Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Kurt chyba jednak nie ma;), dzięki za rysunek. Dla mnie to jednak za mdłe rozwiązanie, aczkolwiek dach mam w ciemniejszym kolorze. Wpadło mi w oko zestawienie, które pojawiało się wcześniej w tym wątku.

[ATTACH=CONFIG]55739[/ATTACH]

Kilku osobom podobała się ta kolorystyka, czy może ktoś próbował naśladować? Z jakim efektem i jakimi materiałami (tynk, farba)? Niekoniecznie w wersji nowoczesnej, moja elewacja do zbyt nowoczesnych nie należy.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kurt chyba jednak nie ma;), dzięki za rysunek. Dla mnie to jednak za mdłe rozwiązanie, aczkolwiek dach mam w ciemniejszym kolorze. Wpadło mi w oko zestawienie, które pojawiało się wcześniej w tym wątku.

[ATTACH=CONFIG]55739[/ATTACH]

Kilku osobom podobała się ta kolorystyka, czy może ktoś próbował naśladować? Z jakim efektem i jakimi materiałami (tynk, farba)? Niekoniecznie w wersji nowoczesnej, moja elewacja do zbyt nowoczesnych nie należy.

pozdrawiam

Za malo wiemy o projekcie, a przede wszystkim otoczeniu budynku zeby cos napisac na powaznie.

Śmialo :)

madziorek_juchimiuk

Podoba mi się Twoja elewacja, też o takiej myślę. Narazie jesteśmy na etapie budowania domu ale niebawem kryjemy dach i tu pytanie jaki kolor jest twojego dachy ciemny szary, czy czarny??

Witam

Dach creaton domino kolor łupek angobowany (taki ciemny grafit antracyt na pewno nie jest czarny).

Na elewacji mam deskę elewacyjną cedral firmy euronit w kolorze brązowym C30. Sposób montażu wymyślony na miejscu przez mojego majstra i kierownika budowy. Do ściany zamocowano kątowniki , później płaskownik szer 20 cm. środek wypełniony styropianem gr 18 cm. Do płaskownika zamocowano teownik do którego na wkręty przyczepiona jest deska cedral. Przesyłam fotkę.

Właśnie o tą technikę montażu miałem się pytać. Bo jeszcze cena samych desek "jest do łyknięcia"" w stosunku do jakości i estetyki to jednak cena montażu nieco podbija koszty. Ja miałem w planach zrobić z tego dwa szczyty na piętrze, po 16-17m2 a przecież wyroby Euronitu trochę ważą.

Muszę doszukać ile to będzie ważyło i czy do pustaka ceramicznego da się to wszystko przymocować (dokładnie pod planuję 18 cm styro a na reszcie 20 cm). Jak rozpoznawałem okładzinę z płyt piaskowca 2 cm grube to montaż musiał być do betonu jeśli miało to być powyżej 2 m (w wybranych miejscach zamiast pustaków ceramicznych zalewa się beton).

robił ktoś tą deska większe powierzchnie??

Proszę o poradę w sprawie wyboru tynku.

Chcemy zrobić zgodnie z wizualizacją:

widok_2.jpg

Ściany z pustaków z keramzytobetonu, ocieplenie wełną. Stolarka okienna i drzwiowa w kolorze szarym.

Dom położony w na granicy lasu. Wkoło drzewa (głównie sosny i brzozy). Front od północy, taras od zachodu.

Najchętniej nie robiłabym cokołu.

Wszelkie rady, nazwy, numery i inne przydatne informacje mile widziane :)

Proszę o poradę w sprawie wyboru tynku.

Chcemy zrobić zgodnie z wizualizacją:

[ATTACH=CONFIG]56003[/ATTACH]

Ściany z pustaków z keramzytobetonu, ocieplenie wełną. Stolarka okienna i drzwiowa w kolorze szarym.

Dom położony w na granicy lasu. Wkoło drzewa (głównie sosny i brzozy). Front od północy, taras od zachodu.

Najchętniej nie robiłabym cokołu.

Wszelkie rady, nazwy, numery i inne przydatne informacje mile widziane :)

BetaGreta dom na wizualce wygląda czadowo :-) Powiem więcej, całego uroku nadadzą mu te drzewa, które macie na działce, a nie ma ich na wizualizacji. Dla mnie bomba.

BetaGreta dom na wizualce wygląda czadowo :-) Powiem więcej, całego uroku nadadzą mu te drzewa, które macie na działce, a nie ma ich na wizualizacji. Dla mnie bomba.

Dziękuję :)

I właśnie o te drzewa się rozchodzi. Czy to, że w pobliżu jest dużo drzew ma wpływ na wybór tynku?

I jak jest z bielą w otoczeniu zieleni. Jaki odcień będzie odpowiedni?

Dziękuję :)

I właśnie o te drzewa się rozchodzi. Czy to, że w pobliżu jest dużo drzew ma wpływ na wybór tynku?

I jak jest z bielą w otoczeniu zieleni. Jaki odcień będzie odpowiedni?

W pobliżu drzew warto położyć tynk silikonowy np. ---> http://www.kreisel.com.pl/katalog_produktow/tynki_dekoracyjne/silikon_protect_031

Co do odcienia koloru bieli to myślę, że ładny byłby najjaśniejszy z odcieni oliwki.

W pobliżu drzew warto położyć tynk silikonowy np. ---> http://www.kreisel.com.pl/katalog_produktow/tynki_dekoracyjne/silikon_protect_031

Co do odcienia koloru bieli to myślę, że ładny byłby najjaśniejszy z odcieni oliwki.

Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź :)

Właśnie przeglądając forum wyczytałam, że większość jest za silikonowym.

Czyli tego będę się trzymać :)

I mam pytanko.

Spieprzono mi marmolit na dolnej części domu - dopiero w słońcu widać wszystkie błędy. Czy można położyć drugą warstwę na istniejącą?

Bez problemu

marmolit łatwo "spieprzyć" wystarczy że źle wymieszany a widac dopiero po wyschnięcu. Zaciągasz nową warstę i po problemie

Browar

Ponieważ nie jest to wątek o przebudowach i zmianach jakie dokonały się z naszymi starymi domami, a zaczęliśmy dość masowo pokazywać tu nasze przebudowane domy, postanowiłem założyć nowy wątek.

W wątku tym będziemy pokazywać transformacje naszych domów. Przebudowałeś dom ze starego, nadbudowałeś, dobudowałeś - pokaż jak wyszło wałaśnie tu:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?179918-Transformacja-mojego-domu-pokażmy-jak-można-zmienić-stary-dom...&p=4733770#post4733770

Pozdrawiam.