Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie parapety zewnętrzne?

Recommended Posts

Witam Forumowiczów,

Jakie parapety zewnętrzne polecacie? PCW, blacha....

Wady i zalety

std odpowiedź tutaj TUTAJ :D

a tak na szybko

blacha aluminiowa lakierowana - warto pomyslec o podkładkach pod parapety aby nie dzwoniły

ceramiczne - płytki klinkierowe - sa ok czsami fugi kolorowe barwią tynk

marmurowe granitowe nie zalecane do ścian 2W z względu na cieżar

parapety PCV nie sa polecane ze względu na odkształcenia ( zwłaszcza ciemne kolory )

Ja również mam z blachy stalowej malowanej. W tym samym kolorze, co obróbki blacharskie.

Ogromną zaletą jest ich cena. Wykonywane przez blacharza na miejscu.

Jednal mam świadomość, że aluminiowe byłyby pewnie trwalsze.

Nie polecam plastiku natomiast - ciemne kolory mogą się odbarwiać.

plstik bez wzgledu na kolor jako parapet zewnetrzny jest do d... I nie tylko o odbarwianie czy wypaczanie sie chodzi. Nie jest po prostu trwaly a zima wystarczy lekko tracic jak peka lub sie odszczypuje

blacha dobrze zamontowana nie bedzie dudnic ponad normalny odglos uderzajacego deszczu

Klinkier czy kamien - wieczne sa :) pod warunkiem ze dobry material

Sam poleclabym taka kolejnosc

- aluminiowe lub kamienne

- stalowe powlekane

- stalowe lakierowane

i koniec na tym

Dzięki, może doprecyzuję.

Otwór w murze ma 150cm, okno jest węższe o 3.5cm, styropian o grubości 8 lub 10cm będzie lekko zachodził na okno np. po 1.5cm. Parapet chyba wpuszcza się pod ramę np na 1-3cm. Czyli przy 15cm głębokości będzie wystawał na 4cm.

Zamówię więc parapety o wymiarach 150cmx15cm.

Czy dobrze kombinuję?

U siebie dałem płytki ceramiczne i jestem zadowolony. Zwróć jednak uwagę aby miały wyraźny kapinos. Bo słyszałem już od fachowców, że widzieli ściany mokre pod parapetami.

Ja wybrałem z Przysuchej bo mają taki właśnie wyprofilowany kształt z kapinosem. Rok wcześniej zakładałem w starym domu przy okazji ocieplania i sprawdziły się. Były wtedy w Castoramie, a rok później już musiałem szukać w innych hurtowniach.