Princesa 15.09.2012 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Mam prośbę o radę w kwestii wykonania elewacji. Mamy dom z piwnicą, działka ma duży spadek. Od strony południowej, tył domu, piwnica zdecydowanie wystaje ponad poziom gruntu, od frontu prawie wcale, za wyjątkiem zjazdu do garażu (garaż w piwnicy). Tak wygląda to z tyłu: z przodu: i z boku, gdzie praktycznie cała piwnica jest odkryta pod tarasem: Jak tutaj poprowadzić cokół? Zazwyczaj robi się to z linią piwnicy, ale tutaj od strony tarasu mamy ponad 2m cokołu, z tyłu domu 1,5 metra... Dodam, że część podziemna piwnicy ocieplona została 5 centymetrami XPSa i nie wiem za bardzo czy ocieplić całość piwnicy tą grubością a parter z poddaszem 15 czy to nie będzie za duży uskok między grubościami, szczególnie na takiej wysokości? Czy może dać na piwnicę na te wystające fragmenty10 cm? A może cokół zrobić jakoś inaczej? Za jakiś czas, niezbyt długi przychodzi ekipa od elewacji (zdjęcia są sprzed kilku mies. ale na zewnątrz za wiele się nie zmieniło) i nie wiemy za bardzo co zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 15.09.2012 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Mam prośbę o radę w kwestii wykonania elewacji. (...) Princesa masz dokładnie taką sytuację jak ja. Ja zrobiłem w następujący sposób: dom mam ocieplony 15cm styro, część piwnicy "schowanej w ziemi" 5cm XPS. Cokół zrobiłem na łączeniu parteru z piwnicą, tzn. na domu jest 15cm, a poniżej przejście na 10cm styro - jednak tam gdzie XPS wystawał z ziemi (owe 5cm, to odkopałem trochę i dołożyłem kolejne 5 cm xpsa, ale nie do poziomu ław, tylko mniej więcej 1/2 płyty w dół, domyślnie poziom XPS to tyle ile będzie obyspane ziemią, powyżej tej granicy już leci 10cm zwykłego styro, aż pod parter.... IMHO uskok jaki otrzymałem przy 15cm i 10cm wygląda bardzo dobrze....cokół wokoło domu na jednym poziomie nie zaburza proporcjonalności bryły - napewno masz cokół widoczny także z innych stron domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 15.09.2012 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Łukasz80 dzięki za podpowiedź, właśnie tak kombinowałam, tylko dziś jedna z ekip, które nam wyceniały robotę zaproponowała robienie cokołu po skosie, dopasowanego do poziomu gruntu (jak jets spadek to skośnie cokół) ale chyba średnio to wyjdzie... i jeszcze proponowali nie robić uskoku tylko 15 jechać do ziemi... Ale skłaniam się bardziej ku twojej wersji. A bez problemu można dokleić XPSA na istniejącą warstwę, która dodam, że jest przyklejona od roku już na ścianie? Bo ekipa twierdziła dziś, że tak się nie da i trzeba zrywać i wymieniać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 15.09.2012 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 ja też tak mam...całość będzie jak kilka postów wyżej - w płytkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz80 15.09.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Łukasz80 dzięki za podpowiedź, właśnie tak kombinowałam, tylko dziś jedna z ekip, które nam wyceniały robotę zaproponowała robienie cokołu po skosie, dopasowanego do poziomu gruntu (jak jets spadek to skośnie cokół) ale chyba średnio to wyjdzie... i jeszcze proponowali nie robić uskoku tylko 15 jechać do ziemi... Ale skłaniam się bardziej ku twojej wersji. A bez problemu można dokleić XPSA na istniejącą warstwę, która dodam, że jest przyklejona od roku już na ścianie? Bo ekipa twierdziła dziś, że tak się nie da i trzeba zrywać i wymieniać... kleić to nie wiem, ja montowałem na kołkach do styropianu; bez kleju- bo z klejem 2x5cm XPSa dałoby ponad 10cm.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Princesa 15.09.2012 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2012 Ok, dzięki za podpowiedź A jakie są teraz średnie stawki za m2 ocieplenia z tynkiem? Orientujecie się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania-aniula 28.09.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 (edytowane) Śliczny domek:) Jak marzenie:) Co prawda mamy już wybrany dach Roben brąz, ale chciałam zapytać jaki macie Państwo dach, kolory elewacji oraz kolory okien? Mam nadzieje, że uzyskam odpowiedź szczególnie chodzi mi o kolory okien oraz elewację Szukałam odpowiedzi , ale nie znalazłam. My budujemy domek Czekolada z garażem i właśnie nadrabiam forum:) To i nasza http://images43.fotosik.pl/188/031a3f64c7298623m.jpg http://images39.fotosik.pl/184/a70307315cf150d4m.jpg http://images45.fotosik.pl/188/aa801e1ce151ebc0m.jpg Drugie zdjęcie troszkę przekłamane, bo robione wieczorem, kiedy słońce było już nisko i kolor jakiś taki żółtawy wyszedł. Edytowane 28 Września 2012 przez ania-aniula Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania-aniula 28.09.