Mohag 16.08.2006 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2006 Pisząc o "koszmarkach" budowanych na "Wzgórzu Parkowym" zaznaczyłam, jak bardzo nie pasują do tamtejszego krajobrazu z zespołem pałacowym i parkiem I tak i nie Osiedle oddalone jest od tego zespolu parkowego i moze sie okazac ze idac przez to w miare nowoczesne osiedle, przechodzac przez park napotkamy sie na taka perelke jak dworek ktory wyloni sie jak z bajki... tak jako kontrast do prostego i nowoczesnego. Jeszcze nie wiemy jak to bedzie na zywo wygladac i jakie zamierzenie mial architekt. Dwie ulice dalej odemnie, stoja kolo siebie dwa domy... piekne domy, piekne w swojej formie i piekne w swojej odmiennosci. Jeden jest utrzymany w klimacie francuskiej Villi, ogrodzenie z kamienia, drugi wrecz przeciwnie, jest prosty z jednospadowym dachem, metalem i drewnem. I pomimo ze sa tak rozne, wygladaja razem fantastycznie, wlasnie ta roznica wygladow az zapiera dech.... Moim zdaniem jest obojetne czy dom jest dwu, cztero czy w ogole nie spadowy... dom jest ladny jak pasuje do otoczenia, pasuje do dzialki itp I nawet jesli jest udziwniony bo ktos tak lubi a otoczenie tz zagospodarowanie dzialki jest harmonijne czyli nie razi, jest jak dla mnie jak najbardziej okejos. A chociaz jest troche urozmaicenia, bo nie oszukujmy sie nasze obecne "wiejskie osiedla" wygladaja identycznie jak te holonderskie... wszystkie domy prawie takie same hihi tylko u nich sa proste i oni zostawiaja ta prostote w detalach, a u nas z dwu-spadowymi dachami, ktore sa tylko w detalach zmienione zeby chociaz troche bylo inaczej niz inny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 17.08.2006 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2006 To sa te dwa domki o ktorych mowilam wyzej... http://img501.imageshack.us/img501/5403/img33291gj4.jpg http://img108.imageshack.us/img108/9190/img33321dd3.jpg A tu sliczna ciekawostka jak mozna sie wkomponowac w otoczenie... Stary dom: http://img206.imageshack.us/img206/1937/img33421vh3.jpg Nowy dom: http://img206.imageshack.us/img206/2361/img33411hb1.jpg I razem: http://img206.imageshack.us/img206/8629/img33401ho6.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sloneczny_slonecznik 18.08.2006 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 a może macie domy z zielonymi dachami ? inetersuje mnie szczególnie kolor (ciemnozielony, zgniła zieleń)zastanawiam się jakie okna i elewacja będš grały z takim dachem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sloneczko 18.08.2006 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2006 Tutaj masz kolornik: http://www.lipinscy.pl/color_change.xml?&page=1&id=55248 Domek wybrałam przypadkowo, bo akurat do tego kolornik jest dodany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 19.08.2006 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Moi drodzy elewacje jakie przedstawiliście na tym forum sa super . Myslałem nad tym problemem aż mało mi się ,,procesor" nie przegrzał . Tak się zapętliłem , że zrozumiałem - musi się za to wziąść fachowiec . Zleciłem projekt elewacji dla plastyka - architekta . Po obejżeniu budynku i rozmowie staneło na 1000 zl za projekt . Napiszcie co o tym myślicie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kuna 19.08.2006 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2006 Moi drodzy elewacje jakie przedstawiliście na tym forum sa super . Myslałem nad tym problemem aż mało mi się ,,procesor" nie przegrzał . Tak się zapętliłem , że zrozumiałem - musi się za to wziąść fachowiec . Zleciłem projekt elewacji dla plastyka - architekta . Po obejżeniu budynku i rozmowie staneło na 1000 zl za projekt . Napiszcie co o tym myślicie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delor 20.08.2006 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 czyżby liczba odpowiedzi -666 - spowodowała diabelskie zniknięcie tego wątku?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jea 20.08.2006 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Witam wszystkich stałych bywalców jestem nowy i proponowałbym przedstawianie również fotek ogrodzeń frontowach. Interesują mnie zwłaszcza konstrukcje drewniane w połączeniu z słupkami klinkierowymi. Uważam, że bardzo ważne jest właściwe połączenie ogrodzenia i elewacji. Może pani Zuzza miałaby coś w swojej kolekcji? Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiula7771 20.08.2006 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 najgorsza jest dysharmonia Otóż to Pisząc o "koszmarkach" budowanych na "Wzgórzu Parkowym" zaznaczyłam, jak bardzo nie pasują do tamtejszego krajobrazu z zespołem pałacowym i parkiem. Tak, czy nie? Zgadzam się z przedmówcami, że napuszony i wypasiony pseudo dwór pasuje jak pięść do nosa, do sąsiedztwa betonowych bloków. I powiem więcej: jest koszmarny jeszcze bardziej Słoneczko zgadzam się z Toba w 100 %, że na takich holenderskich osiedlach można by sie udusić. Oczywiście czy zamknięte,nowoczesne bryły czy dworki ziemiańskie wśród drzew - to kwestia gustu ale chyba wszyscy zapomnieli skąd się wziął ten polski gust. Otóż przede wszystkim z faktu, ze Polaków nie ma na szczęście tak wielu jak Holendrów. Polska jest krajem większym od Holandii a ludzi tu 5 razy mniej. Nie dziwota więc, że oni tak się zabudowują bo inaczej by się nie pomieścili. Staram się być tolerancyjna i generalnie nowoczesne szklane domy mi nie przeszkadzają, mierzi mnie jednak całkowity brak poczucia estetyki u ludzi, którzy budują takie osiedla własnie w poblizu pałacy czy dworów albo w sąsiedztwie domów o tradycyjnej architekturze z wielospadowymi, pokrytymi dachówką dachami. Tak samo paskudnie wygląda taki domek przy osiedlu blokowisk. Domy powinny być róznorodne ale nie mogą nawzajem się oszpecać! Generalnie w miastach jest duzo nowoczesnej architektury (poza starówkami) i niech sobie tam te nowoczesne osiedla powstaja. Jednak do gór, lasów i jeior pasuje tradycyjny domek - taka mamy kulturę taką mamu tradycję i to nie powinno się zmieniać. A co do rzekomych "polskich guści" szlag mnie trafia jak widze takie antypolskie wypowiedzi - niejeden Holender czy tym bardziej Amerykanin chciałby mieć taką tradycję i kulturę jak Polska - to co u nas zdecydowanie szwankuje to nie architektura a duma narodowa własnie. Na pocieszenie powiem, że choć nie jestem zwolenniczką napuszonych rezydencji - widziałam całą Skandynawię -i te ich nawet najbogatsze domy nawet koło polskich nie leżały - bo po prostu brak im pomysłowości i poczucia estetyki, która my na szczescie mamy - i wyrażam tu zdanie Szwedów i Norwegów a nie swoje bo zaraz bedzie, że znów kogoś obrażam bo najlepiej jest jak sami siebie obrażamy. pozdrawiam asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 20.08.2006 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 mam całkowicie odmienne zdanie co do Skandynawii co do pomysłowości to czy miałaś na mysli ilość balkoników, lukarn i trelek? tego faktycznie u nich brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiula7771 20.08.2006 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2006 Miałam na myśli brązowo biale domy - wszystkie takie same lub bardzo podobne.Ilośc ozdobników nie musi świadczyć o pomysłowości - raczej o złym guście.To co widziałam np w Szwecji interesującego najczęsciej pochodziło z Polski np piękne obrusy łowickie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sloneczny_slonecznik 21.08.2006 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 http://szkielet.pl/img/etapy/etapy14.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 21.08.2006 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 a gdzie są obrusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 21.08.2006 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 a może macie domy z zielonymi dachami ? inetersuje mnie szczególnie kolor (ciemnozielony, zgniła zieleń) zastanawiam się jakie okna i elewacja będš grały z takim dachem do takiego dachu będą cudnie wyglądały drewniane okna w złocistym (jasnym) kolorze, elewacja z ciemnobrązowej cegły klienkierowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 21.08.2006 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Co do dyskusji o stylach - najbardziej popularne w naszym kraju domki o krzykliwych kolorach elewacji, z obrzydliwymi dachami z lukarnami i wieżyczkami, kolumnami, okropnymi kutymi ogrodzeniami z różyczkami czy w motylki są na pewno dużo straszniejsze niż "koszmarki". Koszmarki tutaj pokazywane są proste i piękne. Można tak zaprojektować dom, żeby pasował do każdego otoczenia i jednocześnie był prosty i elegancki.Bardzo chciałam mieć dom z płaskim dachem i betonowo drewnianą elewacją ale niestety nie mam warunków zabudowy które mi na to pozwalają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 21.08.2006 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 A co do rzekomych "polskich guści" szlag mnie trafia jak widze takie antypolskie wypowiedzi - niejeden Holender czy tym bardziej Amerykanin chciałby mieć taką tradycję i kulturę jak Polska - to co u nas zdecydowanie szwankuje to nie architektura a duma narodowa własnie. a mnie trafia co pisalam juz wyzej, jak do wszystkiego dorabia sie "ideologie" nie jestem tradycjonalista, nie lubie luzyckich obrusow i goralskiej muzyki wolno mi tak samo jak wisi mi jak kilo kitu na agrawce co Holender czy Amerykanin powie o moim guscie.... bo w tym topiku nie chodzi o