Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Millid - tynk to silikonowy Kabe Armasil T, kolor jak dobrze pamiętam to k10060, ale pewności 100% nie mam.

Basiu - dechy to zwykła sosna, najpierw impregnowana a później lazur 3v3 kolor chyba wiśnia (sprawdzona kilka lat temu na płocie, gdzie do dziś dobrze wygląda)

Pozdrawiam

ROOT

hej ROOT boska elewacja.Przemiana niesamowita.Mam pytanie co do deskowania.Piszesz, ze to sosna.Czy deski sa układane na wpust, czy jest między nimi szczelina? A jak z konstrukcją? Masz stelaz a między nim wełnę czy jakoś inaczej odbywał się montaz? I jeszcze jedno....jak połączyłeś od góry drewno z tynkiem?

hej ROOT boska elewacja.Przemiana niesamowita.Mam pytanie co do deskowania.Piszesz, ze to sosna.Czy deski sa układane na wpust, czy jest między nimi szczelina? A jak z konstrukcją? Masz stelaz a między nim wełnę czy jakoś inaczej odbywał się montaz? I jeszcze jedno....jak połączyłeś od góry drewno z tynkiem?

Witam.

Poniżej można zobaczyć więcej:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?70737-ROOTowisko-nasz-domek-pod-lasem./page2

Deski montowane na wpust, ruszt drewniany, wypełniony styropianem, na to wiatroizolacja, później listwa dystansowa (dla zachowania szczeliny wentylacyjnej) i na koniec dechy. Między dechami i tynkiem są wstawione parapety.

Pozdrawiam

ROOT

Witam.

Też myślałem o egzotyku, ale 70m2 i kwota do zapłaty za egzotyk spowodowały że wybrałem sosne. Poza tym uważam, że egzotyk aby ładnie wyglądał też będzie co jakiś czas wymagał potraktowania go np. jakimś drogim olejem. Obecne impregnaty, lazury itp są już tak dobrej jakości, że jakoś nie boję się że moją sosenkę coś zje... Udanych wyborów życzę.

Pozdrawiam

ROOT

Witam!

Mam mały dylemat i proszę o pomoc. Mamy dom parterowy. Zdecydowaliśmy się na ciemno grafitową blachodachówkę, stolarkę w kolorze złotego dębu i taką samą podbiciówkę oraz rolety zewnętrzne. Sen z powiek spędza nam kolor elewacji. Może coś poradzicie? Oglądałam wiele domów ale jakoś nie przemawia do mnie kolor cappucino czy zieleń. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam.

Monika

Nam podoba się szara elewacja, więc taką najprawdopodobniej będziemy mieć. Mamy ciemno szarą dachówkę, białą podbitkę i okna ze szprosami, do tego kiedyś dołączą białe okiennice drewniane. Inspiruje nas zdjęcie w załączniku. Jeśli macie namiary na ciekawy tynk barwiony (szary) to będziemy wdzięczni.

tt1.jpg

Jestem na etapie tworzenia elewacji, wybrałam kolory na elewację jasny beż a na bonie i słupy jasny brąz. Jak myślicie, czy będzie dobrze wyglądać? teraz jest zagruntowane ale tynk przeze mnie wybrany będzie o 2 tony jaśniejszy niż grunt

IMG037.jpg

IMG038.jpg