Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

śliczna elewacja, mogę prosić o dane co do tynku i koloru, jaki to rodzaj uziarnienia?czy jak to się tam zwie-chodzi mi o sposób kładzenia, zacierania czy coś. Jakbym chciała okreśłić mojemu wykonawcy w jaki to sposób ma mi zrobić elewację, żebym uzyskała podobny efekt . Wiem, że coś o uziarnieniu mówił.

Witam,

bardzo ale to bardzo proszę o pomoc.

Chciałam zrobić elewacje zdodatkiem drewna. Wzięłam do wyceny 4 firmy najbadziej popularne w naszej okolicy. Ale niestety żaden z nich nie ma doświadczenia w robieniu elewacji z dodatkiem drewna. Cóż uroki mieszkania w małych mieścinkach i wsiach.Stanęło na tym, że zrobią nam ocieplenie i tynk i zostawią styropian pod drewno a na wiosnę we własnym zakresie zrobimy drewno (mąż złota rączka ale brak mu doświadczenia). Dlatego bardzo proszę o radę.Postanowiłam wziąść w sprawy w swoje ręce, żeby sie nie okazało, że zrobią coś i będę niezadowolona z efektu końcowego.

Mój dom wygląda tak:

http://z500.pl/thumb.php?src=temp%2Frealizacje_dodaj%2FZ128_506afc423f45e.JPG&size=1338&pos=br

chciałabym wstawki z drewna jak w tym domu tylko nie takie ciemne:

http://archon.pl/images/products/m4bfa7073ea7df/290.jpg i

http://archon.pl/images/products/m4bfa7073ea7df/289.jpg

Drewno chciałam dać na wykusz na "filary"-bo niestety trochę inaczej jest wykusz rozwiązany u mnie, na kawałku ściany przedniej i między oknami. Chcę by drewno było do górej lini okna. Nad wykuszem chciałam uzyskać podobny efekt jak na elewacj na której się wzoruje.

Jeśli na elewację wybiorę styropian 15, to na wykusz u góry (chodzi o balkon) jakiej grubości użyć styropianu by uzyskać podobny efekt.U dolu wykuszu też wydaje mi się, że jest grubsza warstwa styropianu-czy waszym zadniem taka grubość jak na górze?

Największy problem mamy z listą startową od którego poziomu powinna iść.Czy od poziomu dolnej linii okien czy jaka się kończy odcięcie fundamentu?

CHyba wykonawcy spieprzyli nam sprawę i mamy za nisko odcięty styrodur i teraz mamy problem przy elewacji ale tak to jest jak się człowiek nie zna.I teraz musimy kombinować.

I teraz jeszcze jedno pytanie jaki powinnam dać styropian pod drewno-czy 10 będzie o.k.?czy na tym etapie wystarczy, że położą styropian i zasiatkują a konstrukcję zrobimy i deski damy na wiosnę?Tak twierdzą fachowcy tylko czy nie idą na łatwiznę a my na wiosnę będziemy mieć "zonk" i kolejny problem. proszę pomóżcie mi rozwiać wątpliwości.

Jeśli dam od dolnej linii listę startową i odcięcie styropianem to czy nie będzie za dużo tego podcięcia?jak to powinno wyglądać.

Czy wasi wykonawcy proponują Wam rozwiązania czy każdy sam musi wszystko powiedzić jak co ma być i panowie jadą z koksem?

U mnie juz położone tylko nie pomalowane jeszcze :)Wyglądają naprawdę zacnie.

A na jaki kolor pomalujesz w stosunku do jakiego koloru dachu?

Bo ja mam problem z koncepcją kolorystyczną :) Dach raczej panele na rąbek w kolorze grafitowym, do tego właśnie panele Rodeo - i nie wiem jaki kolor żeby ładnie się z oknami skomponowało (raczej okna w kolorze drewna, nie białe ani nie grafitowe) i do tego jakiś jaśniejszy tynk, pojęcia nie mam jaki :)

I chodzę i oglądam i jestem na etapie osiołkowi w żłoby dano :D

pozdrawiam

Edytowane przez yenulka
zgubione cytowanie

A na jaki kolor pomalujesz w stosunku do jakiego koloru dachu?

Bo ja mam problem z koncepcją kolorystyczną :) Dach raczej panele na rąbek w kolorze grafitowym, do tego właśnie panele Rodeo - i nie wiem jaki kolor żeby ładnie się z oknami skomponowało (raczej okna w kolorze drewna, nie białe ani nie grafitowe) i do tego jakiś jaśniejszy tynk, pojęcia nie mam jaki :)

I chodzę i oglądam i jestem na etapie osiołkowi w żłoby dano :D

pozdrawiam

Jesteśmy właśnie po zakupie Sadolinu .Kolor : tek.Mysle ze będzie ok.Okna białe dachówka antracyt elewacja biała z szarym boniowaniem.:)

śliczna elewacja, mogę prosić o dane co do tynku i koloru, jaki to rodzaj uziarnienia?czy jak to się tam zwie-chodzi mi o sposób kładzenia, zacierania czy coś. Jakbym chciała okreśłić mojemu wykonawcy w jaki to sposób ma mi zrobić elewację, żebym uzyskała podobny efekt . Wiem, że coś o uziarnieniu mówił.

To był tynk STO, uziarnienie 1 mm z tego co pamiętam.

A kolory? hm.... dobre pytanie :)

To był tynk STO, uziarnienie 1 mm z tego co pamiętam.

A kolory? hm.... dobre pytanie :)

STO Sto Silco K10 kolor 37111 (1/2 pigmentu) na w. zbrojacej ze STO Armierungsputz

Podglądam już od jakiegoś czasu ten temat i oglądam zdjęcia elewacji i śmiem zadać pytanie:) Chcemy by nasza elewacja zewnętrzna była gładka,żadnych baranków itd. ( nie wiem czy to słuszny wybór). Jak to uzyskać? W sklepach na paletach są różne kolory ale faktury.... same baranki. Niech mi ktoś coś doradzi jak to można rozwiązać?

Podglądam już od jakiegoś czasu ten temat i oglądam zdjęcia elewacji i śmiem zadać pytanie:) Chcemy by nasza elewacja zewnętrzna była gładka,żadnych baranków itd. ( nie wiem czy to słuszny wybór). Jak to uzyskać? W sklepach na paletach są różne kolory ale faktury.... same baranki. Niech mi ktoś coś doradzi jak to można rozwiązać?

nie sluszny. struktura odpowiada za:

- rozpraszanie swiatla (zmniejszenie nagrzewania sie)

- optyczne zgubienie niedoskonalosci w. zbrojacej (to nie gladzie gipsowe)

Gladka elewacje da sie zrobic tak aby nie pekala... ale bedzie to bardzo kosztowne i bardzo pracochlonne.