Markas 31.01.2006 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 Chcę budować Manuelę z Ytonga. Dzisiaj jednak potencjalna firma która mogłaby mi budować dom odradza stanowczo ścianę jednowarstwową 36 cm z Ytonga. Uważa, że powinienem budować z Ytonga 24 cm plus 12 cm ocieplenia styropianem. Twierdzą, że Ytong jest kruchy i wszelkie narożniki łatwo uszkodzić. Najważniejsze jest jednak to że mury pracują i na cienkim tynku ściany jednowarstwowej pojawiają się delikatne rysy które są niestety widoczne zarówno w środku jak i na zewnątrz.Czy macie takie same spostrzeżenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 31.01.2006 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2006 to dziwne, szczerze powiem, że ekipa odradza ytonga a szcególnie 36 cm a już 24 nie. Może boją się, że jak popiją to będą te narożniki urywać Co w ogole ma narożnik z pęknięciami wspónego Mam dom z ytonga 40-tki. Mieszkam ponad rok i mam dokładnie jedną ryskę na tynku wenątrz nad zrobionym łukiem /nie wiem poprostu czy ten łuk był dobrze wykonany/. Na zewnątrz nie mam jeszcze otynkowane więc nic nie mogę powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafibor 02.02.2006 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2006 też jestem ciekaw, bo sam planuje jednowarstową ścianę a to mnie troche zdziwiło bo jak na razie znajomi mieszkają od 2 lat i takowych śladów nie zauważyłem u nich ale kto wie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hecio 03.02.2006 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Witam! Dom moich rodzicow jest zbudowany z Ytonga. Jest zamieszkany od prawie 3 lat i nie zauważyłem tam jakichkolwiek szczelin. Może chodzilo im o pionowe szczeliny (na łączeniach na wpust), ale to wychodzi z niedbalstwa w trakcie budowy (jeśli np. utrąci się pióro to jest to możliwe). Widocznie fachowcom nie chce się przykładać, to jak coś skopią, to się przykryje styropianem i będzie git. Wydaje mi się, że jeśli pustak 24 cm i styropian to już jednak nie Ytong. Po co przepłacać. Ja w tym roku zaczynam budowę i będę budował z Ytonga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafibor 03.02.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 czy robisz jednowarstwową scianę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hecio 03.02.2006 17:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 Tak, bloczek 36,5 cm. U rodziców się sprawdza, to i u mnie powinno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafibor 03.02.2006 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2006 jakieś ocieplenie będziesz robił a wewnętrzne ścianki też z ytonga czy płyty k/g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godot 04.02.2006 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Uwazm, ze powinienes zmienic wykonawce. Uwazam, ze jedna z niewielu wad tego materialu jest to ze trudno znalesc solidnego specjalisty ktory potrafil by dobrze strawiac z niego domy. Sasiedzi mieli ekipe, zawodowcow;), nie jakis obszczymurow, co na wszystkim sie znaja i nie sa zadowoleni, cos mowia teraz o dociepleniu...W moim miescie zbudowano pare blokow mieszkalnych z ytonga i ... musieli polozyc ostatecznie tam grube tynki wewnatrz i styropian zewnatrz, bo tak fatalnie wyszlo.Ja sam zbudowalem dom z ytonga (wlasnorecznie), jestem zadowolony i wiele osob bardzo chwalilo moja precyzje. Poczynajac od kierownika budowy po zaprzyjazniona firme tynkarska. Wlasnie balem sie zatruniac podejzanych majstrow.Dalem sobie czas, przez miesiac zbudowalem dom w stanie surowym, mialem pod koniec pomocnika. To jedna z wielu zalet technologii ytong:)pozdrawiamMarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 04.02.2006 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Jak ekipa nie chce budować z ytonga to: 1) zmienić ekipę albo 2) zostawić ekipę, która zbuduje z innego BK 24 cm + styropek efekty jeśli idzie o funkcjonalność domu będą prawdopodobnie trudne do zauważenia pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartul 04.02.2006 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2006 Czesc ja pare dni temu rozmawiałem na temat ytonga i facet powiedział ze budowanie z yonga 24cm jest nieopłacalne lepiej zrobic to ze zwykłego betonu komórkowegoA jak już ytong to tylko 36.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Markas 05.02.2006 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Dzięki za wasze wypowiedzi. Ufałem, że Ytong to dla mnie najlepsze wyjcie i teraz moja decyzja jest ostateczna. Buduję z Ytonga 36,5 Mam prośbę do wszystkich którzy budowali z Ytonga a strop z Terivy.Czy wieniec szalowaliście od środka i z zewnątrz deskami i laliście beton. Może używaliście bloczków stropowych Ytonga a może jeszcze inaczej.