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2012 Witam:) Jaki to jest kolor okien? Jako że jestem facetem i rozróżniam tylko 8 kolorów (czasami:D), proszę miłe panie o dobranie koloru mojej elewacji:) To co widać na zdjęciach to cerplast w kolorze jasnej zieleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukus 29.09.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 Witam Właśnie skończyliśmy elewacje na naszym domku. Czekam na Wasze opinie. Nazwa projektu: Promień słońca Dachówka: Rupp Ceramika Turmalin kolor Antracyt Kolory elewacji: Greinplast silikonowy 0110 i na boniach 0230 Podbitka i wykończenia z blachy koloru 8019 Okna, brama i drzwi w kolorze orzech Barierki metalowe czarne malowane proszkowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukus 29.09.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2012 I tu jeszcze kilka zdjęć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania-aniula 30.09.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Lukus bardzo ładna, konsekwentna elewacja:) Ciekawe czy białe okna nie pasowałyby bardziej I tu jeszcze kilka zdjęć [ATTACH=CONFIG]139320[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139321[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139322[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139323[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139324[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.09.2012 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Witam:) Jaki to jest kolor okien? złoty dąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zieli 30.09.2012 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 Witam Właśnie skończyliśmy elewacje na naszym domku. Czekam na Wasze opinie. Nazwa projektu: Promień słońca Dachówka: Rupp Ceramika Turmalin kolor Antracyt Kolory elewacji: Greinplast silikonowy 0110 i na boniach 0230 Podbitka i wykończenia z blachy koloru 8019 Okna, brama i drzwi w kolorze orzech Barierki metalowe czarne malowane proszkowo [ATTACH=CONFIG]139310[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139311[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139312[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139313[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139314[/ATTACH] czy to jest bialy kolor? jaki kolor bedzie na cokole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukus 30.09.2012 22:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2012 czy to jest bialy kolor? jaki kolor bedzie na cokole Tak to jest biały (baza). We wiaderku wygląda bielusieńko a na ścianie troche zbiera kolory z otoczenia. Na cokole bedzie albo ciemny kolor coś pod komin albo klinkier taki jak kominy (antracyt). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 01.10.2012 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Witam Właśnie skończyliśmy elewacje na naszym domku. Czekam na Wasze opinie. Nazwa projektu: Promień słońca Dachówka: Rupp Ceramika Turmalin kolor Antracyt Kolory elewacji: Greinplast silikonowy 0110 i na boniach 0230 Podbitka i wykończenia z blachy koloru 8019 Okna, brama i drzwi w kolorze orzech Barierki metalowe czarne malowane proszkowo [ATTACH=CONFIG]139310[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139311[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139312[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139313[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139314[/ATTACH] Suuuuper! Właśnie czegoś takiego szukam. masz piękną elewację. Bonie są prawdziwe czy to tylko namalowane paseczki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marynata 01.10.2012 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Lukus,świetna elewacja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ania-aniula 01.10.2012 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 A jakiej firmy to są okna? Naprawdę piękny ten złoty dąb:) złoty dąb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukus 01.10.2012 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Tak, to są prawdziwe bonie na listwach boniowych z greinplastu odstępy jakieś 24-25 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 01.10.2012 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 A jakiej firmy to są okna? Naprawdę piękny ten złoty dąb:) Drutex. Okna są takie se, ale cena czyni cuda. Trzy szyby i otwierane dwa razy do roku;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzia22r 01.10.2012 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Października 2012 Lukus z czego masz parapety i jakiego sa koloru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts