Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dziękuję bardzo za porady. Faktycznie myślałam o kolorze zielonym, ewentualnie o ecru. W projekcie przewidziane są jeszcze bonie na prawie 40 % ścian zewnętrznych i w związku z tym myślałam, żeby zastosować 2 kolory, ale bardzo zbliżone do siebie, aby się za bardzo ze sobą nie gryzły... Myślicie, że zielony, taka oliwka byłaby ok?

Piękny domek, co to za projekt?

A co do koloru elewacji to tylko nie zielony, Zetka pokazała piękny kolor elewacji ;)

tylko nie rób zielonego,sąsiad pomalował i wygląda to nie zaciekawie,chodz sama myślałam o zielonym a też mam czarny dach tyle że okna białe.

a zobacz kolor 1110 z greinplastu taki jaśniutki ja robię właśnie ten,tylko nie wiem co zrobić koło okien doradzcie mnie:

jak mam okno ,to zrobić taką opaskę ze styropianu 20 cm czy 15 cm-do okoła okna i nawet pod parapetem?? jak to wygląda?? bo muszę coś zrobić bo do jasnej elewacji i białych okien muszą być jakoś podkreślone.a jeszcze w jaki kolor pujść koło okien w szary czy brązik czy może w żółty??elewacja bęedzie jasna śmietanka z nutką słoneczka.

Dziękuję wszystkim za porady :) Cały czas biję się z myślami czy jednak nie zastosować koloru zielonego... Bardzo mnie na to namawia znajoma projektantka, która twierdzi, że ten kolor idealnie się sprawdzi przy takiej bryle budynku z ciemną dachówką... Myślałam o kolorze K12080 i K12120 z firmy KABE, oraz o kolorze 28D i 28F z firmy BOLIX. W ogóle to się zastanawiam czy dać dwa kolory (mam na ok. 30 % ścian boniowania) czy zostać tylko przy jednym...

Do mychy: projekt pochodzi z ARCHONU.

http://www.phuimasz.ovh.org/images/archon2.jpg

http://www.phuimasz.ovh.org/images/archon1.jpg

Co prawda w projekcie elewacja wygląda 'troszeczkę' inaczej gdyż w części górnej idzie cegła klinkierowa - u mnie tego nie będzie.

Kurcze, nie sądziłam, że wybór koloru elewacji będzie taki trudny... :-?

przebrnęłam przez większość zdjęć w tym wątku... uffff! I nie znalazłam tego czego szukałam :) Albo się nie wyświetliło bo kilka zdjęć jest niedostępnych.

Wymarzył nam się kolor pomarańczowy. ale. Nie jadowity pomarańczowy, ostry i nie pastelowy. taki lekko ceglany, przygaszony. i nie ciemny. widzialam już tutaj pomarańcze ale nam zależy na ciemnym dachu (takim brązowo-bordowym) i brązowych wykończeniach (okna, bonie, szprosy). Zjeżdziliśmy dzisiaj 100 km w okolicy szukając inspiracji i trafiliśmy na 2 domy i tylko tyle. więc może Wy macie jakieś takie elewacje albo zdjątka? no bo coś trzeba pokazać wykonawcy :)

No to ja się też dołączę

Dach - antracyt

Okna - złoty dąb

Elewacja - biały i jasnoszary - do zrobienia

Parapety antracyt - też dopiero będą robione

I zastanawiam się, czy

drzwi i brama złoty dąb?, czy może szary...

podbitka: złoty dąb, biała...

Doradźcie

Tez mi pasuje ten złoty dąb, ale to trochę zależy od projektu domu. Najlepiej zrobić sobie wizualkę i porównać, czy gdzies nie jest jakiegoś koloru za dużo...

Drzwi bym dała złoty dąb ( wtedy z drewna bejcowanego) lub w kolorze bramy, natomiast bramę dobraną do elewacji - jasnoszarą. Unikniesz okleiny drewnopodobnej na takiej dużej powierzchni i brama nie będzie zaakcentowana, bo i po co? O podbitce się nie wypowiadam, bo trzeba by domek zobaczyć.

To moze jak tez poprosze o taki sam kolor, ale z Kabe.

Tez chcialabym ecru. Baardzo jasny. I tez nic nie moge znalezc. Te kolory sa jakies dziwne. Mialam szukac pierwszego po bialym, a tam nie ma czegos takiego.

U nas jest tynk Armasil T z Kabe. Odcień bardzo jasny beż, właściwie ecru - numer w próbniku K 10650.

Wygląda super.

Możesz wkleić zdjęcia swojej elewacji? Rozważam ten kolor i chętnie zobaczyłabym jak wyszedł w realu.

Moze ktoś jeszcze dysponuje zdjęciami elewacji z Kabe, w kolorach beżu i ecru?będę wdzięczna:)