Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na elewacji ?

Nie trzeba . wręcz nie powinno w przypadku elewacji z pełnej cegły

Moj dom stoi przy ulicy jak widać jest jasny i "starzeje się "naturalnie.

Inna sprawa z płytkami z cegły , te się impregnuje i powinno na elewacjach (kwestie techniczne obciążeń i mocowania)

Zuzza

rewelacyjny pomysł z blogiem. Mam tradycyjnie czerwony dach okna z roletami w kolorze winchester. Aktualnie ocieplają nam domek. Chciałam zrobić opaski wokół okien ale szukałam i szukałam. Wypaczyłam gotowe sztukaterie, ale niestety ceny powalają i szukałam dalej, aż natknęłam się na forum i Twój domek właśnie takie opaski mi się marzą. Czy możesz napisać jak cenowo się kształtowały? Podobają mi się również balustrady.Superr

Zuzza

rewelacyjny pomysł z blogiem. Mam tradycyjnie czerwony dach okna z roletami w kolorze winchester. Aktualnie ocieplają nam domek. Chciałam zrobić opaski wokół okien ale szukałam i szukałam. Wypaczyłam gotowe sztukaterie, ale niestety ceny powalają i szukałam dalej, aż natknęłam się na forum i Twój domek właśnie takie opaski mi się marzą. Czy możesz napisać jak cenowo się kształtowały? Podobają mi się również balustrady.Superr

nie wiem dokładnie o jakich opaskach mówisz , ale chyba chodzi o kamień z BRENNEJ , piaskowiec:) - uwaga z impregnacją.

w Belgii robią opaski z innego kamienia , a ostatnio z wylewanych płyt betonowych, które wyglądają super .

dom, bramy wjazdowe, opaski, cegły, cegły ręcznie formowane, Belgia, styl belgijs.jpgdom, cegły, ogrodzenia , słupki z cegły, czrewona cegła, bramy wjazdowe, cie.jpgdom, elewacje z cegły, klinkier,  opaski z kamienia, cegła jasna, Nelissen.pl.jpg

Dom kończyłam kilka lat temu, więc cen już nie pamiętam

Oto kilka przykładów opasek dookoła drzwi ( a tu pamiętam zapłaciłam około 3000 zł za opaskę wokół drzwi )

cegły, elewacje z cegły, cegły i kamień naturalny, szary kamień , ceg&#.jpgcegły, elewacje z cegły, cegły i kamień naturalny, szary kamień , ceg&#.jpg

Edytowane przez InneMeble.pl
powiększenie zdjęcia

Jola

Ceresit, to wystarczająco dobra firma, chociaż ja osobiście za nią nie przepadam. Może Weber. Lub, jak cię stać, to STO, czy Dryvit - to już wypas.

Proponuję jednak zapoznać się z ofertą producentów wyłącznie farb, np. Flugger. Ich kolory są bardzo trwałe a farby mają doskonałą przyczepność. Pamiętaj, że szczególnie w przypadku elewacji zewnętrznej największe znaczenie ma bardzo staranne przygotowanie podłoża i dobrej jakości grunt. Najlepiej systemowy. Nie zdziw się ceną gruntu. Dobrej klasy tak kosztuje.

PRZYGOTOWANIE PODŁOŻA przede wszystkim.

Ludziska, a zwłaszcza Ty Zuzzanno :-) Twój blog niszczy mi wzrok (tzn zamiast spać wgapiam się od miesięcy w Twoje posty :-) ) czy moglibyście doradzić co zrobić z takim "przecudnym" domem jak mój....jak widać dość stary i największy problem to okna w dwóch kolorach, jestem na etapie wyboru elewacji: myślę o kolorze kość słoniowa, jakiś krem, okna bez sztukaterii raczej, ewent. delikatne białe obramowania wokół okien, słupy i belka nad mini biała , marmolit do wymiany ale myślałam nadal utrzymać kolor podbitki, przy drzwiach wejściowych jasny kamień ? niestety wymiana okien nie wchodzi obecnie w grę....mam tylko prośbę żebyście doradzili lub odradzili jak wykończyć podmurówkę-marmolit w kolorze jak tarasy ? czy dać lekką sztukaterię i białe słupy ? ? kolor krem najjaśniejszy z możliwych...

PC143806.jpg

PC143807.jpg

PC143809.jpg

Edytowane przez Sylvik36

podzielam zdanie, Ceresit jest ok, ale w tym czy się specjalizuje , farby to stosunkowo nowy produkt,

na pewno ja wybrałabym specjalistów od farb zewnętrznych lepiej ciut więcej zapłacić, ale mieć spokój na dłużej

InneMeble, a którzy to specjaliści- sorki, ale nei znam sie :)

Doradzcie , ktory jest juz ok i przystpeny cenowo.

dziekuje

Witam

Przejrzałam całe forum i milion innych stron a nadal nie mogę nic znaleźć więc pozwolę sobie prosić o pomoc. Dostaliśmy z mężem dom po rodzicach. Ma przeszło 20 lat i chcemy go ocieplić oraz położyć nową elewację. Może ktoś miałby jakiś pomysł. Podbitka jest biała, a dach z brązowej blachy. Będę bardzo wdzięczna za wszystkie rady. Te okna, które jeszcze nie są wymienione będą brązowe, będą też nowe drzwi wejściowe oraz garażowe. Jutro zaczynamy przycinać ostro te drzewa ;p

IMG_2939.jpg

IMG_2940.jpg

IMG_2942.jpg

IMG_2944.jpg

Edytowane przez kleopatra83

Sylvik

Zamierzasz wykonać termoizolację, czy tylko odświeżenie elewacji? Twój dom jest klasyczny i można z nim zrobić wszystko. Zależy od funduszy. Podmurówka wysoka, więc będzie miała duże znaczenie. Jeśli tynk mozaikowy (marmolit), to raczej z kruszywa naturalnego - np. Weber. Może pomyśl o ładnej okleinie z kamienia naturalnego (przyzwoity łupek, piaskowiec, itp - 55-85/m2). Okna masz w różnych kolorach, więc np. na wysokości balkonu wykonaj gzyms dookoła budynku, który będzie stanowił odcięcie dla dwóch kolorów lub odcieni. Szczyty (trójkąty) możesz obłożyć drewnem. W zasadzie można zrobić bardzo dużo. Ja ganku nie podkreślałbym mocno, aby nie sprawiał wrażenia "doklejanego".

Kleopatra

Rozumiem, że w grę wchodzi kompleksowa termomodernizacja? Dom dobrze utrzymany. Balkony raczej w złym stanie, albo źle widać. Trzeba będzie docieplać i balkony. Myślałaś o pozbyciu się tych pełnych barierek? Dużo by to pomogło. Nie wiem, na co możesz sobie pozwolić, ale sądzę, że kamień z podpiwniczenia trzeba zerwać (chyba część piwniczną też docieplisz?). Czy wszystko chcesz wykonać w tynkach cienkowarstwowych, czy bierzesz pod uwagę i inne rozwiązania? Np elementy okładziny kamiennej, drewnianej. Rodzaj barierek: kute, imitacja kutych, chrom, stal szczotkowana? Kolory jasne, czy ciemne? Podkreślające rozmiary, czy ukrywające wielkość domu? Ścianę kolankową masz wysoką i te okna frontowe troszkę giną, więc ę ścianę raczej jasną - może odcięcie poziome nieco powyżej okien dla ukrycia dysproporcji i powyżej coś innego?

Kleopatra

Rozumiem, że w grę wchodzi kompleksowa termomodernizacja? Dom dobrze utrzymany. Balkony raczej w złym stanie, albo źle widać. Trzeba będzie docieplać i balkony. Myślałaś o pozbyciu się tych pełnych barierek? Dużo by to pomogło. Nie wiem, na co możesz sobie pozwolić, ale sądzę, że kamień z podpiwniczenia trzeba zerwać (chyba część piwniczną też docieplisz?). Czy wszystko chcesz wykonać w tynkach cienkowarstwowych, czy bierzesz pod uwagę i inne rozwiązania? Np elementy okładziny kamiennej, drewnianej. Rodzaj barierek: kute, imitacja kutych, chrom, stal szczotkowana? Kolory jasne, czy ciemne? Podkreślające rozmiary, czy ukrywające wielkość domu? Ścianę kolankową masz wysoką i te okna frontowe troszkę giną, więc ę ścianę raczej jasną - może odcięcie poziome nieco powyżej okien dla ukrycia dysproporcji i powyżej coś innego?

Dziękuję bardzo za odzew. Dom będzie ocieplany całkowicie. Łącznie w wykopem aby ocieplić piwnicę. Będziemy też ocieplali strych i piwnicę. Balkony również planuję zmienić ale nie teraz bo finansowo nie damy rady. Kamień oczywiście będzie zdjęty. Myślałam o brązach. Ciemniejszy na dole ( tam gdzie teraz kamień) a jaśniejszy na górze. Co do innych rozwiązań to biorę pod uwagę ale dom jest tak nie proporcjonalny że nic nie pasuje. Próbowałam rozrysować z pasami poziomymi, pionowymi, obwódkami okien i nic nie pasuje. Myślę więc żeby zrobić jednolity kolor na górze a najwyżej jakiś kamień elewacyjny wokół drzwi wejściowych i garażowych? Częściowo wycięte drzewa.

IMG_2980.jpg

Kleopatra

Jak chcesz rozwiązać problem elewacji, skoro nie wierzysz w "potencjał estetyczny" swojego domu? Twój dom nie jest nieproporcjonalny, a okazały w sensie bryły. Moim zdaniem jest ładny, szczególnie od strony balkonów (po ich otwarciu). Jeśli możesz, obłóż część górną (np. do linii dolnej krawędzi dachu) deską elewacyjną w pionie (np. drewno pokrywając lazurą w kolorze teak), środek jasny, dół może być w brązach. Nie jest to aż tak kosztowne, jak wydawać by się mogło. Możecie zaoszczędzić, decydując się na oklejenie części fundamentowej okładziną kamienną siłami własnymi. Na forum dostaniecie wsparcie teoretyczne - nie trzeba rusztowań, ani specjalistycznego drogiego sprzętu. Ponadto prace można podzielić na etapy. Np. w pierwszym roku elewacja tylko w kleju. Potem kilkanaście miesięcy oddechu i następnie etap kolejny.

P.S.

Pamiętaj, że odkrywki ścian piwnicy NIE WOLNO wykonać na całej długości ściany. Robi się to odcinkami po ok. 1,5-2m, wykonuje niezbędne czynności, zasypuje i utwardza grunt, i dopiero kolejny odcinek. Odkopanie całości jednorazowo jest kosztowne, bo wymaga wzmocnień i zaplanowanego przez specjalistę działania. Nie pozwól sobie nikomu wmówić, że można inaczej. W twoim przypadku najlepiej do prac ziemnych związanych z termomodernizacją zatrudnić kierownika budowy (prawdziwego, nie takiego do wypełniania kwitów).

Kleopatra

Wszystko zależy od tego, jakiego gatunku użyjesz oraz jak często i czym zabezpieczasz. Dobrze przygotowana i zabezpieczona rodzima sosna będzie ci długo służyć. Ale możesz zastosować świerk skandynawski lub modrzew syberyjski - to jeszcze rozsądne ceny dla przeciętnego Polaka. Popatrz na domki na działkach. Podczas podróży (długich i krótkich) zwróć uwagę na elewacje z elementami drewnianymi. Możesz także ich użytkowników popytać o nie - rzadko kto szczuje psami :no:.

Trzeba pamiętać, że drewno, to materiał naturalny: zmienia barwę, potrafi pęknąć, itp. Na pewno raz na kilka lat trzeba je czymś zakonserwować. Zależnie od zastosowanego środka będzie to od 2 do 5-7 lat. Niektórzy producenci środków podają, że do 10.

dziękuje za poradę. termoizolacja tak. podmurowke planuje niższą. zastanawiam się czy cokolow tarasów nie zrobić w kolorze elewacji zamiast marm. ale obawiam się zaciekow ze będą widoczne bardziej niż na marm.

Sylvik

Zamierzasz wykonać termoizolację, czy tylko odświeżenie elewacji? Twój dom jest klasyczny i można z nim zrobić wszystko. Zależy od funduszy. Podmurówka wysoka, więc będzie miała duże znaczenie. Jeśli tynk mozaikowy (marmolit), to raczej z kruszywa naturalnego - np. Weber. Może pomyśl o ładnej okleinie z kamienia naturalnego (przyzwoity łupek, piaskowiec, itp - 55-85/m2). Okna masz w różnych kolorach, więc np. na wysokości balkonu wykonaj gzyms dookoła budynku, który będzie stanowił odcięcie dla dwóch kolorów lub odcieni. Szczyty (trójkąty) możesz obłożyć drewnem. W zasadzie można zrobić bardzo dużo. Ja ganku nie podkreślałbym mocno, aby nie sprawiał wrażenia "doklejanego".