzie dać jakieś jasne kolorki, coś jak na tym wielokrotnie pokazywanym tu zdjęciu:

http://img40.imageshack.us/img40/9990/uhuk.jpg

Ewentualnie jasny (biały/ecru) z szarym jak na zdjęciach u Judka z poprzedniej strony - bardzo ładnie wyglądają te kolory do antracytowego dachu.

Właśnie to zdjęcie miałam na myśli tylko nie mogłam znaleźć :oops: Ta elewacja idealnie pasuje do tego domku, mimo że czarna dachóweczka to będzie rewelacyjnie :wink: