ferkas 27.01.2003 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 WITAM Zamierzam wybudować parterowy dom z uzytkowym poddaszem, ale nie jestem pewien co do materiału ścian z których go zbuduje(ściana 3-warstwowa)od wewnątrz beton gazowy 24x24x59 jako ocieplenie styropian 2x60 (ale myślę tez o wełnie mineralnej)od zew.cegła klinkierowa 240x15x71Czy taka sciana zapewni mi przy mrozach które ostatno nas gnebiły (-25C) wystarczającą ochronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 27.01.2003 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 wydaje się, że tak w jednym z niedawnych wątków o bk przedstawiłem wzór na wykiczenie U ściany. Użyj f-cji szukaj wpisując Bartt. Pozdrawiam PS BK 600 24 cm + wełna 12 cm już daje U=2,18, jeśli dołożysz jeszcze cegłe będzie b. cieplo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roose 27.01.2003 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 i lux Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferkas 27.01.2003 22:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 DZIĘKI ZA ODPOWIEDZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KarinaZ 27.01.2003 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2003 Baartt,gdzieś wyczytałam, że tej cegły zewnętrznej to się już nie liczy z jakiś tam powodów, ponadto k jednej cegły jest znikome, więc U, które podajesz pewnie niewiele się zmieni, czy ją uwzględnimy, czy nie. Karina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartt 28.01.2003 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 KarinaZ nie znam wartości R dla cegły, ale skoro oblicza się nawet dla 10mm tynku, to te kilka cm cegły też ma jakieś znaczenie (na zdrowy rozum) Inną sprawą jest sens budowania ściany 3 warstwowej trochę na siłę, ale skoro ktoś ma taką potrzebę ... , to jego pieniądze i jego ściana, a nam pozostaje pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januszek 28.01.2003 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2003 Witam pozwólcie że wtrącę się do dyskusji ale jeśi przyjąc stan ciepłowilgotny w/w sćiany to wspł U=0.32 to nawet nie spełnia normy dlatego lepiej dać nieco grubszą warstwę izolacji nie niej niż 13 cm, to jedno druga sprawa to pustka wentylacyjna między cegłą klinkierową a wełną warstwa elewacyjna winna mieć takie otwory wentylacyjne dlatego nie uwzględnia się w obliczeniach warstwy elewacyjnej bo temp powietrza w pustce jest taka sama jak na zewnątrz. (no prawie )natomiast sciana ze styropianem charakteryzuje się tym że woda spływa po wewnętrznej powierzchni styropianu, nie polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts