Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam prośbę o radę w kwestii wykonania elewacji.

Mamy dom z piwnicą, działka ma duży spadek.

Od strony południowej, tył domu, piwnica zdecydowanie wystaje ponad poziom gruntu, od frontu prawie wcale, za wyjątkiem zjazdu do garażu (garaż w piwnicy).

Tak wygląda to z tyłu:

2873_467319293288886_1043028907_n.jpg

z przodu:

387006_294143740606443_1039701777_n.jpg

i z boku, gdzie praktycznie cała piwnica jest odkryta pod tarasem:

384166_467320433288772_1710419245_n.jpg

Jak tutaj poprowadzić cokół?

Zazwyczaj robi się to z linią piwnicy, ale tutaj od strony tarasu mamy ponad 2m cokołu, z tyłu domu 1,5 metra...

Dodam, że część podziemna piwnicy ocieplona została 5 centymetrami XPSa i nie wiem za bardzo czy ocieplić całość piwnicy tą grubością a parter z poddaszem 15 czy to nie będzie za duży uskok między grubościami, szczególnie na takiej wysokości? Czy może dać na piwnicę na te wystające fragmenty10 cm?

A może cokół zrobić jakoś inaczej?

Za jakiś czas, niezbyt długi przychodzi ekipa od elewacji (zdjęcia są sprzed kilku mies. ale na zewnątrz za wiele się nie zmieniło) i nie wiemy za bardzo co zrobić.

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Mam prośbę o radę w kwestii wykonania elewacji.

(...)

Princesa masz dokładnie taką sytuację jak ja.

Ja zrobiłem w następujący sposób:

dom mam ocieplony 15cm styro, część piwnicy "schowanej w ziemi" 5cm XPS. Cokół zrobiłem na łączeniu parteru z piwnicą, tzn. na domu jest 15cm, a poniżej przejście na 10cm styro - jednak tam gdzie XPS wystawał z ziemi (owe 5cm, to odkopałem trochę i dołożyłem kolejne 5 cm xpsa, ale nie do poziomu ław, tylko mniej więcej 1/2 płyty w dół, domyślnie poziom XPS to tyle ile będzie obyspane ziemią, powyżej tej granicy już leci 10cm zwykłego styro, aż pod parter....

IMHO uskok jaki otrzymałem przy 15cm i 10cm wygląda bardzo dobrze....cokół wokoło domu na jednym poziomie nie zaburza proporcjonalności bryły - napewno masz cokół widoczny także z innych stron domu...

Łukasz80 dzięki za podpowiedź, właśnie tak kombinowałam, tylko dziś jedna z ekip, które nam wyceniały robotę zaproponowała robienie cokołu po skosie, dopasowanego do poziomu gruntu (jak jets spadek to skośnie cokół) ale chyba średnio to wyjdzie... i jeszcze proponowali nie robić uskoku tylko 15 jechać do ziemi...

Ale skłaniam się bardziej ku twojej wersji.

A bez problemu można dokleić XPSA na istniejącą warstwę, która dodam, że jest przyklejona od roku już na ścianie? Bo ekipa twierdziła dziś, że tak się nie da i trzeba zrywać i wymieniać... :eek:

Łukasz80 dzięki za podpowiedź, właśnie tak kombinowałam, tylko dziś jedna z ekip, które nam wyceniały robotę zaproponowała robienie cokołu po skosie, dopasowanego do poziomu gruntu (jak jets spadek to skośnie cokół) ale chyba średnio to wyjdzie... i jeszcze proponowali nie robić uskoku tylko 15 jechać do ziemi...

Ale skłaniam się bardziej ku twojej wersji.

A bez problemu można dokleić XPSA na istniejącą warstwę, która dodam, że jest przyklejona od roku już na ścianie? Bo ekipa twierdziła dziś, że tak się nie da i trzeba zrywać i wymieniać... :eek:

kleić to nie wiem, ja montowałem na kołkach do styropianu; bez kleju- bo z klejem 2x5cm XPSa dałoby ponad 10cm....

• 2 weeks później...

Śliczny domek:) Jak marzenie:) Co prawda mamy już wybrany dach Roben brąz, ale chciałam zapytać jaki macie Państwo dach, kolory elewacji oraz kolory okien? Mam nadzieje, że uzyskam odpowiedź szczególnie chodzi mi o kolory okien oraz elewację:) Szukałam odpowiedzi , ale nie znalazłam.

My budujemy domek Czekolada z garażem i właśnie nadrabiam forum:)

To i nasza

http://images43.fotosik.pl/188/031a3f64c7298623m.jpg

http://images39.fotosik.pl/184/a70307315cf150d4m.jpg

http://images45.fotosik.pl/188/aa801e1ce151ebc0m.jpg

Drugie zdjęcie troszkę przekłamane, bo robione wieczorem, kiedy słońce było już nisko i kolor jakiś taki żółtawy wyszedł.

Edytowane przez ania-aniula

Witam

Właśnie skończyliśmy elewacje na naszym domku. Czekam na Wasze opinie.

Nazwa projektu: Promień słońca

Dachówka: Rupp Ceramika Turmalin kolor Antracyt

Kolory elewacji: Greinplast silikonowy 0110 i na boniach 0230

Podbitka i wykończenia z blachy koloru 8019

Okna, brama i drzwi w kolorze orzech

Barierki metalowe czarne malowane proszkowo

IMG_1822.jpgIMG_1823.jpgIMG_1824.jpgIMG_1825.jpgIMG_1826.jpg

Witam

[ATTACH=CONFIG]139310[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139311[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139312[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139313[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139314[/ATTACH]

czy to jest bialy kolor?

jaki kolor bedzie na cokole

Witam

[ATTACH=CONFIG]139310[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139311[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139312[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139313[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]139314[/ATTACH]

Suuuuper! Właśnie czegoś takiego szukam. masz piękną elewację. Bonie są prawdziwe czy to tylko namalowane paseczki?