Lazienki, Wawel, tylko o domki ... zwykle domki, bez wielkiego wzlotu patryjotycznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xena z Xsary 21.08.2006 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 problem polega na tym, że chyba każdy słyszy te opinie, które chce usłyszeć... bo ja od Skandynawów nigdy nie usłyszałam , iż ich architektura jest beznadziejna i nudna, za to jeżdząc z nimi po Polsce usłyszałam bardzo zrównoważone " no taaaaak, da się zauważyc dużo różnych domów, to prawda........" i niestety podzielam opinię, że "różnorodne" w wydaniu polskim nie oznacza piękne.Gdybym miała pokazać w Polsce miejsce ktore mi sie podoba pod względem urbanistycznym to chyba by to była piękna i czysta wieś opolska......jest ona jednak bardzo harmonijna własnie przez to, że jest prosta, w jednym stylu, czysta i zadbana..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 21.08.2006 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2006 Xena bo tu wlasciwie nie chodzi o plaskie, skosne itp tylko wlasnie o ta harmonie, umiar i to co sie znajduje ogolnie w okolo domu. Ale nie musi byc to identyczne jak na calej ulicy, moze byc calkiem inne. I uwazam ze pieknie zrobiony domek z dwospadowym dachem z peralgoniami w oknach i malwami przed domem moze bardzo ladnie komponowac sie ze stojacym obok prostym domem z jednospadowym dachem.... tylko kazdy z osobna musi miec rece i nogi Bo uwazam ze ludzie powinni miec prawo wyboru swoich marzen, wyobrazen itp Na jednej ulicy stoi pare domow... http://img246.imageshack.us/img246/5844/img33471zq3.jpg nastepny jest taki http://img425.imageshack.us/img425/5240/img33571wo7.jpg nastepny narozny konczy uliczke stoi w poprzek, nastepny jest identyczny... oba sa polaczone dobudowka w calkiem nowoczesnym stylu http://img175.imageshack.us/img175/7210/img33601wv5.jpg tak wyglada to z przodu, jeden jest juz wyremontowany http://img53.imageshack.us/img53/8065/img33641di3.jpg drugi sie dopiero robi http://img180.imageshack.us/img180/4935/img33631xq1.jpg po przeciwnej stronie stoi dom wielorodzinny http://img414.imageshack.us/img414/3471/img33621cl4.jpg a przy koncu calkiem cos innego.. http://img180.imageshack.us/img180/793/img33671bk3.jpg I chociaz kazdy dom jest inny i utrzymany w swoim stylu, to nic tu nie przeszkadza, nic nie zakloca harmoni.... poprostu czlowiek idzie i przechodzi z jednego ladnego do drugiego, obojetnie w jakim stylu mieszkajacy sobie go wymyslil i obojetnie jaki jemu sie marzyl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiula7771 22.08.2006 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 A co do rzekomych "polskich guści" szlag mnie trafia jak widze takie antypolskie wypowiedzi - niejeden Holender czy tym bardziej Amerykanin chciałby mieć taką tradycję i kulturę jak Polska - to co u nas zdecydowanie szwankuje to nie architektura a duma narodowa własnie. a mnie trafia co pisalam juz wyzej, jak do wszystkiego dorabia sie "ideologie" nie jestem tradycjonalista, nie lubie luzyckich obrusow i goralskiej muzyki wolno mi tak samo jak wisi mi jak kilo kitu na agrawce co Holender czy Amerykanin powie o moim guscie.... bo w tym topiku nie chodzi o Lazienki, Wawel, tylko o domki ... zwykle domki, bez wielkiego wzlotu patryjotycznego. Nie dorabiam ideologi tylko wyrażam opinię w sprawie w której mam inna i tez trochę widziałam. Na tym forum najważniejsze sa domy i tak jak mówiłam nie to ładne co ładne tylko co się komu podoba a najważniejsze jest umiejętne połączenie stylu domu z otoczeniem i nie potrzeba do tego żadnych wzlotów patriotycznych ale bez takich "wzlotów" po co się w Polsce budować jak można np w Niemczech... Nie rozumiem wogóle takiego podejścia - jeżdziłam wiele razy za granicę i w każdej chwili mogłabym tam zamieszkać ale jestem Polką i nie mam powodu się tego wstydzić a jak ktoś ma z tym problem - granice od wielu lat otwarte.... pozdrawiam asia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mohag 22.08.2006 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2006 Asiula sorry ale jakiego podejscia nie rozumiesz ? ze bedac Polakiem i mieszkajac w Polsce mozna nie lubiec luzyckich obrusow ? i Twoim zdaniem z tego powodu trzeba sie wyprowadzic np na Toskane bo tamte serwetki bardziej mi odpowiadaja (to byly taka przenosnia apropo domow) ? Nie przesadzajmy, kultura dopiero wteczas jest w stanie sie rozwijac jak jest naplyw innego, nowego, swierzego. I pielegnujac nasza tradycje mozna przyjmowac to nowe, ale nic sie nie bedzie ruszac do przodu i rozwijac jak bedziemy przyjmowac nasze jako jedyne dobre, sluszne, piekne... obojetnie jakie ono jest, tylko z zalozenia ze jest nasze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts