marnon 29.10.2015 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2015 czy kamień elewacyjny stegu jest ciężki ? pytanie czy wymaga mocniejszego kołkowania styropianu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 31.10.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Fachmany od docieplenia od wtorku zaczęły klejenie styropianu, zrobiłem sobie min. 48godz. temu test kleju - na elewacji będę miał styropian grafit i biały, w grafitowy wcierają klej zamiast szlifowania (podobnie jak pracują na wełnie mineralnej) - test po ok 48 godz. - oderwana część powierzchni styropianu pozostała na murze, na nienaruszonej części powierzchni styro pozostał ślad kleju więc raczej ok. Jednak test na białym styropianie klejonym standardowo, bez wcierania lub szlifowania wypadł już kiepsko - odpadł od kleju bez śladu "kulek" na kleju pozostałym na murze i niemal bez śladu kleju na styropianie. Styropian biały wydaje się znacznie bardziej zwarty i mocny, jest dobrej klasy. Czy taka sytuacja jest dopuszczalna bo raczej producenci systemów dociepleń sugerują, że rozerwaniu powinien ulegnąć styropian - czy zawsze, czy może w przypadku porządnych białych styropianów nie jest to jednak regułą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 31.10.2015 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Zacznijmy od tego jaki to był klej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 31.10.2015 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Klej do styropianu caparol, styropian knauftherm 038 i 032. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 31.10.2015 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 caparol jest z górnej półki ale tylko w określonych temperaturach. Jeżeli będziesz kołkował to w czym problem ??? Możesz to nawet robic klejem za 12 pln. Co to znaczy wcierać klej w styro - znowu jakaś filozofia robola ? ...żeby lepiej trzymało to styro szlifujesz i nie robisz to tarką tylko najlepiej piła aby całe kulki wypadały z powierzchni.Dodatkowo na ranty płyty dajesz PUR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 31.10.2015 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Klej do styropianu caparol, styropian knauftherm 038 i 032. Klej do styropianu Caparola. Owszem są chyba 3 jeśli dobrze pamiętam. może chociaż nazwa albo kolor worka? Robiłem wiele testów i nigdy styropian nie odszedł gładko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 31.10.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 (edytowane) Grend Wcieranie zamiast szlifowania - dokładnie tak samo jak powinno się podchodzić do klejenia wełny mineralnej i to się akurat nawet sprawdza, w przypadku grafitu, w przypadku białego nie wiem, zobaczę w poniedziałek. Temp ok, nocą ok 5st, dzień ok 10-15 więc tu warunki doskonałe, klej wiąże bardzo dobrze, od ściany po 2 dniach ciężko odkuć ale do styro to to średnio przyczepne. Co do kołkowania - teraz to już muszę a nie tylko mogę, linie styku płyt są piankowane wszystkie, czy szczelina jest czy niema, oczywiście nie na pełną głębokość bo takiej możliwości nie ma. Kołki będą z metalowym trzpieniem, powiadasz Grend, że to wystarczy i nie przejmować się próbą na odrywanie ? KolorStudio, klej właśnie ten trzeci . Edytowane 31 Października 2015 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 31.10.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 PUR nie robisz miedzy płytami tylko na krawędzi płyty do ściany - http://forum.muratordom.pl/showthread.php?229386-dom-jak-jak-długo-za-ile-jakie-błędy/page10 zrób sobie na szybko test i zobacz jak trzyma. Ja mam w ten sposób i bez kołków Ja robiłem test porównawczy od 20-35 stopni. Nie wiem jak działa w dół Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 31.10.2015 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Styropian to nie wełna. Styropian dociskasz do scianyw ten sposób uzyskujesz to magiczne wcieranie - .. i nie ma różnicy czy wcierasz czy nie bo to bez różnicy. Szlifujesz to wtedy jest roznica. Dla mnie to filozofia robola - przy szlifowaniu musi robić kolejna pracę a przy tym "wcieraniu" to nie musi... PS zakładam że klej nie jest nakładany na płytę aby tylko dotykał ściany ale tak ze trzeba dociskać płytę i ma taką konsystencję jak zakłada producent bo tutaj tez jest filozofia robola - byle było łatwiej.