Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Marzena, bardzo fajna elewacja i bryła domu także. A co to za dachówka?

Jakiej firmy są te zabezpieczenia balkonów /balustrady/ górnych okien?

Basiu dziękuję za opinie :) bryła budynku to wypociny moje i męża i projektanta, elewację projektowaliśmy już sami bez projektanta. Stawialiśmy budynek na gotowych, kilkuletnich fundamentach i postanowiliśmy się w nie wpasować. Nie wszystko wyszło tak jak byśmy chcieli - ale jest OK. Dachówka to Creaton Domino w kolorze łupka.

A balustrady to też nasz pomysł. Wykonane u ślusarza na zamówienie ze stali nierdzewnej szczotkowanej o profilu kwadratowym. Najpierw zostały przymocowane do budynku a później walczyliśmy z tynkarzami - żeby nam to obudowali tak - żeby "wychodziły z muru". Trochę z tym jest zabawy i ze styropianem - ale tak sobie to wymyśliliśmy i efekt nas zadowala :)

Pozdarwiam.

Marzena

doradźcie czy dawać taki kamień - grafit we wnęce czy pozostawić tam tynk

http://pl.stonemaster.com.pl/page1.html .

Tynk będzie biały i będą elementy drewniane, mniej więcej tak

http://images50.fotosik.pl/343/b1805d1e56abb7ac.jpg

We wnęce dałbym też drewno a jeśli kamień to raczej jasny. Grafit przytłoczy tę elewację.

dzięki serdeczne za Wasze głosy, będzie 5 lub 6 :). pozdrowionka!

Naprawdę chcesz mieszkać w takim burym domu?

Jak dla mnie 1 albo 2 jeśli już musi być jakiś kolor.

Edytowane przez jarett

Naprawdę chcesz mieszkać w takim burym domu?

Jak dla mnie 1 albo 2 jeśli już musi być jakiś kolor.

Bury czy nie bury - to kwestia gustu. Dla jednego bury, dla innego nie. Ja na przykład nigdy nie zrobiłabym białej elewacji (na początku będzie ładna, potem szaro-zielona). Mi się nie podoba kolor 3 (brr..) a ktoś inny ten kolor wybrał jako najlepszy :-) O gustach się nie dyskutuje a ładne jest to co się komu podoba :-) Pozdrawiam!

BO gustach się nie dyskutuje a ładne jest to co się komu podoba :-) Pozdrawiam!

No jak się nie dyskutuje? A co my robimy na tym forum ? głównie dyskutujemy i prezentujemy swoje gusta. Budowa domu to chyba w ogóle najlepsza ekspresja własnego gustu (chyba, że wszystko za nas robi projektant). Skoro koleżanka pyta jaki kolor to ja odpowiadam - propozycje 5 i 6 są wg mnie do bani. Są bure i smutne. Przytłaczające a nie ciepłe. Kontrast białej ściany, zielonej trawy i niebieskiego nieba wygląda świetnie, ale brązowy dom już nie będzie tak zachwycał w piękny letni dzień. Zresztą jestem zdania, że wszelkie takie kolorystyczne odskoki są tymczasowe. Dziś pomalujemy dom na bordowo a za 5 lat będziemy się tego wstydzić. To samo dotyczy wnętrz. Pewne kompozycje kolorystyczne są uniwersalne i ponadczasowe i będziemy się w nich czuć dobrze tak samo dzisiaj jak i przez kolejne lata. Ty byś nigdy nie zrobiła białej elewacji a ja nigdy bym nie zrobił elewacji w jakimkolwiek kolorze poza białym (no może jakieś subtelniutke ecru). Bordowe albo zielone elewacje do dla mnie zgroza. Ale jak widzę (nawet po tym wątku) - mnóstwo ludzi takie ma, a drugie mnóstwo się nimi zachwyca. I spoko, ich sprawa. Takie jest moje, i tak subtelnie wyrażone, zdanie.

Ludzie wklejają swoje zdjęcia bo osobiście (wedle ich gustu) uważają, że są super. Wystawiają się na komentarza, ale wyrażenie krytycznego zdania często jest potępiane.

Albo proszą o podpowiedź grono użytkowników z których każdy ma inny gust - nie można się tu niczego innego spodziewać jak dyskusji o gustach.

Edytowane przez jarett

.....Ja na przykład nigdy nie zrobiłabym białej elewacji (na początku będzie ładna, potem szaro-zielona). ....

jeśli zastosuje się dobry tynk, to dlaczego ma zrobić się potem szaro zielony?, można w razie potrzeby go umyć :rolleyes:

Pamiętać też trzeba o otoczeniu domu, jeśli stoi sam, na pustkowiu kolory będą ,,czyste", otoczenie drzew czy innych budowli już zakłóci odbiór barwy. I zasadnicze znaczenie ma pogoda - w słońcu znacznie jaśniej wszystko wygląda ;)

i też dodam, że mam elewację jasno kremową ale uwielbiam kolory ziemi (rude, brązowe itp.), jednak w moim domu wyglądałyby co najmniej nie na miejscu :p

No jak się nie dyskutuje? A co my robimy na tym forum ? głównie dyskutujemy i prezentujemy swoje gusta. Budowa domu to chyba w ogóle najlepsza ekspresja własnego gustu (chyba, że wszystko za nas robi projektant). Skoro koleżanka pyta jaki kolor to ja odpowiadam - propozycje 5 i 6 są wg mnie do bani. Są bure i smutne. Przytłaczające a nie ciepłe. Kontrast białej ściany, zielonej trawy i niebieskiego nieba wygląda świetnie, ale brązowy dom już nie będzie tak zachwycał w piękny letni dzień. Zresztą jestem zdania, że wszelkie takie kolorystyczne odskoki są tymczasowe. Dziś pomalujemy dom na bordowo a za 5 lat będziemy się tego wstydzić. To samo dotyczy wnętrz. Pewne kompozycje kolorystyczne są uniwersalne i ponadczasowe i będziemy się w nich czuć dobrze tak samo dzisiaj jak i przez kolejne lata. Ty byś nigdy nie zrobiła białej elewacji a ja nigdy bym nie zrobił elewacji w jakimkolwiek kolorze poza białym (no może jakieś subtelniutke ecru). Bordowe albo zielone elewacje do dla mnie zgroza. Ale jak widzę (nawet po tym wątku) - mnóstwo ludzi takie ma, a drugie mnóstwo się nimi zachwyca. I spoko, ich sprawa. Takie jest moje, i tak subtelnie wyrażone, zdanie.

Ludzie wklejają swoje zdjęcia bo osobiście (wedle ich gustu) uważają, że są super. Wystawiają się na komentarza, ale wyrażenie krytycznego zdania często jest potępiane.

Albo proszą o podpowiedź grono użytkowników z których każdy ma inny gust - nie można się tu niczego innego spodziewać jak dyskusji o gustach.

Nic dodać, nic ująć. Niestety moda na pewne kolory przemija i wtedy łatwo ze swoim kolorem na elewacji zostać "na lodzie".