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godot 05.02.2006 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Mam prośbę do wszystkich którzy budowali z Ytonga a strop z Terivy. Czy wieniec szalowaliście od środka i z zewnątrz deskami i laliście beton. Może używaliście bloczków stropowych Ytonga a może jeszcze inaczej.? Ja mam dwa wience, bo stawialem tez sciane kolankowa, oba oraz slupy sa szalowane i docieplone plytkami ytonga z welna. Uwazam ze to swietne rozwiazanie, malo pracy, a drozej nie wychodzi bo najpierw trzeba kupic deski, a potem styropian i jeszcze kupe niepotrzebnej roboty. A w srodku, tzn. jedynie w klatce schodowej szalowalem, tym co mi zostalo z law. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godot 05.02.2006 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2006 Chyba nie wyrazilem sie jasno, mam strop terriva. Stropy ytong'a wydawaly mi sie za drogie i potrzeba dzwigu, co jeszcze podnosi koszty. A terrive mozna zrobic nawet w dwoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadowm1 12.02.2006 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 A ja rozczaruję chyba wszystkich. 3 lata temu Wybudowałem dom z Ytongu. Don na 102, a więc wydawałoby się prosty. Ekipa wg mnie najlepsza. Murowanie super bez szczeli, równiutko i głaciutko. Do tego więźba prefabrykowana łączona specjanymi płytkami wielogwoździowymi. Tynk gipsowy wewnątrz, a na zewnątrz tradycyjny cementowo wapienny. Efekt ? Po 2 latach zewnętrzny tynk spękany na pajęczynę. wygląda fatalnie. A wewnątrz po ostatnich -25C mrozach pojawiły się rysy i pęknięcia. Poprzednio mieszkałem 6 lat w siporeksie + styropian i nic. żadnych takich defektów. Wg mnie 1 warswowa ściana nie jest warta rozpatrywania. Duże koszty i brak wyraźnych zalet w stosunku do 2 warstwowych.Mnie czeka nowy tynk na zewnątrz a co wewnątrz zrobić ? Jeszcze nie wiem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Janussz 12.02.2006 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2006 A ja rozczaruję chyba wszystkich. 3 lata temu Wybudowałem dom z Ytongu. Don na 102, a więc wydawałoby się prosty. Ekipa wg mnie najlepsza. Murowanie super bez szczeli, równiutko i głaciutko. Do tego więźba prefabrykowana łączona specjanymi płytkami wielogwoździowymi. Tynk gipsowy wewnątrz, a na zewnątrz tradycyjny cementowo wapienny. Efekt ? Po 2 latach zewnętrzny tynk spękany na pajęczynę. wygląda fatalnie. A wewnątrz po ostatnich -25C mrozach pojawiły się rysy i pęknięcia. Poprzednio mieszkałem 6 lat w siporeksie + styropian i nic. żadnych takich defektów. Wg mnie 1 warswowa ściana nie jest warta rozpatrywania. Duże koszty i brak wyraźnych zalet w stosunku do 2 warstwowych. Mnie czeka nowy tynk na zewnątrz a co wewnątrz zrobić ? Jeszcze nie wiem. Pozdrawiam. Widocznie tynki "strukturalne" są bardziej elastyczne. Tym postem skutecznie wybiłeś mi z głowy moje rozważania nad ewentualną ścianą jednowarstwową. Duża różnica temperatur musiała doprowadzić do czegoś takiego. Ściany jednowarstwowe w naszym klimacie to wynalazak ostatnich lat. Przecież już w średniowieczu budowano wielowarstwowe. Mur zewnętrzny i wewnętrzny z cegieł, a w środku gruz, piasek. I nic nie pękało. Kiepsko żyć ze świadomością, że może za rok, czy dziesięć popękają nam ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekMarusza 13.02.2006 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Ja mam dokładnie ten sam dom co sadowm1, ale u mnie firma od razu rzekła że tynk zewn. bedzie na siatce, 2-warstwowy (jako zewn. warstwę dali mineralny). Mieszkam niecałe 2 lata - bez problemów (na szkodach górniczych). pozdr - Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 13.02.2006 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 Mam prośbę do wszystkich którzy budowali z Ytonga a strop z Terivy. Czy wieniec szalowaliście od środka i z zewnątrz deskami i laliście beton. Może używaliście bloczków stropowych Ytonga a może jeszcze inaczej.? Możesz z zewnątrz szalować bloczkami siporeksu gr 6cm i wys.24cm i od wewnątrz ocieplić styropianem gr5cm..wychodzi to chyba taniej od płytek Ytonga ocieplonych wełną - elementy docieplenia wieńca.Tak samo można wykonać słupki i wieniec pod murłatę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ZBYCH_ 13.02.2006 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 U mnie BK 36,5 (Faelbet) też tej zimy ciany popękały. Nie mam jeszcze na zewnštrz tynku. Sam nie wiem, czy pęka od różnicy temperatur, czy od ciężaru niegu na dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pjotr 13.02.2006 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 U mnie termorex 400 36,5cm z BB popękał również. Doświadczony inż. budolaniec uspokoja mnie że to pęknięcia skurczowe. Jednal wcale mnie to nie pocieszyło. Dziś żałuję podjętej decyzji, z pewnością gdybym miał możliwość ponownego wyboru budował bym z ceramiki i też nie jednowarstwowo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcelin 13.02.2006 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2006 A w których miejscach popękały? Pod oknami czy na dużych powierzchniach ścian?Może to wynik jakiś naprężeń.Beton komórkowy ma to do siebie, że minimalnie sie kurczy po upływie czasu coś podobnie do styropianu ale mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts