Groszeczek 15.01.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Mam pytanie odnośnie wykonania ocieplenia. Chyba wątek o elewacjach będzie ok Końcem grudnia skończyła nam ekipa dach. Pogoda na razie jest łaskawa i rozważamy jeszcze teraz obklejenie domu styropianem. Jak myślicie, czy jest sens teraz zaczynać? Czy mury zdążyły dobrze wyschnąć? (porotherm 25 cm, styropian ma być 15 cm). W środku planujemy dalsze prace, ocieplenie poddasza, instalacje. Będziemy jakoś dogrzewać piecykiem (na razie takim małym na butlę gazową, potem może wstawimy kozę). I jeszcze jedno pytanie: lepiej dać 1 warstwę styro 15 cm, czy w 2 warstwach na zakładkę 10+5 cm? Jeśli pomyliłam wątek to przepraszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tigermoth 17.01.2014 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 (edytowane) Forumowicze pomóżcie!!! W blogu Zuzzy (ukłony i podziw za piękne zdjęcia elewacji) znalazłem zdjęcia z kolorami, które chciałbym położyć na swojej elewacji. Niestety po przebrnięciu przez cały wątek na forum (229 stron) nie znalazłem żadnej informacji o właścicielu tego domu ani o rodzaju tynku, koloru. Może ktoś z forumowiczów spotkał już to zdjęcie na forum muratora a może znajdzie się sam właściciel. Proszę o jakikolwiek sygnał. http://foto2.m.ocdn.eu/_m/9963557aa1f72fe1facd42a93fdd3c36,6,19,0.jpg http://foto2.m.ocdn.eu/_m/fa49953e11dd25eb62be2680cd8c46fa,6,19,0.jpg Edytowane 17 Stycznia 2014 przez tigermoth Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drewa 17.01.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 Forumowicze pomóżcie!!! W blogu Zuzzy (ukłony i podziw za piękne zdjęcia elewacji) znalazłem zdjęcia z kolorami, które chciałbym położyć na swojej elewacji. Niestety po przebrnięciu przez cały wątek na forum (229 stron) nie znalazłem żadnej informacji o właścicielu tego domu ani o rodzaju tynku, koloru. Może ktoś z forumowiczów spotkał już to zdjęcie na forum muratora a może znajdzie się sam właściciel. Proszę o jakikolwiek sygnał. http://foto2.m.ocdn.eu/_m/9963557aa1f72fe1facd42a93fdd3c36,6,19,0.jpg http://foto2.m.ocdn.eu/_m/fa49953e11dd25eb62be2680cd8c46fa,6,19,0.jpg Jak widać dom szuka właściciela http://dom.gratka.pl/tresc/402-13042093-mazowieckie-nowe-miasto-blisko-warszawy.html#aaa25f1f8357ad11,1 Możesz zadzwonić i zapytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bettka 17.01.2014 16:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2014 ja mam savanne 18 ale zdjęcie z telefonu wiec nie wiem czy ci to pomoże Dzięki, ładnie wygląda, aczkolwiek na zdjęciu wydaje się lekko cytrynowy(?) Jakokreśliłabys ten kolor "w realu"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marlid 20.01.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2014 w realu kolor przypomina ecru. zdjęciem nie ma co się sugerować bo odcień w różnych monitorach jest inny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oliwkawawa 21.01.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Mam pytanie odnośnie wykonania ocieplenia. Chyba wątek o elewacjach będzie ok Końcem grudnia skończyła nam ekipa dach. Pogoda na razie jest łaskawa i rozważamy jeszcze teraz obklejenie domu styropianem. Jak myślicie, czy jest sens teraz zaczynać? Czy mury zdążyły dobrze wyschnąć? (porotherm 25 cm, styropian ma być 15 cm). W środku planujemy dalsze prace, ocieplenie poddasza, instalacje. Będziemy jakoś dogrzewać piecykiem (na razie takim małym na butlę gazową, potem może wstawimy kozę). I jeszcze jedno pytanie: lepiej dać 1 warstwę styro 15 cm, czy w 2 warstwach na zakładkę 10+5 cm? Jeśli pomyliłam wątek to przepraszam Pogoda jest łaskawa? Ja bym dała spokój, to nie temperatury na klejenie... Dawaj jedną warstwę. 15 cm to stosunkowo mało, nie ma co się zastanawiać nad dwoma warstwami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 27.01.2014 00:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Ja tez z prośbą Szukam podbitki tynkowanej na dachu dwuspadowym - widział ktoś ?? A może jest tu właściciel takowej ?? Interesuje mnie wykończenie przy ścianach szczytowych. Z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.01.2014 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 4 spadowy moze byc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 27.01.2014 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 Własnie kopertowych od groma widziałam, a dwuspadowych nie, zastanawia mnie jak przy szczycie jest to robione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.01.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 w sensie przy kalenicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 27.01.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 nooo, znalazłam tylko coś takiego, ale myślę, że to jakaś folia, choć daje nędzne, bo nędzne wyobrażenie, jak to może wyglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 27.01.2014 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 robione jest tak jak gdzie indziej: plyta osb, styropian, siatka z klejem, grunt i tynk. Troche zabawy w szczecie zeby to ladnie wygladalo... trzeba postawic czlowieka na pol dnia niech dlubie ten detal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 27.01.2014 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2014 z tym pół dnia na wysokości 9 metrów, to mnie nie pocieszyłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kowalt 03.02.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2014 Jest to drobna przeróbka. Wydaje mi się, że sam klej wystarczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InneM 09.02.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 kilka elewacji z cegłami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek.s69 09.02.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lutego 2014 (edytowane) MalkaWykończenie podbitki w tynku, to w zasadzie prosta robota. Konstrukcja, jak dla podbitki, najlepiej z łat 40x50, następnie płyta osb (min. 15mm) koniecznie łączona na łatach konstrukcji. Następnie mocny grunt (najlepiej taki pod tynk cienkowarstwowy i siatka z klejem wykonana zgodnie z technologią. Dobrze jest jeszcze po zatopieniu siatki (przed zatarciem klejem) użyć zszywacza i dosyć gęsto połapać zszywkami tą siatkę do płyty (trochę się babrze, ale to dobre zabezpieczenie). Klej wyschnie i już normalnie grunt i tynk. Jak masz miejsce, to można na płytę kleić styropian i dopiero na niego klej z siatką, ale przynajmniej 40mm (najlepiej EPS100), bo cieńsze łatwo się odkształcają i dla estety (czy pedanta) mogą być widoczne krzywizny. Trzeba pamiętać też, w jaki sposób jest wentylowany dach (i strych jeśli jest). Jeżeli trzeba wentylować (a trzeba), to należy zawczasu przewidzieć miejsca w podbitce na odpowiednią ilość i rozmiar otworów, czyli właściwie ustawić konstrukcję z łat. Warto też pamiętać, że jeżeli długość takiego elementu jest co najmniej dwa razy większa od szerokości, to trzeba przewidzieć dylatacje. Bez dylatacji jest duże ryzyko, że tynk gdzieś pęknie w niekontrolowany sposób.P.S.W szczycie przy belce kalenicowej: do boków belki przykręcane są łaty (można je zaciąć pod kątem, ale niekoniecznie; a do nich przykręcana jest płyta. Na zamieszczonym przez ciebie zdjęciu widoczna jest cała belka. Po wykonaniu podbitki już tak nie będzie. Jeśli ktoś chce mieć odpowiedni przekrój widoczny, to trzeba zastosować sztukowanie lub okładzinę o profilu C z drewna lub z czego sobie życzy. Najczęściej jest tak, że aby zrównać się z podbitką z płaszczyzn poziomych belki trzeba w całości zabudować i problem znika. Jeśli ktoś upiera się, aby belka była pokryta tynkiem cienkowarstwowym, bo jest widoczna, to jako podkład stosuje się odpowiedni środek (np. Sopro - drogi, jak diabli) i na to tynk.Pomogłem coś? Edytowane 9 Lutego 2014 przez Radek.s69 dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kori 12.02.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 czy orientujecie się jaki to może być kolor elewacji, znalazłam taką realizacji na forum[ATTACH=CONFIG]242467[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelyna 12.02.2014 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 kilka elewacji z cegłami [ATTACH=CONFIG]241729[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]241730[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]241731[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]241732[/ATTACH] Ta ostatnia ciekawa, tylko jaka to cegła? :> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radek.s69 13.02.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2014 Wg RAL to chyba 7035 albo 9022 lub coś koło tego (na pewno jasnoszary), a te opaski to jakieś 7006? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
InneM 17.02.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2014 Ta ostatnia ciekawa, tylko jaka to cegła? :> cegielnie belgijska Nelissen kolor Oud Terduinen droga cegła, postarzana, ze sztucznymi wykwitami itd ... piękna, ale droga zdjęcie tarasu to mój domek . Dziś oczywiście robiłabym na 200% elewacje z cegieł (zawsze wygląda i nic nie muszę robić) i na 200% z cegły w tych odcieniach żółtego ( czy zima czy lato, czy szarówka i ulewy -dom wygląda słonecznie i ciepło ) ale to kwestia gustu. ale dziś zrobiła bym z tańszej cegły ( ta sama jakość ) ale inne lico tańsze w produkcji , kolor prawie ten sam . Sąsiad zrobił dom z koloru OLIMPIA i efekt praktycznie jest ten sam , tylko zostało mu więcej w kieszeni oto OLIMPIA http://www.nelissen.pl/data/a1ffdbf3.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts