Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam serdecznie, czy znacie firmę która w trybie pilnym podpowie jak zrobić ostatecznie końcową elewację ?

Idzie już siatka i już czas wiedzieć co się chce :)

Ja poprosiłam panią architekt o projekt elewacji. Właśnie się robią tynki i cieszę się, że mam ten projekt. Dzięki temu wiem dokładnie czego chcę, znam każdy detal i nie zwiedzie mnie wyobraźnia (moja własna lub też wykonawcy) na manowce kiczu ;)

A robiła mi projekt pani znaleziona w internecie, mogę podać namiary na priv.

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

moze.

w teorii do zimy, ale moj znajomy ma np 5 lat juz mineralny nie pomalowany....

a tak btw dzieki uprzejmosci inwestorki z Pyrzyc wrzucilem nowe zdjecia:

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.1070138783015291.1073741846.582692541759920&type=3

oto jedno z nich:

[ATTACH=CONFIG]324954[/ATTACH]

przeglądałem tą realizację jak i inne, mam pytanie odnośnie tych paneli imitujących drewno - jest jakaś możliwość by po pomalowaniu nie świeciły się tak w słońcu ? widziałem te i inne i wszystkie się świecą jak słońce na nie świeci

• 2 weeks później...

Witam serdecznie:)DSC_4321 (1).jpg

Oto moja elewacja- tynk silikonowy Caparol.

Proszę doradźcie mi czy cokół z kamienia w kolorze jasnych obramówek będzie tu pasował? Jaki kolor kostki granitowej ?

Te murki to niewypał:/ miały być donice murowane ale planuje ten najdłuższy murek rozwalić-drugiego też bym się chętnie pozbyła ale M mówi że zostanie mi dziura w elewacji, no chyba że obłożyć kamieniem ?

Co radzicie?

przeglądałem tą realizację jak i inne, mam pytanie odnośnie tych paneli imitujących drewno - jest jakaś możliwość by po pomalowaniu nie świeciły się tak w słońcu ? widziałem te i inne i wszystkie się świecą jak słońce na nie świeci

To co widzisz na tej realizacji to nie panele drewnopodobne tylko płyty HPL.

Panele drewnopodobne maluje się lakierobejcami, efekt końcowy zależy od wybranej bejcy.

Na poniższym zdjęciu jest nasza realizacja, która się "nie błyszczy". Materiał jaki dostarczył nam klient do malowania to lazura marki Bondex.

http://e-fotek.pl/images/55285577381422317331.jpg

• 1 month później...

Witam wszystkich

Czy ktoś robił może elewację Caparol Mocca 16 lub Mocca 18? Nie mogę znaleźć żadnych realizacji z tymi kolorami w necie. Na wzorniku ładnie to wygląda, ale jak jest w rzeczywistości ... :confused: Jeśli nikt nie miał do czynienia z tymi kolorami, to może doradźcie jak Caparol wygląda na żywo w porównaniu z paletą?

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję. Pozdrawiam!

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam.

Śledzę forum od bardzo dawna, jednak dopiero teraz nadszedł czas na jedne z ważniejszych decyzji. Elewacja spędza mi sen z powiek, dlatego też proszę o rady.

Kolor to na pewno coś z ocieni bieli- bardzo jasnej szarości

W projekcie domu istnieją drewniane elementy, więc od początku zakładaliśmy, że w takim stylu wykończymy dom. Oczywiście w grę wchodziły drewnopodobne materiały- najpierw Rodeo, potem akrylowe deseczki Greinplast, a teraz tynki Ceresit. Dodatkowo chcieliśmy aby wnęka koło drzwi wejściowych i cokoły były kamienne- podoba mi się szary łupek. Początkowo chciałam elementy drewnopodobne: pas z przodu domu zawierający okna obok garażu (duże i dwa malutkie) i około metra od bocznych drzwi tarasowych, aż do końca tarasu z tyłu. Potem już tylko drewnopodobne tarasy plus cały czas kamienne elementy.

Dużo czytałam o systemach drewnopodobnych i teraz już nie wiem nic. Czy bawić się w to i czekać do ostatniej chwili, czy się uda i będziemy zadowoleni, czy efekt będzie marny- dodam, że nie ma sprawdzonej ekipy, która potrafi tego typu rzeczy, ani z bliska nie widziałam wszystkich tych systemów na elewacji.

Po drugie- dom parterowy, dość niski, będziemy podwyższać cokół, więc ściany jako takiej jeszcze o 15cm mniej.

Po trzecie- koło tarasów przydałoby się coś ciemniejszego albo ogólnie innego, byłoby fajnie....

Po czwarte- nie wiem nic.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki....

:confused:IMG_3970.jpg

IMG_3984.jpg

IMG_3972.jpg

A czy pierwsze - nad kolorami - wyglądem..

nie lepiej zastanowić się nad parametrami cieplnymi ?

z wyglądu zysków nie będzie.

jeśli to do mnie to akurat jeśli chodzi o tynk ceresit czy deseczki akrylowe greinplast- nie mają wpływu na ocieplenie.

Ocieplamy styropianem 15 cm tak czy siak, a reszta ma wpływ na walory estetyczne.

Edytowane przez fkfk1

ładny domek :) co to za projekt?

dziękuję. projekt neo strada gl 953 a

Od zawsze marzyłam o innym- dużym domie piętrowym i widzę, że większość tutaj takich. Tymczasem wyszło tak, że mamy 130m2 kurniczek i zakochałam się w nim :) Dziś myłam okna i zauważyłam wielki plus- ledwo żyję, a co, gdybym miała jeszcze drugie tyle okien do umycia :p ?

BTW- myliśmy okna ponieważ na środkowej szybie w jednym oknie (okna trzyszybowe) zauważyliśmy rysę, złożyliśmy reklamację (firma Polaris). Co się okazało- aż 4 okna mają skazy właśnie na tej środkowej szybie. Jakaś MASAKRA! Jedno okno wyglądało jakby po prostu umazane farbą, a to jakieś plamy w środku. Co oni ludziom wciskają. Czy tego nikt nie kontroluje? Myślicie, że uwzględnią bez problemu reklamację?

• 3 weeks później...
"Nie da się jednoznacznie stwierdzić które. U nas sprzedają się głównie 3cm, chociaż pewnie w innym regionie mogą przeważać 2,5cm bądź 2cm. Wszystko zależy od tego jak bardzo mają być wyeksponowane, jak dużo ich będzie oraz co się komu podoba. Co do kolorów z poprzedniego posta to może warto rozważyć złamaną biel i bonie zrobić o 2-3 tony ciemniejsze? W kwestiach kolorystycznych zawsze jest ciężko coś doradzić. Ewentualnie można wpaść do nas zobaczyć kolory "na żywo".

Witam.

Jako że gosciu ktory miał u mnie juz w sierpniu(co twlefon mówił ze przesunely sie mu terminy i w pazdzierniku napewno przyjdzie) ocieplac dom do dzis sie nie zjawił zaczalem szukać innej ekipy. Bylo juz kilku i kazdy co innego mówił:

1. Pierwszy powiedział ze przy tak grubych ścianach i cofnietych oknach proponował 5cm lub 8cm styropianu grafitowego oraz system (podobno z tych lepszych) ceny za 1m2 z materialem nie pamiętam i do tego dopiero na wiosne mógłby przyjść..

2.Drugi proponował 10 biały ale nie wiem jaki system proponował gdyż pracuje od rana do poxnego wieczora. Przez co rozmawiał z mamą.

3.trzeci był wczoraj i proponuje styropian 10cm (termoorogenika 0.04?) i kleje/system Kosbud za 60zl m2 sciany i 30zł m2 okna i do tego struktura 25-30zl .

4. Czwarty ma dziś przyjechać i wycenic co i jak napewno za 1m2 robocizny chce 50zł (wydajw mi sie sporo słyszałem ze biora zazwyczaj 35-40zl.)

Tych 4 do tej pory zapamietalem szkoda tylko ze z zadnym nie mialem okazji porozmawiać.

I teraz sie zastanawiam ktorego wybrać i czy robic teraz czy na wiosnę (jak teraz to kolor napewno na wiosne)

Jakie sa stawki za 1m2 robocizny w okolicach Warszawy ?

Nie powiem chcialbym ocieplić dom styropianem 8cm grafitowym i systemem caparol. ( ile tak szacunkowo od minimalnej do max. Kwoty za 1m2 by wyszło?

Z gory przepraszam za bledy itp. Pisze na telefonie tego posta.

Mam pytanie odnośnie boni:jaką szeroką listwę najczęściej stosuje się na bonie (2.5 cm, 3 cm)?

Ale chodzi Ci o szerokość czy głębokość boni? Moje mają 3 cm głębokości i 25 cm szerokości (pasowało do podziału na bramie garażowej). Opaska nad boniami 4 cm głębokości i 15 cm szerokości. Wygląda to tak:

20150816119.jpg IMAG0002_COVER.jpg 20150716084.jpg 20150718094.jpg

Przy okazji - jest to rodzimej produkcji tynk Northpol akrylowo silikonowy najjaśniejszy z palety t-01, ziarnistość 1,5.

Edytowane przez Kejt_R
dodanie

Gość grend
Ale chodzi Ci o szerokość czy głębokość boni? Moje mają 3 cm głębokości i 25 cm szerokości (pasowało do podziału na bramie garażowej). Opaska nad boniami 4 cm głębokości i 15 cm szerokości. Wygląda to tak:

[ATTACH=CONFIG]334778[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]334780[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]334782[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]334784[/ATTACH]

Przy okazji - jest to rodzimej produkcji tynk Northpol akrylowo silikonowy najjaśniejszy z palety t-01, ziarnistość 1,5.

.. trochę inny temat. Na czym postawione sa krokwie od daszku nad wejsciem