Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to dobra cena

Recommended Posts

Hej,

mieszkam w pobliżu Markowicz i Harasiuk. Większość budujących w moim regionie buduje z MAX'a - nikt nie narzeka. Moim zdaniem obie firmy mają jedne z najniższych cen w całym kraju jęśli chodzi o porównywalne pustaki ceramiczne. W Markowiczach była ostatnio promocja po 1,45 zł (klasa 10) z dowozem. Ja na jesieni kupiłem MAX'a w Harasiukach jeszcze taniej (ze względu na znajomego związanego z Harasiukami). Jeśli trzeba moge spytać w jakiej cenie jest teraz MAX.

Pozdrawiam

Ja już sam nie wiem co z tym MAX-em z Leiera, jedni piszą że jest do bani bo się sypie inni że jest do zaakceptowania. :evil:

Po rozmowie z szefem firmy, która wiosną wchodzi na budowę aby zająć się murami, dowiedziałem się że MAX Leiera jest OK. i często z niego robi i nie narzeka a w dodatku jego cena jest przystępna.

Jeżeli ktoś z was ma kontakty na hurtownie z leierem w rejonu śląska bardzo proszę o namiar

Problem z Leierem jest taki, iż w bardzo wielu pustakach, na środkowych ściankach są często małe pęknięcia (skutek chyba wypalania). Nie jest tego dużo, ale są. Te pęknięcia nie są w poprzek, więc nie osłabiają wytrzymałości pustaka na ściskanie, tylko wzdłuż.

I nie ma co przesadzać, że się w rękach rozsypują, bo to bzdury. Są one tak samo wytrzymałe, jak każde inne. Problem jest tylko jeden - kłopot przy cięciu murarskim - czyli jak murarz obija boki młotkiem i próbuje uciąć, to się czasem zdarza, że pęknie nie w tym miejscu co trzeba. To tyle, natomiast jest on tak samo wytrzymały na ściskanie jak każdy inny MAX.

Mówiąc o cenie za dany wyrób zawsze należy uwzględnić to gdzie mieszkamy.

Jeżeli cegielnia z której chcemy kupić daną cegłę jest daleko to zawsze będą dochodziły koszty transaportu (a paliwo jest drogie) i ostatecznie nie dostaniemy dobrej ceny.

Ja kupowałam pustaki w styczniu: rozważałam - Kozłowice, Markowicze i inne. Ale cen w Wawie na te pustaki nie dostanie się dobrych.

Ostatecznie kupiłam wienerberger

MAX - 1,75 zł brutto

U220 - 1,65 zł brutto

Transport w cenie.

I uważam, że to dobra cena.

Poza tym jeżeli gdzieś kupicie o 10 gr drożej to prawdopodobnie za całość zapłacicie raptem kilkaset złotych drożej (w skali całej budowy to nic).

Poza tym myślę, że dyskusje nad tym ktory pustak jest twardszy od ktorego nie maja sensu. Który dzwoni a który nie. Przecież jeść ich nie będziecie i również nie będziecie na nich grać.

Każdy pustak musi spełniać określone normy co oznacza, że dom będzie stał.

Jedyne co można brać pod ocenę to dokładność wymiarowa.

Bo oczywiście jak są krzywe to murarze będą nam przeklinać.