Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimne wnetrze

asiocentryk

Recommended Posts

Witam bardzo srdecznie..To moj pierwszy post na tym faorum jednakze mam nadzieje ze bardziej doswiadczeni forumowicze pomoga mi w rozwiazaniu moje problemu...Otoz mam pewien problem, choc nie wiem czy to mozliwe..Otoz gdy przykladam dlon do sciany na odleglosc ok 1cm czuje lekki powiew powietrza...Sciaana ta nie ma okna ani kaloryfera i nie wiem skod to powietrze sie bierze..Zdaje sobie sprawe ze sciana oddcyha ale przez to mam bardzo zimno w pokoju..Zastanawiam sie zatem czy istnieje jakis sposob na ocieplenie scian od wewnatrz np. jakas tapeta czy czyms takim...Prosze bardzo o pomoc ..Jednakze zaznaczam ze interesuja mnie tylko ocieplenia od wewnatrz, gdyz nie mam w tej chwili mozliwosci ocieplic scian od zewnatrz...Doradzcie mi bo naprawde nie wiem co robic...Z gory dziekuje za pomoc i zyczliwosc

hmm....ale czy np.korek albo tapeta winylowa moga pomoc w ociepleniu budynku??w pokoju sa tynki gipsowe pomalowanme zwykla farba...mysallem nad karton gipsem lub nad panelami ale najpierw chcailbym zastanowic sie nad rozwiazaniami mniej kosztownym...

Witam

Czy będzie w przyszłości ocieplany budynek od zewnątrz ?

Jak nie to stelaż pod płyty karton-gips, wełna mineralna (u kumpla tak ocieplaliśmy pokoje) płyty K-G i będzie cieplutko.

Sprawdź wcześniej czy ci ściana nie wilgotnieje bo po takim ociepleniu będziesz miał maras i grzybki :)

No i strata metrażu nastąpi :o

Pozdrawiam Andrzej

• 3 weeks później...

To kwestia-

-ew. przemarzania ściany (jest niższa niż inne miejsca wokół). "Zieje ziąbem"

- mostków cieplnych

- tzw. komfortu cieplnego

- pojemności cieplnych materiałów - vide gips - dobrze się zachowuje.

- W skrajnym przypadku przedmuchy np. przez brak zapraw w szczelinach pionowych wymurówki i niechlujnym wykonawstwie

Zgodnie z podręcznikiem.

Docieplić budynek, skończą się problemy.