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 31.10.2015 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Klej do styropianu Caparola. Owszem są chyba 3 jeśli dobrze pamiętam. może chociaż nazwa albo kolor worka? Robiłem wiele testów i nigdy styropian nie odszedł gładko... a mi tak i to 2 razy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 31.10.2015 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Klej pur... ale ja kleję na klej mineralny - obwodowo + punktowo a nie pur, inna technologia a dwóch naraz to raczej stosować nie będę. Zwłaszcza, że ściana z ceramiki na zaprawe cementową nigdy perfekcyjnie płaska i prosta nie jest.Sprawdzę tą filozofię robola w poniedziałek gdy zerwę próbę białego z wtartym klejem, teoretycznie grafit powinien gorszą mieć przyczepność a ma lepszą po wtarciu. A co do filozofii - to racja, nie inaczej niż po to by sobie robotę ułatwić, ale efekt końcowy się liczy, choć w moim odczuciu przejechanie brzegu płyty tarką zajmuje tyle samo czasu co wcieranie pacą kleju w styro by potem go dopiero nakładać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość grend 31.10.2015 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 (edytowane) tarką nic nie daje ..... PUR trzyma o wiele lepiej niż klej z wora wiec warto to zrobić... Ja robiłem mix PUR+ klej z wora i żyję....Nie masz pewności robisz kołki i tyle PS jakiego brzegu płyty ??? O czym ty piszesz ? Edytowane 31 Października 2015 przez grend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 31.10.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2015 Brzegu w sensie obwodu po powierzchni klejenia, przecież to oczywiste. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KolorowySłoń 01.11.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 Grend KolorStudio, klej właśnie ten trzeci . No właśnie tak coś podejrzewałem że to ten klej, jeśli oczywiście dobrze rozumiem że to ten "klej do styropianu" . W przypadku 190S i 190 zgodnie z systemem nie trzeba kołkować do bodajże 8 metrów Mimo wszystko większość i tak kołkuje "dla spokoju". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 01.11.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2015 No właśnie tak coś podejrzewałem że to ten klej, jeśli oczywiście dobrze rozumiem że to ten "klej do styropianu" . W przypadku 190S i 190 zgodnie z systemem nie trzeba kołkować do bodajże 8 metrów Mimo wszystko większość i tak kołkuje "dla spokoju". Bym wiedział, że on taki to bym w markecie kupił za 11pln. 190 nie omieszkam przetestować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marcin34_Śl 02.11.2015 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2015 Witam, czy ma ktoś z Was wykończenie z płyt z piaskowca? Jak się to sprawdza, jakieś problemy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 06.11.2015 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 No właśnie tak coś podejrzewałem że to ten klej, jeśli oczywiście dobrze rozumiem że to ten "klej do styropianu" . W przypadku 190S i 190 zgodnie z systemem nie trzeba kołkować do bodajże 8 metrów Mimo wszystko większość i tak kołkuje "dla spokoju". LOL pokaz mi to gdzie to widzisz? Gdzie Caparol to pisze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia 1719513981 06.11.2015 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 Witam, potrzebna pomoc... mam oto taki domek: dach zielony gont, okna ciemne jak diabli - dąb bagienny no i co dalej....? Chciałabym go pomalować albo w tonacji "złamanej bieli" albo delikatny kremowy. We wnęce przy drzwiach i na wykuszu marzy mi się kamień elewacyjny. Tylko teraz pytanie czy lepiej będzie w bardzo ciemnym odcieniu czy wręcz przeciwnie coś jasnego? No i jaki kolor na fundament rzucić na taras i schody? Jakieś pomysły? błagam o pomoc. Mąż się uparł na zielony dach i teraz mamy tylko problem bo według mnie nic do tego nie pasuje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
interona 06.11.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2015 (edytowane) Sylwia, dach na zdjęciu wygląda na antracyt ja bym już nie dawała żadnych ciemnych wstawek, ciemna stolarka okienna i ciemny dach to wystarczająco mocne akcenty, dlatego kolor elewacji koniecznie "lekki", delikatny, mi np. pasuje słomkowy źółty, rozjaśniony ew. wstawkami z bieli, np. tu: http://www.laumans.de/fileadmin/laumans.de/redakteure/Referenzen/XL/TXL_Nr20_Laumans.jpg albo jasny budyń waniliowy, w połączeniu z piaskowym kamieniem elewacyjnym, także zdjęcie dla inspiracji. http://www.laumans.de/fileadmin/laumans.de/redakteure/Referenzen/RV/RV_Nr30-02.jpg Nie martw się, na pewno da się*z tym dachem coś fajnego zrobić, w połączeniu z ogrodową zielenią będzie cudnie. Jeśli jesteście bardzo odważni, to pasowałby też*ciemny szary kolor elewacji, wtedy awangarda, ale to nie jest praktyczne rozwiązanie (nagrzewanie fasady...) i też kosztuje (ciemne tynki = droższe tynki). Powodzenia! Edytowane 6 Listopada 2015 przez interona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sylwia 1719513981 07.11.2015 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2015 Dzięki za odpowiedź. Myślę, że kierunek delikatnego śmietankowego budyniu - jednak nie żółtego (że tak to określę) będzie słuszny a w połączeniu z kamieniem w zbliżonej tonacji z tej samej palety ciepłych barw pozwoli na dodanie lekkości mojej JEŻYNIE. Myślę jednak, że jedynie fundament zostanie załatwiony jakąś ciemną mozajką (podbitka pod dachem to ciemny brąz tylko zdjęcie trochę nieaktualne) a schody i taras jasne - coś w barwach kamienia. Oj sama nie wiem co z tego będzie. Jeżeli Ktoś ma jeszcze jakieś pomysły, inspiracje lub rady to bardzo chętnie wysłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts