Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Basiaw, naprawdę fajne te Twoje parapety. Też marzył mi się klinkier, ale nieszkliwiony, czerwony, żeby pasował do dachu. Niestety szara rzeczywistość (=ograniczenia finansowe + rady, że nie nadają się na mur 2-warstwowy) zrobiły swoje i mamy aluminiowe :cry:

.

Dzięki:-)

My zdecydowaliśmy się na taki kolor patrząc bardziej na kolor rynien i planowanego cokołu. Dachówka ma inny kolor, ale też ceramiczna, więc w sumie razem to jakoś gra - tak mi się wydaje:-)

Jeszcze tyle do zrobienia, ale przeprowadzka coraz bliżej:-)

pozdrawiam

Basia

A jam mam pytanko do osob, ktore zrobily juz elewacje-kiedy powinno sie ja wykonac?Ja w tym roku (kwiecien-maj) postawilam dom, w lipcu zrobilam tynki gipsowe, a teraz nie wiem kiedy robic elewacje czy jeszcze w tym roku czy juz na wiosne, aby dom sobie przez zime pooddychal??Dodam ze dom jest z betonu komorkowego. Prosze pomozcie bo jedni mowia, ze w zyciu w tym roku, bo bedzie zbyt uszczelniony a drudzy mowia tylko w tym roku, bo sa tynki wykonane i BK ma to do siebie, ze nie lubi byc bez tzw bialej kolderki(styropian).Co robic !!!!Prosze o pomoc!!!!

Ewelina

Ewcik ,jak masz czas, kasę i moce przerobowe to rób chocby tylko przyklej styro lub wełnę, połóż siatkę i zagruntuj gruntem i tak zostaw przez zimę; w miedzy czasie tez wykonaj odprowadzenie deszczówki aby fundament nie podmakał przez ściakająca wode z rynien- znowy kopanie wokól domu- ohyda.Doprowadź do domu wszystkie meia na 100%- tez kopanie wokól. Odpadnie ci kopara na wiosnę. zrobisz teraz to do póxnej jesieni bedzie wszystko suchawe a do wiosna ruszysz z innymi robotami.

kirkris

Dzieki. Obejżałam wszystkie zdjęcia Twojego domu.

Wydaje się ze ten ciemny brąż pasuje i nie powoduje że dom wydaje się ciężki.

Ja mam również dach ciemno brązowy i planuję jasno beżową elewację, zastanawiałam się co na cokół.

Powiedz mi proszę jaka masz podbitkę do tego ciemnego dachu i okien?

( ze zdjęć wynika że chyba też jakś ciemno brązowa)

Ewcik ,jak masz czas, kasę i moce przerobowe to rób chocby tylko przyklej styro lub wełnę, połóż siatkę i zagruntuj gruntem i tak zostaw przez zimę; w miedzy czasie tez wykonaj odprowadzenie deszczówki aby fundament nie podmakał przez ściakająca wode z rynien- znowy kopanie wokól domu- ohyda.Doprowadź do domu wszystkie meia na 100%- tez kopanie wokól. Odpadnie ci kopara na wiosnę. zrobisz teraz to do póxnej jesieni bedzie wszystko suchawe a do wiosna ruszysz z innymi robotami.

Dzieki serdeczne.Zdecydowalismy ze robimy ta elewacje w tym roku i ciagniemy na maxa ile sie da do zimy. Mam nadzieje ze plytki w lazience mi nie poodpadaja hehhee

pozdrawiam,

Ewelina

ewcik

Myślę, że z tymi płykami to tak źle nie będzie. Ciągnijcie na maxa.

Przyszykuj się tylko na to ze ten pierwszy sezon grzewczy będzie bardziej kosztowny, bo trzeba dużo grzać i dużo wietrzyć ( żeby pozbyć się wilgoci), dogrzewaj dużo kominkiem aby zaoszczędzić na podstawowym ogrzewaniu.

Znam kilka osób, które też zbudowały dom w jeden sezon budowlany i zamieszkały w nim.

Zresztą też miałam takie plany, ale niestety nie wyszło przez nieuczciwą firmę budowlaną. :evil:

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich tu obecnych :)

Jak widac jestem tu po raz pierwszy bo dopiero zaczynam :lol: ... w zwiazku z czym mam pewne pytanko do Was jako tych obeznanych w temacie :) moze pytanko az nadto szerokie ale poprostu szukam wszelkich mozliwych pomyslow (a juz rarytasem bylyby zdjecia wszelkie):

elewacja na 100% (no dobra na 1000% :p ) to BIAŁY KLINKIER na "calości"

reszta kolorystyki, ze tak powiem stoi otworem poki co-bo dopiero decyzje przed nami...domek ponad 200m/2 z uzytkowym poddaszem, niepodpiwniczony...

baaardzo wstepna koncepcja to ciemna dachowka, okna drewniane napewno tez cos ciemniejszego i ciemna fuga do tego klinkieru (czarna) ale to tylko takie zalozenie. Jestem otwarta na wszelkie sugestie i pomysly, a najbardziej oczywiscie zalezy mi na fotkach-jakichkolwiek (moja wyobraznia budowlana pozostawia wiele do zyczenia :roll: ) z gorry dziekuje za pomoc...

Hej

Cały wątek przebrnąłem ... :roll:

Szukam dla grafitowego dachu cegły klinkierowej szarej, lub jasno-grafitowej. W stylu Potsdam CRH Klinkier, lub jaśniejszej - podobnej ... ?

Macie jakies takie zdjęcia, lub może u siebie :p

Z góry wielkie dzięki.

pozdrawiam, majki